FOCUS

Κι έτσι ξαφνικά, ο κόσμος άρχισε να παίρνει τα UFΟ στα σοβαρά

Κι έτσι ξαφνικά, ο κόσμος άρχισε να παίρνει τα UFΟ στα σοβαρά
NASA και αμερικανική κυβέρνηση άλλαξαν στάση απέναντι στα ΑΤΙΑ Department of Defense via AP

Η ΝASA συστήνει ειδική μονάδα που θα μελετά την παρουσία τους. Η αμερικανική κυβέρνηση έσπασε μισό αιώνα δυσπιστίας οργανώνοντας στο Κογκρέσο την πρώτη δημόσια κατάθεση για το θέμα, ενώ το βλέμμα προς τα πάνω έχουν χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Βραζιλία. Ο πλανήτης μοιάζει να παίρνει όλο και πιο σοβαρά την ύπαρξη ζωής εκεί έξω. 

Η ροπή των ανθρώπων στο να πιστεύει ότι κάτι άλλο υπάρχει εκεί έξω εκτός από ύλη και ενέργεια είναι διαχρονική. Με το 65% των Αμερικανών να εκφράζουν μόλις πέρσι τη βεβαιότητα ζωής σε άλλους πλανήτες, η συζήτηση περί UFO και UAPs ήταν επίσης ανέκαθεν ελκυστική.

Αυτό που έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό είναι ο τρόπος αντιμετώπισής της από τις ηγεσίες.

Η συζήτηση ξεκινάει από την εξής παραδοχή - και απαραίτητη διευκρίνιση: UFO δεν σημαίνει εξωγήινοι. «Άγνωστο» σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τι είναι ένα αντικείμενο, ότι διαθέτει ιδιότητες που δεν μοιάζουν δυνατές με βάση την μέχρι τώρα διαθέσιμη τεχνολογία.

Με αυτό το δεδομένο η έρευνα γύρω από το τεράστιο αυτό πεδίο έχει ανοίξει πανιά σε πολλές χώρες.

Στις αρχές Ιουνίου η NASA ξεκίνησε μια μελέτη για τα ΑΤΙΑ στο πλαίσιο μιας νέας ώθησης προς την «επιστήμη υψηλού κινδύνου και υψηλών επιπτώσεων» όπως διεμήνυσε, σε μία προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν επίσης τον καλύτερο τρόπο χρήσης όλων αυτών των πληροφοριών στο μέλλον.

Σε μια ιστορική συνεδρίαση, στις 17 Μαΐου το αμερικανικό Κογκρέσο πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια ακρόαση για τα UFO από τη δεκαετία του 1960.

Εξάλλου, η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία κάποτε απέρριπτε κατηγορηματικά τις αναφορές περί θεάσεων ATIA (UFO), πρόκειται τις προσεχείς ημέρες να βγάλει στη δημοσιότητα μια αναλυτική πολυαναμενόμενη έκθεση σχετικά με τα αποκαλούμενα «άγνωστα εναέρια φαινόμενα» (UAP-unidentified aerial phenomena) με βάση παρατηρήσεις πιλότων πολεμικών αεροσκαφών.

Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, ανάφεραν στις αρχές Ιουνίου ότι η ερευνητική ομάδα δεν κατάφερε να καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα για το τι μπορεί να είναι αυτά τα αντικείμενα.

Οι Times, επικαλούμενοι ανώτερους αξιωματούχους, είπαν ότι αξιωματούχοι διαπίστωσαν πως η μεγάλη πλειονότητα σε ένα σύνολο άνω των 120 περιστατικών UAP μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες – πολλά εκ των οποίων παρατηρήθηκαν από προσωπικό σε αεροσκάφη και πλοία του αμερικανικού ναυτικού- δεν φαίνονταν να συνδέονται με αμερικανικές στρατιωτικές ή άλλες προηγμένες κυβερνητικές τεχνολογίες.

Τα τελευταία χρόνια το Πεντάγωνο έχει δημοσιοποιήσει ή επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα βίντεο πιλότων του ναυτικού όπου φαίνονται αινιγματικά αεροσκάφη με ταχύτητες και ευελιξίες πέρα από τα όρια των γνωστών αεροπορικών τεχνολογιών.

Αναμνηστικά από το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ UFO στη ΝεβάδαAP Photo/Jae C. Hong

Η έκθεση αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μετά από δεκαετίες διαψεύσεων και απορρίψεων αναφορών περί παρατηρήσεων αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων και «ιπτάμενων δίσκων».

«Λαμβάνουμε τις αναφορές των εισβολών στον εναέριο χώρο μας- από οποιαδήποτε αεροσκάφη, γνωστά ή άγνωστα- πολύ σοβαρά, και τις διερευνούμε όλες» δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο η Σου Γκοφ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η περίπτωση της Άλεξ Ντίτριχ, υποπλοιάρχου εν αποστρατεία του αμερικανικού ναυτικού, είναι χαρακτηριστική: Η Ντίτριχ ήταν μεταξύ πιλότων του αεροπλανοφόρου USS Nimitz που ενεπλάκησαν σε μια επαφή το 2004 στα ανοιχτά της Καλιφόρνια με άγνωστα αεροσκάφη που, όπως αναφέρθηκε, θύμιζαν στην όψη καραμελίτσες «Tic Tac».

Μιλώντας στο Reuters η Ντίτριχ είπε ότι το στενόμακρο αντικείμενο δεν φαινόταν να έχει ορατά χαρακτηριστικά για τον έλεγχο της πτήσης στην επιφάνειά του ή μέσα προώθησης. Όπως είπε, το περιστατικό αναλύθηκε με επαγγελματικό, νηφάλιο τρόπο από τη στρατιωτική ιεραρχία, και ελπίζει το ότι μίλησε δημόσια για αυτό να βοηθήσει στην εξάλειψη του στίγματος που έχουν δεχτεί άλλοι υπό παρόμοιες συνθήκες ώστε να μιλήσουν, «ακόμα και αν δεν ξέρουν τι είδαν».

Η Βραζιλία στον ρυθμό των UFO

Αν το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να επαινεθούν μια φορά για τη διοργάνωση επιτέλους μια δημόσιας ακρόασης σχετικά με τα UFO, η ακρόαση ωχριά σε σύγκριση με την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου από τη Γερουσία της Βραζιλίας για την Ουφολογία - μια συνεδρίαση που περιελάμβανε μαρτυρίες από εμπειρογνώμονες εκτός του βραζιλιάνικου στρατού και εκτός της ίδιας της Βραζιλίας σχετικά με έρευνες και επιστημονικές έρευνες γύρω από άγνωστα εναέρια φαινόμενα.

Η ακρόαση, η οποία έλαβε κάλυψη από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, περιελάμβανε λεπτομερείς πληροφορίες για πολλές ανεξήγητες συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός γεγονότος το 1986 που πλέον αναφέρεται ως «Νύχτα των UFO», όταν πέντε πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών κυνήγησαν και εκατοντάδες στρατιώτες υποστηρίζουν ότι είδαν όχι ένα αλλά 21 αντικείμενα.

Του συνεδρίου προήδρευσε ο γερουσιαστής Eduardo Girão, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες παρουσιάζοντας μια μακρά σειρά προσκεκλημένων, συμπεριλαμβανομένου του δρ Gary Heseltine, ενός συνταξιούχου Βρετανού ντετέκτιβ και ερευνητή UFO, του Robert Salas, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 1967 ήταν μάρτυρας θέασης UFO στις Η.Π.Α. και αρκετών κορυφαίων τεχνικών και ερευνητών εμπειρογνωμόνων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Girão ανέφερε επίσης ότι το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην 21η επέτειο από την έναρξη του πρώτου μουσείου ουφολογίας στη Λατινική Αμερική και, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας έχει ήδη θέσει στη διάθεση των Εθνικών Αρχείων περισσότερες από 20 χιλιάδες σελίδες εγγράφων με αρχεία κινήσεων διαστημικών σκαφών που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Στο κυνήγι UFO η Ιαπωνία

Η ενασχόληση με τα UFO και τι μπορεί να συνιστούν αυτά δεν απασχολεί μόνο την αμερικανική ήπειρο.

H Ιαπωνία είναι μια χώρα που διαχρονικά είχε εμμονή με τα UFO. Μάλιστα υπάρχει μια πόλη λίγο έξω από τη Φουκουσία, η Ίινο, όπου οι περίπου 1.900 κάτοικοί της μοιράζονται την αγάπη τους για την παρατήρηση ανεξήγητων αντικειμένων.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το υπουργείο Άμυνας της χώρας παρουσίασε ένα πρωτόκολλο σχετικά με διαχείριση των αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων, ενθαρρύνοντας έτσι τη δημιουργία, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, του πρώτου στον κόσμο εργαστηρίου με στόχο την παρατήρηση των UFO.

Παράλληλα, ο τότε υπουργός Άμυνας Τάρο Κόνο εξέδωσε την πρώτη εντολή στις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας να τραβήξουν φωτογραφίες και να αναλύσουν πληροφορίες για τυχόν UFO ή άλλα μη αναγνωρίσιμα αντικείμενα που εντοπίστηκαν από το προσωπικό τους.

Το αποκαλούμενο International UFO Lab στη Φουκουσίμα τον τελευταίο χρόνο αναλύει φωτογραφίες που λαμβάνει προσπαθώντας να καθορίσει αν αυτά που απεικονίζουν είναι άγνωσης ταυτότητας αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του από τότε που άνοιξε το εργαστήριο, είχε λάβει 452 φωτογραφίες αντικειμένων που ισχυρίζονται ότι δείχνουν UFO. Από αυτές, 125 φωτογραφίες και 24 βίντεο κλιπ επιβεβαιώθηκε ότι περιέχουν εικόνες όπως UFO, χρησιμοποιώντας τις αναλυτικές μεθόδους του ίδιου του εργαστηρίου.

Τέσσερα στοιχεία που «με μεγάλη πιθανότητα δείχνουν UFO» δημοσιοποιήθηκαν. Η μία είναι μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στην οροσειρά Tateyama του νομού Toyama τον Σεπτέμβριο του 2018 και δείχνει ένα μαύρο οβάλ αντικείμενο ψηλά στον ουρανό.

ufo_shmeio.jpg
Μια πινακίδα οδηγεί τους ταξιδιώτες στo σημείο εκκίνησης των «1947 UFO Crash Site Tours» στο Ρόσγουελ. Πολλοί υποστηρικτές των ΑΤΙΑ υποστηρίζουν ότι τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στο σημείο αυτό εκείνη τη χρονιά ανήκαν σε εξωγήινο σκάφος που κατέπεσε στη περιοχή και ότι η ανάκτηση του σκάφους συγκαλύφθηκε από τον αμερικανικό στρατόΑP Photo

Μια άλλη φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 2021 κοντά στην κορυφή του όρους Senganmori, 462 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και δείχνει ένα αντικείμενο σαν πιατάκι. Το εργαστήριο βρίσκεται στην πλαγιά αυτού του βουνού.

Προς το παρόν η ιαπωνική κυβέρνηση είναι φειδωλή στις ανακοινώσεις: δήλωσε ότι «σχετικά με μη αναγνωρίσιμα αντικείμενα στο αέρα, λάβαμε μια αναφορά που δεν περιέχει ειδικές περιπτώσεις προς ανακοίνωση. Είναι σίγουρο πάντως ότι έχει τις κεραίες της σε εργήγορση.

Αλλαγή στρατηγικής ή κάτι άλλο;

Θέλοντας να προλάβει τις επικρίσεις, για την απόφαση της NASA να πάρει στα σοβαρά και να αρχίσει να μελετά τις αναφορές περί θέασης αγνώστων αντικειμένων στον ουρανό, ο επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής της διαστημικής υπηρεσίας, Τόμας Ζουρμπούχεν, αναγνώρισε ότι η παραδοσιακή επιστημονική κοινότητα μπορεί να θεωρεί την ενασχόληση της υπηρεσίας με το αμφιλεγόμενο θέμα ως ένα «είδος ξεπουλήματος». Ο ίδιος ωστόσο διαφωνεί κάθετα.

«Δεν αποφεύγουμε τον κίνδυνο για τη φήμη μας», είπε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκπομπής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. «Η ισχυρή μας πεποίθηση είναι ότι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτών των φαινομένων είναι ότι πρόκειται για ένα πεδίο φτωχό σε δεδομένα».

H απάντηση για το αν και κατά πόσο η ανθρωπότητα πίστεψε στην ύπαρξη των UFO συνοψίζεται ίσως και στην απάντηση της κορυφαίας ανθρωπολόγου Μάργκαρετ Μεντ όταν τη ρώτησαν αν πιστεύει στα UFO.

Αφού αποκάλεσε την ερώτηση «χαζή» είπε στα 1974:

«Η πίστη έχει να κάνει με θέματα θρησκείας. Δεν έχει καμία σχέση με το είδος της γνώσης που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα… Πιστεύουν οι άνθρωποι στον ήλιο ή το φεγγάρι, στην εναλλαγή των εποχών ή στις καρέκλες πάνω στις οποίες κάθονται; Όταν θέλουμε να καταλάβουμε κάτι περίεργο, κάτι προηγουμένως άγνωστο σε όλους, πρέπει να ξεκινήσουμε κάνοντας εντελώς διαφορετικές ερωτήσεις. Τι είναι; Πώς δουλεύει;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ