FOCUS

Υπόθεση Τραμπ: Πώς ένα πλαστό κυβερνητικό έγγραφο λίγο έλειψε να περιπλέξει τη δικαστική έρευνα

Υπόθεση Τραμπ: Πώς ένα πλαστό κυβερνητικό έγγραφο λίγο έλειψε να περιπλέξει τη δικαστική έρευνα
Το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο αφορά στην υπόθεση του προέδρου Τραμπ, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο των εγγράφων που υποτίθεται ότι είναι επίσημα έγγραφα από το δικαστήριο AP Photo / Mary Altaffer

Όταν ένα δήθεν κυβερνητικό έγγραφο εμφανίστηκε μυστηριωδώς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην υπόθεση Τραμπ, μια υπόθεση με το υψηλότερο προφίλ στο ομοσπονδιακό δικαστικό σύστημα, είχε τα χαρακτηριστικά μιας άλλης εκρηκτικής ιστορίας στην έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τα απόρρητα αρχεία που φυλάσσονται στην έπαυλη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με το Associated Press, το έγγραφο που υποτίθεται ότι προερχόταν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, υποστήριζε ότι η υπηρεσία είχε κατασχέσει ευαίσθητα έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα του περασμένου μήνα στο Μαρ-α-Λάγκο (σ.σ. την κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ) και περιελάμβανε ένταλμα που διέταζε το CNNi να διαφυλάξει «φορολογικά αρχεία που διέρρευσαν».

Το έγγραφο παρέμεινε μέχρι αργά την Πέμπτη στο δικαστικό μητρώο, αλλά όπως αποδείχθηκε, ήταν πλαστό. Μια επισκόπηση δεκάδων δικαστικών αρχείων και συνεντεύξεις του Associated Press δείχνουν ότι το έγγραφο προέρχεται από έναν κατά συρροή πλαστογράφο που βρίσκεται έγκλειστος σε ένα ομοσπονδιακό σωφρονιστικό συγκρότημα στη Βόρεια Καρολίνα.

Το περιστατικό υποδηλώνει επίσης ότι ο δικαστικός υπάλληλος ξεγελάστηκε εύκολα και πίστεψε ότι ήταν αληθινό, με αποτέλεσμα να καταλήξει το έγγραφο στο δημόσιο πινάκιο, στην υπόθεση του εντάλματος έρευνας στο Μαρ-α-Λάγκο.

Επισημαίνει επίσης την ευπάθεια του δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο των εγγράφων που υποτίθεται ότι είναι επίσημα έγγραφα από το δικαστήριο.

Το έγγραφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πινάκιο του δικαστηρίου αργά το απόγευμα της Δευτέρας και τιτλοφορείτο ως «Πρόταση για παρέμβαση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ».

Το έγγραφο, «πασπαλισμένο» με ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, έγραφε:

«Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Υπηρεσίας Αστυνόμευσης των ΗΠΑ έχει κατάσχει ομοσπονδιακά χρεόγραφα που περιέχουν ευαίσθητα (ενν. διαβαθμισμένα) έγγραφα, τα οποία υπόκεινται στο ένταλμα έρευνας με σφραγισμένο φάκελο του εναγομένου από το FBI που έχει συλληφθεί».

Το κείμενο επικαλείτο έναν ομοσπονδιακό νόμο για τη συλλογή οικονομικών αρχείων σε ομοσπονδιακές έρευνες. Περιλάμβανε επίσης τα δύο υποτιθέμενα εντάλματα, ένα που ισχυριζόταν ότι είχε σταλεί στο CNNi στην Ατλάντα και ένα άλλο σε μια εταιρεία ρυμούλκησης στο Μίσιγκαν.

Αυτά τα υποτιθέμενα εντάλματα, όμως, είναι πανομοιότυπα με τα έγγραφα που είχαν κατατεθεί σε μια άλλη υπόθεση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Τζόρτζια, την οποία έφερε ένας κρατούμενος στο ιατρικό κέντρο των φυλακών στο Μπάτνερ της Βόρειας Καρολίνας. Η υπόθεση απορρίφθηκε, όπως και μια σειρά από άλλες επιπόλαιες αγωγές που έχει καταθέσει ο άνδρας από το κελί της φυλακής του.

Ο άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και αρκετά χρόνια από τότε που κρίθηκε αναρμόδιος να δικαστεί μετά από σύλληψη για τοποθέτηση ψεύτικου εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το κτήριο Guardian, έναν ουρανοξύστη στο Ντιτρόιτ. Από τότε που φυλακίστηκε, έχει καταθέσει μια σειρά από αγωγές και έχει προσποιηθεί το Υπουργείο Οικονομικών, ισχυρίστηκε ότι είναι ομοσπονδιακός διαχειριστής και ισχυρίστηκε ότι είναι δικηγόρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προκύπτει από την εξέταση των δικαστικών αρχείων.

Στην υπόθεση της Τζόρτζια, ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ και άλλοι είχαν «αποκτήσει εκατομμύρια μη επεξεργασμένες απόρρητες φορολογικές δηλώσεις και άλλα ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα, τραπεζικά αρχεία και λογαριασμούς τραπεζικών και φορολογικών συναλλαγών αρκετών εκατομμυρίων Αμερικανών και ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών».

Ο δικαστής στην υπόθεση αυτή χαρακτήρισε την αγωγή του «φανατική» και «παραληρηματική», λέγοντας ότι «δεν υπήρχε τρόπος να διακρίνει κανείς οποιαδήποτε αναγνωρίσιμη αξίωση από τα ασυνάρτητα αρχεία».

Ο άνδρας έχει επανειλημμένα υποδυθεί ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σε δικαστικά αρχεία και έχει τοποθετήσει φορολογικές δεσμεύσεις σε δικαστές χρησιμοποιώντας τα πλαστά έγγραφά του, δήλωσαν στο AP δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Λόγω του ιστορικού του ως πλαστογράφου, η αλληλογραφία του υποτίθεται ότι θα υποβληθεί σε πρόσθετο έλεγχο από το Γραφείο Φυλακών.

Δεν είναι σαφές πώς τα έγγραφα - η ψεύτικη αίτηση και τα πλαστά εντάλματα - κατέληξαν στο γραφείο του δικαστικού γραμματέα στο δικαστήριο στο West Palm Beach της Φλόριντα.

Φωτοαντίγραφο ενός φακέλου, που περιλαμβάνεται στην κατάθεση, δείχνει ότι στάλθηκε στο δικαστήριο με τυπωμένη διεύθυνση επιστροφής την έδρα του Υπουργείου Οικονομικών στην Ουάσινγκτον. Όμως η σφραγίδα του ταχυδρομείου δείχνει έναν ταχυδρομικό κώδικα του Μίσιγκαν και ο αριθμός παρακολούθησης του φακέλου δείχνει ότι ταχυδρομήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου από το Clinton Township του Μίσιγκαν, τη γενέτειρα του κρατουμένου.

Το AP δεν προσδιορίζει το όνομα του κρατουμένου επειδή έχει τεκμηριωμένο ιστορικό ψυχικής ασθένειας και δεν του έχει απαγγελθεί κατηγορία για έγκλημα που σχετίζεται με την κατάθεση.

«Απλώς δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι έχει οποιαδήποτε εξουσιοδότηση να ενεργεί εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο δικαστής στην υπόθεση της Τζόρτζια.

Όμως, παρά τα σαφή προειδοποιητικά σημάδια - συμπεριλαμβανομένης μιας σφραγίδας που σημειώνει τον αριθμό της υπόθεσης της Τζόρτζια στα πλαστά εντάλματα - η κατάθεση εξακολουθούσε να μπαίνει στο πινάκιο.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησαν να σχολιάσουν. Αρνήθηκαν να απαντήσουν επίσημα όταν ρωτήθηκαν αν το έγγραφο ήταν ψευδές και γιατί η κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί με αυτό.

Εκπρόσωποι του γραφείου του δικαστικού γραμματέα και του δικαστή που επιβλέπει την υπόθεση του εντάλματος έρευνας δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού.

Επιμέλεια - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ