FOCUS

Ρίσι Σούνακ: Ένας πρωθυπουργός γέννημα θρέμμα της «Generation X»

Ρίσι Σούνακ: Ένας πρωθυπουργός γέννημα θρέμμα της «Generation X»
AP Photo / Rui Vieira

Σε ηλικία 42 ετών ο Ρίσι Σούνακ καθίσταται στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία ως ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της Βρετανίας, με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο Σούνακ θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες και ο πέμπτος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016, όταν άνοιξε ένα μακρύ κεφάλαιο πρωτοφανών πολιτικοοικονομικών αναταράξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1980 στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας και είναι γόνος οικογένειας με ινδικές καταβολές (σ.σ. από την ινδική πολιτεία Πάντζαμπ), αλλά που που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ανατολική Αφρική (σ.σ. Κένυα και Τανζανία).

Οι γονείς του υπήρξαν μετανάστες και τα περισσότερα χρόνια της ζωής της η οικογένεια Σούνακ τα έζησε στο Ούιντσεστερ.

To 1998 αποφοίτησε το Λύκειο στο Κολλέγιο του Ουίντσεστερ. Κατόπιν σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία (PPE) στο Κολλέγιο Λίνκολν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λαμβάνοντας πτυχίο (BA) με διάκριση το 2001.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο ως υπότροφος Φουλμπράιτ, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (MBA) το 2006.

Ενώ σπούδαζε στο Στάνφορντ, γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο Ακσάτα Μούρτι, την κόρη του Ν.Ρ. Ναραγιάνα Μούρτι, του Ινδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που ίδρυσε την Infosys. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και αργότερα ως συνεργάτης στις εταιρείες κεφαλαίων The Children's Investment Fund Management και Theleme Partners.

Εξελέγη βουλευτής για το Ρίτσμοντ (Γιορκς) στις γενικές εκλογές του 2015 και υπηρέτησε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως υφυπουργός Εξωτερικών

Υπήρξε υπέρμαχος του Brexit, καθώς ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της χώρας του. Μετά την παραίτηση της Μέι, ο Σούνακ ήταν υποστηρικτής της εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον να γίνει αρχηγός των Συντηρητικών.

Αφού ο Τζόνσον εξελέγη ηγέτης και διορίστηκε πρωθυπουργός, διόρισε τον Σούνακ ως γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2020-2022

Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη πολιτική στιγμή για τον Σούνακ θα έρθει τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η παραίτηση του Σατζίντ Τζαβίντ θα τον οδηγήσει στην ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου υπουργού Οικονομικών.

Ως υπουργός, ο Σούνακ είχε εξέχοντα ρόλο στην απάντηση της κυβέρνησης στις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Απρίλιο του 2022, έγινε ο πρώτος υπουργός στη βρετανική ιστορία που του επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση του νόμου κατά τη διάρκεια της θητείας του, αφού του εκδόθηκε ειδοποίηση σταθερής ποινής για παραβίαση των κανονισμών COVID-19 κατά τη διάρκεια των lockdown.

Παραιτήθηκε από υπουργός Oικονομικών στις 5 Ιουλίου 2022, επικαλούμενος τις διαφορές μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή παραίτησής του.

Υποψηφιότητα για την Ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος

Στις 8 Ιουλίου 2022, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για να αντικαταστήσει τον Τζόνσον στις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Έφτασε μέχρι τον τελευταίο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στον οποίο έχασε από την Λιζ Τρας, συγκεντρώνοντας το 42.6% των ψήφων.

Ύστερα από την παραίτηση της Λιζ Τρας, από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ο Σούνακ, ανακοίνωσε στις 23 Οκτωβρίου 2022, την εκ νέου υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Καθώς η μόνη άλλη υποψήφια, η Πένι Μόρντοντ αποχώρησε από τη διεκδίκηση της θέσης, ο Σούνακ ορίστηκε νέος αρχηγός του κόμματος στις 24 Οκτωβρίου 2022.

Η «ηλεκτρική καρέκλα» του πρωθυπουργού

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Ρίσι Σούνακ αναλαμβάνει το ύπατο πολιτικό αξίωμα στη Βρετανία, ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, μια θέση που κατά πολλούς έχει χαρακτηριστεί, με γλαφυρότητα, ως «ηλεκτρική καρέκλα».

Ο χαρακτηρισμός αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολικός, αλλά δεδομένου ότι κανένας πρωθυπουργός από τη συμφωνία του Brexit και μετά δεν έχεi κατορθώσει να μακροημερεύσει, τότε προφανώς έχει μία βάση.

Οι δε προκλήσεις που ο κ. Σούνακ καλείται να αντιμετωπίσει είναι διόλου ευκαταφρόνητες: Από τη μια πλευρά, η η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση που σοβεί εδώ και καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο - και οξύνεται με την «έκρηξη» στις τιμές της ενέργειας το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη, καλείται να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος και ήδη κάποιοι το θεωρούν ανεπανόρθωτο, μιας και οι Τόρις κλείνουν ήδη 12 χρόνια στην εξουσία της «Γηραιάς Αλβιόνας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ