FOCUS

Τι είναι τα drone καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία στο Κίεβο

Τι είναι τα drone καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία στο Κίεβο
Το Κίεβο υπαινίσσεται πως τα drone καμικάζι η Ρωσία τα έχει προμηθευτεί από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται και η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει AP Photo/Vadym Sarakhan

Τα drone καμικάζι, που χτυπούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας το Κίεβο, είναι μικρά όπλα γνωστά και ως «περιπλανώμενα πυρομαχικά», τα οποία καταστρέφονται αφού χτυπήσουν το στόχο τους.

Σε αντίθεση με άλλα drones τα οποία επιστρέφουν στη βάση τους μετά τη ρίψη πυραύλων - τα drones καμικάζι είναι μιας χρήσης, σύμφωνα με το BBC.

Το όνομά τους προέρχεται από τους Ιάπωνες πιλότους που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συντρίψουν τα αεροπλάνα τους σε αποστολές αυτοκτονίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Τζάστιν Κραμπ, ειδικός σε θέματα άμυνας, πληροφοριών και ασφάλειας, μίλησε στο BBC σχετικά με τις τακτικές των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως ανέφερε:

«Τα drone καμικάζι είναι σχετικά φθηνά, γι' αυτό και η Ρωσία έχει στραφεί σε αυτά, και είναι αποτελεσματικά γιατί έχουν αρκετά μικρή διατομή, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν για ραντάρ, ενώ πετάνε χαμηλά.


Συνήθως ο τρόπος που χρησιμοποιούνται είναι μαζικά, δηλαδή σε σμήνη και έτσι είναι ακόμα πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσει η αεράμυνα.


Αν χτυπηθούν, ωστόσο, απενεργοποιούνται σχετικά εύκολα».

Στην πρώτη αντίδραση του Κιέβου, ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι δήλωσε πως οι Ρώσοι «δείχνουν την απελπισία τους».

Παράλληλα, ζήτησε για ακόμη μια φορά βοήθεια από τη Δύση:

«Χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα αεράμυνας, συντομότερο δυνατό. Δεν έχουμε χρόνο για καθυστέρηση. Περισσότερα όπλα για να υπερασπιστούμε τον ουρανό και να καταστρέψουμε τον εχθρό», έγραψε στο Telegram.

Το Κίεβο υπαινίσσεται πως τα drone καμικάζι η Ρωσία τα έχει προμηθευτεί από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται και η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει.

Το μπαράζ των επιθέσεων θεωρείται πως είναι η ρωσική απάντηση για την πολύνεκρη επίθεση στην πόλη Μπέλγκοροντ το Σάββατο.

Ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters είδε κομμάτια ενός drone που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση που έφεραν τις λέξεις: «Για το Μπέλγκοροντ».

Ωστόσο, η Μόσχα δεν το έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ