FOCUS

Μαρκ Κάνσιαν στο CNN Greece: Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ουκρανία όπλα πρώτης γραμμής

Μαρκ Κάνσιαν στο CNN Greece: Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ουκρανία όπλα πρώτης γραμμής
O απόστρατος πεζοναύτης των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον μιλά στον Χρήστο Γαβαλά για τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τη στρατιωτική του οπτική γύρω από τον εν εξελίξει πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και την πληροφόρησή του γύρω από τον οπλισμό που κατευθύνεται αυτή τη στιγμή από τη Δύση προς το Κίεβο δίνει σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o απόστρατος πεζοναύτης των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, Μαρκ Κάνσιαν*.

Όπως λέει, οι δυο πλευρές «δείχνουν να εξοπλίζονται για παρατεταμένο πόλεμο», με τη Δύση όμως να συνεχίζει απρόσκοπτα να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, σε μια σύγκρουση που πλέον αποκτά διαφορετικό χαρακτήρα καθώς μετακινείται από το αστικό τοπίο των πόλεων, στο ανοιχτότερο έδαφος της ανατολικής χώρας.

«Στην αρχή υπήρχε εστίαση (από τη Ρωσία) σε αστικές περιοχές, κοντά στο Κίεβο, αυτή ήταν η επικέντρωση της αρχικής ρωσικής επίθεσης. Αλλά και κοντά στο Χάρκοβο και σε πόλεις του νότου. Τώρα, το έδαφος γίνεται λίγο πιο ανοιχτό, αν και εξακολουθούν οι μάχες γύρω από χωριά. Οι Ουκρανοί ενισχύουν τις κινητές τους δυνάμεις, νομίζω με τη σκέψη να επιλέγουν όποτε θέλουν τις αντεπιθέσεις, έχοντας όπλα που θα τους δίνουν τη δυνατότητα τόσο να πυροβολούν όσο και να κινούνται γρήγορα».

Αναφορικά με τον οπλισμό που θα χρειαστούν οι Ουκρανοί σε αυτή τη φάση του πολέμου και δεδομένης της έλλειψης κάποιων ειδών όπως των πυραύλων Javalin και Stinger από τα αμερικανικά αποθέματα, ο κ. Κάνσιαν εκτίμησε ότι μπορεί να αντικατασταθούν από πυραύλους Tow (που μεταφέρονται με οχήματα) και οι οποίοι χρησιμοποιούνται εκτενώς στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ενώ για τα πυροβόλα όπλα, εξήγησε ότι μπορεί να αποσταλεί -αντί για το Μ777 που έχουν τώρα- ένα από τα παλιότερα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ, «που είναι ακόμα εξαιρετικό».

Το θέμα κατά τον κ. Κάνσιαν δεν είναι το κόστος - καθώς ήδη οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν την βοήθεια από τα 50 στα 100 εκατομμύρια δολάρια ανά ημέρα - αλλά ο χρόνος. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί τα όπλα αυτά να φθάσουν έγκαιρα στους προορισμούς τους, για να καταστεί δυνατή και η εκπαίδευση των Ουκρανών στη χρήση τους.

Για να μην χαθεί μάλιστα χρόνος, διακινδύνευσε την πρόβλεψη ότι οι ΗΠΑ στο τέλος «θα ρισκάρουν λίγο περισσότερο, κάνοντας αυτή την εκπαίδευση μέσω εργολάβων που θα δουλέψουν με το ΝΑΤΟ ή θα μετακινηθούν ακόμα και μέσα στην Ουκρανία, ώστε οι Ουκρανοί να μη χρειαστούν τόσο πολύ χρόνο για να μάθουν τα συστήματα».

* Ο Μαρκ Κάνσιαν είναι απόστρατος πεζοναύτης των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον (CSIS). Έχει εργαστεί εκτενώς σε θέματα όπως η στρατηγική γύρω από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και την χρηματοδότηση του πολέμου. Στο στράτευμα, έχει θητεύσει πάνω από τρεις δεκαετίες στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ενώ είναι ένας αρκετά δραστήριος συγγραφέας, έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 40 άρθρα για στρατιωτικές επιχειρήσεις, προϋπολογισμούς και στρατηγική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ