FOCUS

Ουκρανία: Η φυγή από τη χώρα δεν είναι επιλογή για πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες

Ουκρανία: Η φυγή από τη χώρα δεν είναι επιλογή για πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες
O 17χρονος Βόβα πάσχει από μια σπάνια γενετική ασθένεια Natalia Komarenko/CNNi

Για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, η φυγή από την πολιορκημένη Ουκρανία μοιάζει αδύνατη.

Το CNNi παρουσιάζει την ιστορία του 17χρονου Βόβα, ο οποίος δεν ξέρει πως έξω από το παράθυρο του σπιτιού του, στο Κίεβο μαίνεται ο πόλεμος.

Ο νεαρός Βλαντιμίρ (υποκοριστικά Βόβα) πάσχει από το σύνδρομο Opitz-Kaveggia, μια σπάνια γενετική πάθηση που προκαλεί σοβαρή διανοητική αναπηρία.

Χρειάζεται 24ωρη φροντίδα και φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων που έχει. Το να φύγει από το Κίεβο ενώ πλησιάζουν επικίνδυνα τα ρωσικά στρατεύματα είναι αδύνατο, σύμφωνα με τη μητέρα του, Ναταλία Κομαρένκο.

«Δεν μπορούμε να τον πάμε με το τρένο, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάθει κρίση και να ανέβει η θερμοκρασία του. Επίσης, δεν εκφράζει πάντα την ανάγκη του να πάει στην τουαλέτα και δεν μπορεί να μείνει χωρίς επίβλεψη ούτε για ένα λεπτό», λέει η γυναίκα, προσθέτοντας ότι και η μεταφορά του με αυτοκίνητο είναι επίσης επικίνδυνη, σε περίπτωση που πάθει κρίση.

Ο Βόβα και η οικογένειά του είναι μεταξύ χιλιάδων οικογενειών της ουκρανικής πρωτεύουσας που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη για λόγους υγείας.

Ο μητέρα διευθύνει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ονομάζεται Z teplom u sertsi (με ζεστασιά στην καρδιά). Η ομάδα συγκεντρώνει και δημιουργεί δίκτυα υποστήριξης για οικογένειες του Κιέβου που ζουν με αναπηρίες.

Μόνο 20 με 50 από τις 1.247 οικογένειες της ομάδας κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, σύμφωνα με την Κομαρένκο.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αναπηρία, υπολογίζει ότι υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην χώρα. Σύμφωνα με την Inclusion Europe, μια άλλη ΜΚΟ, υπάρχουν περίπου 261.000 άτομα στην Ουκρανία με διανοητική αναπηρία που τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους.

Τουλάχιστον 100.000 από αυτούς, κυρίως παιδιά, ζουν σε ιδρύματα και οι πιθανότητές τους να φύγουν από τη χώρα είναι ελάχιστες.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την Ουκρανία στο live blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ