FOCUS

Τα τέσσερα μηνύματα των επιχειρήσεων για το επιχειρηματικό περιβάλλον σήμερα

Τα τέσσερα μηνύματα των επιχειρήσεων για το επιχειρηματικό περιβάλλον σήμερα
Η ψηφιοποίηση του κράτους αναδεικνύεται αναμφίβολα ως ο μεγάλος νικητής μεταξύ των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων Unsplash

Ο ΣΕΒ, με τη συνεργασία της MRB, πραγματοποιεί την ετήσια έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», η οποία καταγράφει όλες τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. 

Tης Αυγής Οικονομίδου*

Τα βασικά μηνύματα που προκύπτουν από τη φετινή έρευνα, την πέμπτη στη σειρά, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, είναι τέσσερα.

Ψηφιοποίηση του κράτους: ο μεγάλος νικητής και καθοδηγητής

Η ψηφιοποίηση του κράτους αναδεικνύεται αναμφίβολα ως ο μεγάλος νικητής μεταξύ των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, προσφέροντας έμπρακτα οφέλη στις επιχειρήσεις. Το εύρημα αυτό επικυρώνεται πολλαπλά. Αρχικά, το 56% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει διαπιστώσει θετική επίδραση στη λειτουργία του από την ψηφιοποίηση του κράτους.

Το αποτέλεσμα είναι αυτή να αναγνωρίζεται ως η πιο επιτυχημένη μεταρρύθμιση του τελευταίου έτους, ανάμεσα σε 22 πεδία που αξιολογήθηκαν, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από οποιαδήποτε άλλη (πάνω από 25 π.μ.). Επιπλέον, σε σχέση με το 2020, την πρώτη δηλαδή χρονιά όπου άρχισαν να γίνονται ορατά τα αποτελέσματα του ψηφιακού κράτους με την επιτακτική παρακίνηση και επίσπευση λόγω της πανδημίας, η θετική γνώμη των επιχειρήσεων για την ψηφιοποίηση είναι ακόμα μεγαλύτερη το 2021 κερδίζοντας 9 π.μ., αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ένας «διάττων αστέρας», αλλά έχει ουσιαστική επίδραση με προοπτική.

Τέλος, στην αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από 17 δημόσιους φορείς, τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν - με διαφορά - οι εξής ψηφιακές υπηρεσίες, με σημαντική βελτίωση στο βαθμό ικανοποίησης έναντι του 2020: Ψηφιακή πύλη gov.gr 71%, ΓΕΜΗ businessportal 60% και ΕΡΓΑΝΗ 58%. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους διευκολύνει το επιχειρηματικό περιβάλλον και δίνει την κατεύθυνση για τις υπόλοιπες σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και προσφερόμενες υπηρεσίες.

Μεγάλη βελτίωση στους φορολογικούς συντελεστές

Στην έρευνα καταγράφεται μεγάλη βελτίωση στους φορολογικούς συντελεστές το 2021. Ειδικότερα, μεταξύ των εμποδίων που προκαλούν τη μεγαλύτερη δυσκολία στις επιχειρήσεις σε macro επίπεδο, η υψηλή φορολογία παραμένει διαχρονικά στην πρώτη θέση. Σημειώνει όμως βελτίωση έναντι του 2020 κατά 25 π.μ., από 70,6% σε 45,5%, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Αυτή η εξέλιξη είναι ενθαρρυντική για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Με αρκετή απόσταση ακολουθούν ως εμπόδια η διαφθορά / το έλλειμμα διαφάνειας (29,5%), η αναποτελεσματική λειτουργία των θεσμών (26,5%) η οποία περιλαμβάνει και τη δικαιοσύνη και που αποτελεί το μόνο από τα πεδία αυτά στο οποίο δεν καταγράφεται βελτίωση κατά το τελευταίο έτος, η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας (23,4%) και το διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον (22,4%) για το οποίο η ανησυχία των επιχειρήσεων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2020.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν σε κρίσιμα σημεία ανταγωνιστικότητας

Οι μεγάλες επιχειρήσεις (ως τέτοιες έχουν κατηγοριοποιηθεί στην έρευνα όσες έχουν πάνω από 100 εργαζομένους) ξεχωρίζουν σε κρίσιμα σημεία, με δύο παραδείγματα να είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Πρώτον, το 62% εξ αυτών συνέχισε τα προγραμματισμένα επενδυτικά του πλάνα για την περίοδο 2020-2021 χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις, παρά την πανδημία.

Χαρακτηριστικά, στο σύνολο των επιχειρήσεων, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 13%. Δεύτερον, οι μεγάλες επιχειρήσεις παρουσιάζονται πιο ώριμες και έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της πράσινης ανάπτυξης, με το 50% να αναγνωρίζει πόσο σημαντικά είναι τα συγκεκριμένα ζητήματα και πώς αυτά θα μετασχηματίσουν προσεχώς το παραγωγικό μοντέλο, έναντι 31% στο σύνολο. Τα παραπάνω αναδεικνύουν εύληπτα τη σημασία που έχει η επίτευξη κρίσιμου μεγέθους, ώστε αφενός οι επιχειρήσεις να παραμένουν ανθεκτικές, ανταγωνιστικές και βιώσιμες και αφετέρου η οικονομία να αναπτύσσεται.

Προσδοκία για ανάκαμψη

Τέλος, η έρευνα καταγράφει την προσδοκία των επιχειρήσεων για ανάκαμψη. Ενδεικτικά, ως πολύ καλή αξιολογεί το 46% την υφιστάμενη κατάσταση της επιχείρησης και το 42% τη μελλοντική, σημειώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά από το 2017.

Ακόμα, το 55% εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο τζίρος του τον επόμενο χρόνο και το 37% ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της απασχόλησης. Τέλος, το 61% προσδοκά ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχείρηση θα διαρκέσουν το πολύ έως και το τέλος του 2022, δεικνύοντας μια διάθεση των επιχειρήσεων να φανούν αισιόδοξες παρόλο που εύλογα δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι επόμενες φάσεις της πανδημίας και οι συνέπειές της στην παγκόσμια οικονομία.

Διαβάστε εδώ το Special Report ΣΕΒ «Σφυγμός του Επιχειρείν 2021: Συνεχίζεται η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προσδοκίες ανάκαμψης».

* H Αυγή Οικονομίδου είναι Senior Advisor Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ