FOCUS

Οι 20+1 ηγέτες που έπεσαν θύματα δολοφονίας

Οι 20+1 ηγέτες που έπεσαν θύματα δολοφονίας
Με αφορμή τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε, το CNN Greece κάνει μια ανάδρομή στις 20+1 δολοφονίες ηγετών που συγκλόνισαν τον κόσμο AP/Eric Gay

Θλίψη έχει προκαλέσει στην ιαπωνική κοινωνία η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε σε μία χώρα όπου υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην οπλοκατοχή και όπου οι πράξεις πολιτικής βίας είναι πραγματικά μετρήσιμες στα δάχτυλα του χεριού.

Με αφορμή τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε την Παρασκευή, από πυρά πρώην στρατιωτικού στην πόλη Νάρα στη νότια Ιαπωνία, το CNN Greece κάνει μια ανάδρομή στις 20+1 δολοφονίες ηγετών που συγκλόνισαν τον κόσμο.

1. Ιωάννης Καποδίστριας 1776 - 1831

Ο Ιωάννης ΚαποδίστριαςWikipedia

Ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 1831, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο, τον πυροβόλησαν οι Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης, αδελφός και γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη αντίστοιχα και τον μαχαίρωσαν θανάσιμα, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη ακολουθία.

Τον Καποδίστρια συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακας του, Γεώργιος Κοζώνης, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Ο ετοιμοθάνατος κυβερνήτης μεταφέρθηκε από τον κόσμο σε παρακείμενο φαρμακείο, όπου εξέπνευσε.

2. Αβραάμ Λίνκολν 1809 - 1865

AP650401070.jpg
Ο Αβραάμ ΛίνκολνAP

Ήταν ο 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου κατείχε το αξίωμα και κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861 - 1865).

Στις 14 Απριλίου 1865, ενώ βρισκόταν σε θεωρείο στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον, ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, ηθοποιός και φανατικός υποστηρικτής των Νοτίων, τον πυροβόλησε με μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ αμέσως μετά φώναξε στα λατινικά «Sic semper tyrannis», δηλαδή «Έτσι πάντα στους τυράννους».

Ο Λίνκολν μεταφέρθηκε σε γειτονικό σπίτι σε κωματώδη κατάσταση, όπου και εξέπνευσε νωρίς το πρωί της 15ης Απριλίου.

3. Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας 1863 - 1914

Ο αρχιδούκας, Φραγκίσκος ΦερδινάνδοςWikipedia

Ήταν αρχιδούκας της Αυστρίας και διάδοχος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Τον Ιούνιο του 1914 μαζί με την γυναίκα του πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σαράγεβο. Στις 28 Ιουνίου ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ είχε στήσει ενέδρα κατά μήκος της διαδρομής από όπου θα περνούσε η αυτοκινητοπομπή του διαδόχου του θρόνου.

Όταν η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, μετά από βόμβα που είχε εκραγεί, ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ είδε το ζευγάρι να αποχωρεί από το δημαρχείο και τους πυροβόλησε εξ επαφής. Λίγο αργότερα ξεψύχησαν. Η συγκεκριμένη δολοφονία ήταν η αφορμή που πυροδότησε τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

4. Μαχάτμα Γκάντι 1869 - 1948

Ο Μαχάτμα ΓκάντιJames-A.- Mills/AP

Ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου της παθητικής αντίστασης, χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.

Εναντίον του είχαν διενεργηθεί αρκετές φορές απόπειρες δολοφονίας. Όμως στις 30 Ιανουαρίου 1948, ο ινδουιστής εξτρεμιστής, Νατούρουμ Γκόντσε, ήταν αυτός που έριξε την μοιραία βολή. Μετά τον θάνατό του, έμεινε γνωστός ως σύμβολο ειρήνης και οι θεωρίες του ενέπνευσαν μελλοντικούς πολιτικούς, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

5. Τζον Κένεντι 1917 - 1963

Kennedy.jpg
Ο Τζον Κένεντι σε ομιλία τουAP

Ήταν Αμερικανός πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Ιανουάριο του 1961 έως τη δολοφονία του τον Νοέμβριο του 1963.

Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην πολιτεία του Τέξας, ο Κένεντι μαζί με την σύζυγό του Τζάκι, έφτασαν στο Ντάλας όπου και ξεκίνησε μια αυτοκινητοπομπή από το αεροδρόμιο μέχρι το εμπορικό κέντρο Τρέιντ Μαρτ.

Εκεί ο πρόεδρος θα μιλούσε στο συγκεντρωμένο πλήθος και θα ακολουθούσε γεύμα. Καθώς η αυτοκινητοπομπή περνούσε από την πλατεία Ντίλι του Ντάλας, ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί.

Δύο σφαίρες είχαν χτυπήσει τον Κένεντι, μία στον λαιμό και μία στο κεφάλι. Αμέσως οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ και μία ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Ο δολοφόνος του ήταν ο μαρξιστής, όπως υποστηρίχθηκε τότε, Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ο οποίος, και δολοφονήθηκε λίγες μέρες μετά την σύλληψή του ζωντανά στην τηλεόραση από τον ακροδεξιό, Τζακ Ρούμπι.

Ο Τζον Κένεντι, μαζί με τη σύζυγό του Τζάκι, λίγα λεπτά πριν δολοφονηθεί στο Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963.AP/Jim Altgens

6. Ρόμπερτ Κένεντι 1925 - 1968

Robert-Kennedy.jpg
Ο Ρόμπερτ ΚένεντιAP

Ήταν Αμερικανός πολιτικός και διετέλεσε γενικός εισαγγελέας καθώς και γερουσιαστής της Νέας Υόρκης. Ήταν ο αδελφός του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι πέντε χρόνια νωρίτερα στο Ντάλας του Τέξας.

Το 1968 ήταν ο βασικός διεκδικητής για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Στις προκριματικές εκλογές της Καλιφόρνια πέτυχε μεγάλο θρίαμβο έναντι των αντιπάλων του.

Την ίδια μέρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου 1968, ο Κένεντι θα απευθυνόταν στους υποστηρικτές του στο ξενοδοχείου Αμπάσαντορ του Λος Άντζελες για έναν ευχαριστήριο λόγο.

Μετά την λήξη της ομιλίας του,θα κατευθυνθεί προς την κουζίνα του ξενοδοχείου όπου ο Παλαιστίνιος, Σιρχάν Σιρχάν, θα τον πυροβολήσει θανάσιμα.

Ο Σιρχάν υποστήριξε ότι το έκανε για την πατρίδα του, δεδομένου ότι ο Κένεντι διακατεχόταν από φιλοισραηλινά αισθήματα. Μία μέρα αργότερα, στις 6 Ιουνίου θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

7. Χαϊλέ Σελασιέ Α' 1892 - 1975

Ο Χαϊλέ Σελασιέ Α' σε προχωρημένη ηλικίαAP

Yπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, από τις 2 Νοεμβρίου 1930 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 1974, που διακρίθηκε για τoν εκσυγχρονισμό της χώρας του.

Ο θάνατός του στις 27 Αυγούστου 1975, αποδίδεται σε επιπλοκές από επέμβαση προστάτη. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να τον στραγγάλισε ο διάδοχός του, o περιώνυμος συνταγματάρχης της πολιτοφυλακής, Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ.

8. Φαϊζάλ μπιν Αμπντουλαζίζ 1906 - 1975

O Βασιλιάς Φαϊζάλ της Σαουδικής ΑραβίαςAP/John-Duricka

Ήταν ο 3ος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

Βασίλευσε 11 χρόνια και 23 ημέρες από τις 2 Νοεμβρίου 1964 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 1975, ημερομηνία δολοφονίας του από τον Χαλίντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο τελευταίος τον δολοφόνησε και τον διαδέχτηκε στον θρόνο, στις 25 Νοεμβρίου 1975.

9. Άλντο Μόρο 1916 - 1978

-.jpg
Ο Άλντο Μόρο αρκετά χρόνια πριν την απαγωγή του. Στην ένθετη φωτογραφία η στιγμή της ανακάλυψης του πτώματός του από τις Αρχές.ΑP

Ήταν Ιταλός πολιτικός και πρωθυπουργός της Ιταλίας από το 1963 - 1968 και από το 1974 - 1976.

Στις 16 Μαρτίου 1978 η τρομοκατική οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες» στήνουν ενέδρα στην οδό «Mario Fani» από όπου θα περνούσε η αυτοκινητοπομπή του πρώην πρωθυπουργού κατευθυνόμενη προς τη Βουλή. Την ίδια ημέρα επρόκειτο να ψηφιστεί η ιστορική συγκυβέρνηση ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους κομμουνιστές του Ενρίκο Μπερλιγκουέρ.

Οι τρομοκράτες, εκτελούν με 91 σφαίρες, τους πέντε σωματοφύλακες του Μόρο και απαγάγουν τον ίδιο. Η επιχείρηση διήρκησε λιγότερο από 3 λεπτά.

Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ζητούν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πολιτικού και πρώην πρωθυπουργού, να αφεθούν ελεύθερα 13 ιδρυτικά μέλη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία. Τον κρατούν όμηρο σε διαμέρισμα της οδού Μοτσαλντίνι, λίγο έξω από τη Ρώμη.

Μετά από 54 ημέρες κράτησης και αφού η κυβέρνηση είχε απορρίψει το αίτημα των τρομοκρατών, ο Μόρο δολοφονήθηκε στις 9 Μαΐου του 1978, με 10 σφαίρες σε άγνωστη τοποθεσία που εικάζεται ότι ήταν κοντά στη Ρώμη. Το πτώμα του βρέθηκε αργότερα την ίδια ημέρα στο πορτμπαγκάζ ενός παρκαρισμένου κόκκινου «Ρενό 4L», μετά από τηλεφώνημα του αρχιτρομοκράτη και εκτελεστή του Μόρο, Μάριο Μορέτι.

10. Ανουάρ Σαντάτ 1918 - 1981

Ο Ανουάρ ΣαντάτAP/Bill-Foley

Ήταν ο τρίτος πρόεδρος της Αιγύπτου, από τις 15 Οκτωβρίου 1970 μέχρι τη δολοφονία του στις 6 Οκτωβρίου 1981.

Το 1978 κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης ,λόγω της συνθήκης ειρήνης που υπέγραψε με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Μέναχεμ Μπέγκιν, τον Οκτώβριο του 1973, μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε σε μέρος του αραβικού κόσμου και στις 6 Οκτωβρίου 1981, κατά τη διάρκεια εορτασμών στο Κάιρο, ένας ισλαμικός στρατιωτικός πυρήνας με επικεφαλής τον υπολοχαγό, Καλίντ Ισλαμπούλι, άνοιξε πυρ εναντίον του Σαντάτ όσο αυτός βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων, με αποτέλεσμα να τον δολοφονήσει εν ψυχρώ.

11. Ίντιρα Γκάντι 1917 - 1984

H Ίντιρα ΓκάντιAP

Ήταν Ινδή πολιτικός, ανιψιά του Μαχάτμα Γκάντι. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για τρεις συνεχόμενες θητείες από το 1966 έως το 1977 και με τέταρτη θητεία το 1980 μέχρι τη δολοφονία της το 1984.

Τον Ιούνιο του 1984 διέταξε τη στρατιωτική ανακατάληψη του ιερού χώρου του Αμριτσάρ που είχαν καταλάβει οι σιχ, φοβούμενη ότι το μουσουλμανικό Πακιστάν θα βοηθήσει τους ομόδοξους σιχ. Κατά την επέμβαση του στρατού σκοτώθηκαν 83 στρατιώτες και 493 καταληψίες.

Το γεγονός εξόργισε τους δύο σωματοφύλακες της Ίντιρα Γκάντι, που τη δολοφόνησαν τα ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου 1984 στον κήπο του σπιτιού της.

12. Ούλοφ Πάλμε 1927 - 1986

Ο Ούλοφ ΠάλμεAP

Ήταν Σουηδός σοσιαλοδημοκράτης πολιτικός και πρωθυπουργός.

Δολοφονήθηκε τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου 1986 στη Στοκχόλμη επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του με τη σύζυγό του από τον κινηματογράφο.

Δύο νεαρά άτομα που κάθονταν σε ένα αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Πάλμε. Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο αλλά ήταν ήδη νεκρός.

Στις 10 Ιουνίου 2020 Σουηδοί εισαγγελείς κατονόμασαν τον γραφίστα, Στιγκ Ένγκστρεμ ως βασικό ύποπτο για τη δολοφονία αλλά ο ίδιος είχε αυτοκτονήσει το 2000.

13. Ρατζίβ Γκάντι 1944 - 1991

O Ρατζίβ ΓκάντιAP/Suresh-Karadia

Ήταν Ινδός πολιτικός, πρωθυπουργός της Ινδίας από το 1984 έως το 1989, και γιος της επίσης δολοφονηθείσας πρωθυπουργού, Ίντιρα Γκάντι.

Δολοφονήθηκε το 1991, όταν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Σριπερουμπουντούρ του Ταμίλ Ναντού, μια γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά τον πλησίασε πυροδοτώντας τα.

14. Μοχάμεντ Μπουντιάφ 1919 - 1992

O Μοχάμεντ ΜπουντιάφWikipedia

Ήταν Αλγερινός πολιτικός ηγέτης και ένας από τους ιδρυτές του επαναστατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου που ηγήθηκε του Πολέμου της Αλγερινής Ανεξαρτησίας.

Δολοφονήθηκε από σωματοφύλακά του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής δημόσιας ομιλίας στα εγκαίνια ενός πολιτιστικού κέντρου στην Ανάμπα, κατά την πρώτη του επίσκεψη εκτός Αλγερίου ως αρχηγός του κράτους, στις Στις 29 Ιουνίου 1992.

15. Γιτζάκ Ράμπιν 1922 -1995

O Γιτζάκ Ράμπιν κατά τη διάρκεια επιθεώρησης αστυνομικού αγήματος στο Τελ ΑβίβRabin Nati/AP

Ήταν Ισραηλινός πολιτικός και στρατηγός. Διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1974 έως το 1977 και από το 1992 έως τη δολοφονία του.

Πρόκειται για τον πρώτο πρωθυπουργό του Ισραήλ που γεννήθηκε στο εσωτερικό του, τον μοναδικό που δολοφονήθηκε και τον δεύτερο που απεβίωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του μετά τον Λεβί Εσκόλ.

Δολοφονήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1995 στο Τελ Αβίβ όταν αποχωρούσε από συγκέντρωση πολιτών που είχε διοργανωθεί με σκοπό την υποστήριξη των συμφωνιών του Όσλο. Απεβίωσε 40 λεπτά μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε από τον Γιγκάλ Αμίρ, ο οποίος ήταν αντίθετος στις συμφωνίες του Όσλο που είχε υπογράψει ο Ράμπιν.

16. Βαζγκέν Σαρκισιάν 1959 - 1999

O Βαζγκέν ΣαρκσιάνWikipedia

Ήταν Αρμένιος στρατιωτικός διοικητής και πολιτικός. Ήταν ο πρώτος υπουργός Άμυνας της Αρμενίας από το 1991 έως το 1992 και στη συνέχεια, από το 1995 έως το 1999. Yπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Αρμενίας από τις 11 Ιουνίου 1999 μέχρι τη δολοφονία του στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Ο Σαρκισιάν , δολοφονήθηκε στους πυροβολισμούς στο αρμενικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου 1999. Οι δράστες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

17. Ζόραν Τζίντζιτς 1952 - 2003

Zoran_Djindjic.jpg
O Ζόραν ΤζίντζιτςWikipedia

Ήταν Σέρβος πολιτικός, πρωθυπουργός της Σερβίας από το 2001 μέχρι τη δολοφονία του το 2003.

Ο Τζίντζιτς είχε προβλέψει τη δολοφονία του στις 17 Φεβρουαρίου, λίγες εβδομάδες πριν συμβεί.

Με εντολή του Μίλοραντ Ούλεμεκ, πρώην διοικητή της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της μυστικής αστυνομίας της Γιουγκοσλαβίας, ο Τζίντζιτς δολοφονήθηκε από τον στρατιώτη του Ούλεμεκ, Ζβένταν Γιοβάνοβιτς, στο Βελιγράδι στις 12 Μαρτίου 2003.

Ο Γιοβάνοβιτς τον πυροβόλησε στο στήθος από το κτήριο απέναντι από το κεντρικό κτήριο της κυβέρνησης της Σερβίας και ο θάνατος ήταν σχεδόν ακαριαίος.

18. Ραφίκ Χαρίρι 1944 - 2005

O Ραφίκ ΧαρίριAP

Ήταν επιχειρηματίας και πρωθυπουργός του Λιβάνου από το 1992 έως το 1998 και από το 2000 μέχρι την παραίτησή του στις 20 Οκτωβρίου 2004.

Ο Χαρίρι δολοφονήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2005, ενώ κατευθυνόταν από τη Βουλή στην κατοικία του, στη Βηρυτό, όταν η αυτοκινητοπομπή του, αποτελούμενη από πέντε θωρακισμένες Mercedes, ανατινάχτηκε απέναντι από το παραλιακό ξενοδοχείο Σαιν Τζωρτζ της λιβανικής πρωτεύουσας.

Ως εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκαν 1.200 κιλά ΤΝΤ, που σχημάτισαν στο οδόστρωμα άνοιγμα τριών μέτρων βάθους και δέκα μέτρων πλάτους.

Μαζί με τον Χαρίρι σκοτώθηκαν άλλα 22 άτομα, μεταξύ των οποίων ο στενός φίλος του και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Μπασέλ Φλειχάν, οι επτά σωματοφύλακές του και δεκατέσσερις περαστικοί πολίτες.

Οι έρευνες για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

19. Μπεναζίρ Μπούτο 1953 - 2007

Η Μπεναζίρ ΜπούτοB.K.-Bangash - AP

Ήταν πρωθυπουργός του Πακιστάν από το 1988 έως το 1990, και από το 1993 έως το 1996.

Δολοφονήθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση από καμικάζι αυτοκτονίας, στις 27 Δεκεμβρίου 2007. Ο καμικάζι την πυροβόλησε αρχικά τρεις φορές, και στη συνέχεια ενεργοποίησε τα εκρηκτικά, παρασέρνοντας στο θάνατο άλλα 16 άτομα, μερικά από τα οποία ήταν μέλη της φρουράς της.

Σύμφωνα με έκθεση της Σκότλαντ Γιαρντ, ο θάνατός της προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι εξαιτίας της έκρηξης βόμβας και όχι από σφαίρα, όπως είχε ισχυριστέι αρχικά το κόμμα της.

20. Μοΐζ Ζοβενέλ 1968 - 2021

O Μοΐζ ΖοβενέλDieu-Nalio-Chery/AP

Ήταν πρόεδρος της Αϊτής από τον Φεβρουάριο του 2017, μέχρι την δολοφονία του το 2021.

Ο Ζοβενέλ έπεσε νεκρός από πυρά ομάδας αγνώστων, που επιτέθηκαν στο σπίτι του, τα ξημερώματα της Τετάρτης, 7 Ιουλίου 2021.

21. Σίνζο Άμπε 1954 - 2022

Ο Σίνζο ΆμπεAP/Shizuo Kambayashi

Ο Σίνζο Άμπε ήταν πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και δύο φορές πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τις 26 Δεκεμβρίου 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2020 και νωρίτερα από το 2006 μέχρι το 2007.

Ο Άμπε δολοφονήθηκε στις 8 Ιουλίου 2022, όταν μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Νάρα της νότιας Ιαπωνίας, πυροβολήθηκε δύο φορές στην πλάτη και στον λαιμό.

Ο Άμπε, μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο σε τοπικό νοσοκομείο. Έξι ώρες αργότερα το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νάρα ανακοίνωσε ότι ο Άμπε υπέκυψε στα τραύματά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ