FOCUS

Γιατί το «Top Gun: Maverick» ενοχλεί την Κίνα και συγκινεί την Ταϊβάν

Γιατί το «Top Gun: Maverick» ενοχλεί την Κίνα και συγκινεί την Ταϊβάν
Paramount Pictures vía AP

Μετά από 36 χρόνια το σίκουελ του «Top Gun» σημειώνει εμπορική επιτυχία, με 248 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της ταινίας. Στην Ταϊβάν η ταινία «γιορτάζεται» για έναν ακόμα άλλο λόγο: δεν εξυπηρετεί την Κίνα.

Το 2019, το τρέιλερ για το «Top Gun: Maverick» έδειξε τον χαρακτήρα του θρυλικού «Μάβερικ» που υποδύεται ο Τομ Κρουζ, τον πιλότο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Πιτ Μίτσελ, με το ίδιο μπουφάν που φορούσε στην αρχική ταινία.

Ωστόσο, στο δερμάτινο τζάκετ του «Μάβερικ» οι σημαίες της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας είχαν αντικατασταθεί. Η κίνηση επικρίθηκε εκείνη την εποχή ως πράξη αυτολογοκρισίας για να ευχαριστήσει το Πεκίνο που θεωρεί την Ταϊβάν -μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία 24 εκατομμυρίων ανθρώπων- ως μέρος της επικράτειάς του και επιτίθεται σε οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν ως κυρίαρχο έθνος.

Ωστόσο όταν μετά από δύο χρόνια πανδημίας κυκλοφόρησε η ταινία, ο Τομ Κρουζ φορά τελικά το ίδιο καφέ δερμάτινο μπουφάν της πρώτης ταινίας όπου στο πίσω μέρος υπάρχουν οι σημαίες της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας.

Κατά τη διάρκεια προβολών στην Ταϊβάν, το κοινό επευφημούσε βλέποντας τη σημαία της Ταϊβάν να εμφανίζεται στο μπουφάν του Κρουζ και χειροκροτήθηκε αρκετές φορές σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, σύμφωνα με μια αναφορά του τοπικού διαδικτυακού μέσου SETN. Άφησε «πολλούς Ταϊβανέζους θεατές συγκινημένους, έκπληκτους και ενθουσιασμένους», ανέφερε το Setn.

Αναμένεται ότι η ταινία «Top Gun: Maverick» δεν θα προβληθεί στην Κίνα, η οποία επιτρέπει την προβολή λίγων μόνο ξένων ταινιών κάθε χρόνο και μόνο εκείνων που εγκρίνονται από τη λογοκρισία.

Την περασμένη εβδομάδα, η «Wall Street Journal» ανέφερε ότι ο κινεζικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας «Tencent» αποσύρθηκε από τη χρηματοδότηση της ταινίας αξίας 170 εκατ. δολαρίων, εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με την αντίδραση Κινέζων αξιωματούχων για την υποστήριξη μιας ταινίας που εξυμνεί τον αμερικανικό στρατό.

Η Κίνα διεκδικεί εδώ και καιρό την Ταϊβάν, ως μέρος της επικράτειάς της, παρά το αυτοδιοίκητο. Στο πλαίσιο της εκστρατείας της, η κινεζική κυβέρνηση έχει πιέσει πολυεθνικές εταιρείες να αναφέρονται στην Ταϊβάν ως κινεζική επικράτεια, με αντάλλαγμα την πρόσβασή τους στην προσοδοφόρα αγορά της.

Η κίνηση αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη, με εταιρείες όπως η United Airlines, η Delta Airlines, η Marriott, η American Express και η Goldman Sachs να ευθυγραμμίζονται με την επιταγή του Πεκίνου. Οι ταινίες του Χόλιγουντ λογοκρίνονται όλο και περισσότερο με τα χρόνια, καθώς η Κίνα αποκτά μεγαλύτερη επιρροή στο παγκόσμιο box office.

Οι σχέσεις Κίνας και Ιαπωνίας χαρακτηρίζονται επίσης επί μακρόν με εντάσεις, με σταθερή τη διαμάχη για τα μικροσκοπικά νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, τα οποία ελέγχει το Τόκιο, αλλά διεκδικεί και το Πεκίνο.

Τα νερά της Νότιας Σινικής Κίνας, με ακτογραμμές σε Κίνα, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι, Βιετνάμ και Ταϊβάν, αποτελούν αντικείμενο διαμάχης στην περιοχή.

Σχεδόν τα μισά εμπορικά πλοία από Ευρώπη και Μ. Ανατολή για την Άπω Ανατολή διέρχονται από τα νερά αυτά, ενώ, στο υπέδαφος εκτιμάται ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Με πληροφορίες από CNNi, NBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ