FOCUS

Κάν' το σαν τη Σάνα Μάριν: Παγκόσμιοι ηγέτες σε χορευτικές επιδόσεις – Τα ελληνικά παραδείγματα

Κάν' το σαν τη Σάνα Μάριν: Παγκόσμιοι ηγέτες σε χορευτικές επιδόσεις – Τα ελληνικά παραδείγματα
Όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες έρχονται στο κέφι AP Photo/collage

Το βίντεο που διέρρευσε την Πέμπτη και δείχνει τη νεαρή πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν να ξεφαντώνει σε ιδιωτικό πάρτι προκάλεσε πλήθος σχολίων και επικρίσεων, αναγκάζοντας να προβεί σε διευκρινίσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι χορευτικές της επιδόσεις σε αυτό το βίντεο πέρασαν κάθε άλλο παρά απαρατήρητες, κάνοντας τις πολιτικές ιστοσελίδες να ανατρέξουν στο αρχείο τους, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν αν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες είχαν επιδείξει ανάλογη χορευτική δεινότητα, ή η Μάριν… σέρνει τον χορό.

Το Politico μάλιστα προχωράει ένα βήμα παραπέρα, αξιολογώντας τις χορευτικές τους επιδόσεις σαν σε ειδική πολιτική έκδοση του Dancing With the Stars.

Σάνα Μαρίν

Σε κλίμακα από το 1 έως το 5, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας είναι η πρώτη επιλογή της κριτικής επιτροπής της πολιτικής ιστοσελίδας, πετυχαίνοντας το απόλυτο 5 στα 5.

Σε βίντεο που διέρρευσαν, η 36χρονη ηγέτης εμφανίζεται να χορεύει με ενθουσιασμό με επιτυχίες των Φινλανδών σταρ Petri Nygård και Antti Tuisku.

Η Μάριν έσκισε την πίστα, με εμπνευσμένες κινήσεις και ενθουσιασμό, κερδίζοντας δικαιωματικά μια θέση στην κορυφής της βαθμολογίας.


Τερέζα Μέι

Οι κινήσεις της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι έγιναν θέμα όταν... μπούγκαρε αλά «Dancing Queen» των ABBA ενώ περπατούσε στη σκηνή στο συνέδριο του Κόμματος των Τόρις το 2018 αλλά και κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Ναϊρόμπι.

Το έκανε με αυτοπεποίθηση - δύο φορές - ακόμη και παρέχοντας συμβουλές σε επαγγελματίες ερμηνευτές για το πώς γίνεται.

Βαθμός: 3 στα 5 για τις (υποτίθεται) αυθόρμητες εμφανίσεις της.


Μπόρις Γέλτσιν

Στην προεκλογική εκστρατεία το 1996, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν φαινόταν να κάνει μια πρώιμη εκδοχή του «Gangnam Style», όπως το... έθεσε η Washington Post.

Η ομοιότητα είναι εντυπωσιακή. Το έντονο τρέμουλο του χεριού, η κίνηση των ώμων: Είναι όλα εκεί.

Βαθμολογία: 3 στα 5 για καινοτομία και πιθανή έμπνευση για το Psy να δημιουργήσει μια κορεατική έκδοση, η οποία έγινε μεγάλη επιτυχία 15 χρόνια αργότερα.

Μπόρις Τζόνσον

Ο Τζόνσον, ο οποίος είναι προ της εξόδου από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά την εκδίωξή του από την πρωθυπουργία της Βρετανίας, εθεάθη να σε τρελό κέφι σε ένα βίντεο από τα τέλη Ιουλίου.

Ήταν κατά τη διάρκεια ενός καθυστερημένου πάρτι για τον γάμο του. Η κριτική επιτροπή του Politico έδωσε 2 στα 5: Για έναν πρώτο χορό γάμου, θα περιμέναμε περισσότερο συντονισμό, σημειώνει η επιτροπή.

Μαζί με τη σύζυγό του Κάρι, το ζευγάρι είχε τον πρώτο του χορό στο κλασικό καραόκε του Neil Diamond «Sweet Caroline», έναν ανεπίσημο ύμνο για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του τουρνουά Euro 2020, και πιθανότατα έναν φόρο τιμής στο πλήρες όνομα της Carrie, Caroline.

Εμανουέλ Μακρόν

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Λάγος το 2018, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προσκλήθηκε στη σκηνή από τον μουσικό των Afrobeat Femi Kuti.

Ο Κούτι έδωσε μια ζωηρή παράσταση, ενώ ο Μακρόν στέκεται αμήχανα τριγύρω, γνέφει και χτυπάει τα χέρια του.

Βαθμολογία: 2 στα 5

Ντόναλντ Τραμπ

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβηκε από την κυλιόμενη σκάλα στον Πύργο Τραμπ το 2015 και ανακοίνωσε ότι ήταν υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν πίστευε ότι αυτό θα συνεπαγόταν τη συμμετοχή σε έναν τελετουργικό χορό με σπαθιά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τραμπ δεν χορεύει τόσο με το σπαθί όσο το κρατάει ενώ δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για τον συγχρονισμό ή τον ρυθμό.

Του δίνουμε έναν βαθμό γιατί κατάφερε να μην ακρωτηριάσει ή να αποκεφαλίσει κανέναν κατά λάθος, σημειώνει χαριτολογώντας η κριτική επιτροπή.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγινε είδηση ​​το 2011 όταν ένα βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube με τον ίδιο σε ένα πάρτι να χορεύει στους ρυθμούς του "American Boy" από το ρωσικό ποπ συγκρότημα Kombinaciya.

Οι κινήσεις του ενέπνευσαν ακόμη και ένα τραγούδι, το «Do the Medvedev».

Στο βίντεο, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος τραντάζεται αμήχανα απ' άκρη σ' άκρη ενώ κουνάει τα χέρια του μάλλον άσκοπα.

Ο χορός είναι λίγο τραχύς, ωστόσο αναμφίβολα προτιμότερος από τις τελευταίες πολιτικές κινήσεις του: να απειλεί τον κόσμο με πυρηνική εξόντωση.

Η αξιολόγηση του Politico είναι 2 στα 5

Τα ελληνικά παραδείγματα

Και η χώρα μας ασφαλώς έχει να επιδείξει ηγέτες με χορευτική δυνότητα. Αν και σπάνια επιδίδεται δημοσίως στο συγκεκριμένο σπορ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2019, κατά την περιοδεία του στην Κάρπαθο, να χορεύει παραδοσιακό χορό, σε ένα αυτοσχέδιο προς τιμήν του γλέντι.

Δείτε το στιγμιότυπο στο 3ο λεπτό

Σε παραδοσιακούς ρυθμούς είχε κινηθεί το 2016, με την ιδιότητα τότε του πρωθυπουργού, και ο Αλέξης Τσίπρας, όταν είχε σύρει τον χορό στο πανηγύρι της ιδιαίτερης πατρίδας του, στο Αθαμάνιο Άρτας.

Όσο και επιδέξιες κι αν κρίνονται οι χορευτικές κινήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλοί θα συμφωνούσαν ότι δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με τη χορευτική δεινότητα που, εν είδη μύθου πλέον, επεδείκνυε ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, τόσο σε παραδοσιακούς χορούς όσο, κυρίως στο ζεϊμπέκικο, απότοκο μιας άλλης εποχής από την οποία διασώζονται δυστυχώς πλέον μόνο φωτογραφικά καρέ.

Για τον γιο του, ωστόσο, και πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, η ιστορία (και το YouTube) κατέγραψε το βαρύ ζεμπέκικό του μετά την ήττα του το 2019 στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ