FOCUS

Έρευνα επιβεβαιώνει τις υποψίες: Τα παιδιά των Ίνκας ναρκώνονταν πριν θυσιαστούν

Έρευνα επιβεβαιώνει τις υποψίες: Τα παιδιά των Ίνκας ναρκώνονταν πριν θυσιαστούν
Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τελετουργικές ανθρωποθυσίες, γνωστές ως capacocha, ήταν συνήθης πρακτική στην αρχαία κοινωνία των Ίνκας AP Photo/Rodrigo Abd

Τα παιδιά της φυλής των Ίνκας που επιλέγονταν για θυσιαστούν σε θρησκευτικά τελετουργικά ναρκώνονταν προκειμένου να παραμένουν ήρεμα ενόψει της θανάτωσής τους, επιβεβαιώνει νέα έρευνα που βασίστηκε σε δείγματα αρχαίων νυχιών και τριχών.

 

Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τελετουργικές ανθρωποθυσίες, γνωστές ως capacocha, ήταν συνήθης πρακτική στην αρχαία κοινωνία των Ίνκας και διεξάγονταν από ιερείς με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού.

Κατά κανόνα, οι θυσίες πραγματοποιούνταν για να γιορταστούν μεγάλα γεγονότα όπως η γέννηση ενός βασιλέα ή μια πολεμική νίκη, αναφέρει στη μελέτη της η διεθνής ομάδα επιστημόνων, ανάμεσά τους επιστήμονες από το Περού, την Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Archaelogical Science, πραγματοποίησαν τοξικολογική ανάλυση σε δύο παιδιά -ηλικίας έξι ή επτά ετών – τα οποία είχαν μουμιοποιηθεί πριν περίπου 500 χρόνια κατά τη διάρκεια ενός τελετουργικού capacocha στο βουνό Ampato στο νότιο Περού.

Εξετάζοντας δείγματα από τρίχες μαλλιών και νύχια από τις μούμιες, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες τις ζωής τους, τα θύματα μασούσαν φύλλα κόκας και βρίσκονταν υπό την επήρεια της ayahuasca, ένος ροφήματος που παρασκευαζόταν κυρίως από το νοτιοαμερικανικό παραισθησιογόνο φυτό Banisteriopsis caapi.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι Ίνκας ίσως ηθελημένα να χρησιμοποίησαν τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του παραισθησιογόνου για να «μειώσουν το άγχος και την καταθλιπτική κατάσταση των θυμάτων».

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό PNAS οι επιστήμονες ανέλυσαν τη διατροφή ενός 13χρονου κοριτσιού, το οποίο είχε επίσης θυσιαστεί περισσότερους από πέντε αιώνες πριν σε ορεινή περιοχή που σήμερα ανήκει στην Αργεντινή.

Τότε είχαν ανακαλύψει ότι το κορίτσι κατανάλωνε σημαντικές ποσότητες κόκας καθώς και αλκοόλ λέγοντας πως η κατανάλωση των ουσιών αυξανόταν σταδιακά έξι μήνες πριν την θυσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ