FOCUS

Movember: Ένα μουστάκι κατά του ανδρικού καρκίνου

Movember: Ένα μουστάκι κατά του ανδρικού καρκίνου
Το κίνημα του Movember ξεκίνησε το 2003 στην Αυστραλία από τον Άνταμ Γκαρόν AP/Richard Vogel

Κάθε Νοέμβριο δεκάδες χιλιάδες άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στο κίνημα Movember αφήνοντας μουστάκι, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τον ανδρικό πληθυσμό στον αγώνα κατά ανδρικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος των όρχεων, θέματα ψυχικής υγείας αλλά και την πρόληψη αυτοκτονιών.

Η λέξη MOVEMBER προέρχεται από τον συνδυασμό του «Mo», moustache (μουστάκι) και του Νοεμβρίου (November).

Η ιδέα, που εξελίχθηκε σε κίνημα, με στόχο να κινητοποιήσει τους άνδρες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία τους κάθε χρόνο και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, γεννήθηκε το 2003 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Λόγω της μεγάλης απήχησης του Movember, ο μήνας Νοέμβριος καθιερώθηκε ως ο μήνας των ανδρών και πιο συγκεκριμένα είναι ο εορτασμός τουμουστακιού για έναν ολόκληρο μήνα.

Από τις σημαντικότερες δράσεις που πραγματοποιούνται είναι το MOVE («Κουνήσου»). Και ο Movember έχει πολύ καλούς λόγους να θέλει τον κόσμο να κινείται.

Για αυτό λοιπόν, καλέστε γνωστούς και φίλους να ασκηθούν μαζί σας με όποιο τρόπο θέλουν (ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα, ή κάποιο παιχνίδι). Υπολογίζεται ότι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν στην έλλειψη σωματικής άσκησης παρά στο κάπνισμα. Στόχος του MOVE είναι εξήντα χιλιόμετρα περπάτημα ή τρέξιμο για τριάντα ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ