FOCUS

Beaujolais Nouveau: Η ημέρα που γιορτάζουμε το πρώτο κρασί της χρονιάς

Beaujolais Nouveau: Η ημέρα που γιορτάζουμε το πρώτο κρασί της χρονιάς
Η ιστορία του Beaujolais Nouveau AP

Σήμερα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου οι Γάλλοι ανοίγουν τα πρώτα κρασιά της χρονιάς και σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται η συγκεκριμένη ημέρα του Beaujolais Nouveau 2022.

Ιστορία

Το beaujolais ήταν πάντα ο «ετήσιος οίνος» (vin de l'année) ο οποίος εόρταζε το τέλος της εσοδείας, αλλά έως το τέλος το Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προοριζόταν αποκλειστικά για τοπική κατανάλωση. Μάλιστα, όταν το 1937 καθιερώθηκε η ονομασία ΠΟΠ Beaujolais, οι κανονισμοί του ΠΟΠ σήμαιναν ότι ο οίνος Beaujolais μπορούσε να πωληθεί μόνο μετά τις 15 Δεκεμβρίου του έτους συγκομιδής.

Αυτοί οι κανονισμοί χαλάρωσαν στις 13 Νοεμβρίου 1951, και η Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais (UIVB) έθεσε επισήμως την 15η Νοεμβρίου ως την ημερομηνία κυκλοφορίας του, κάτι που έκτοτε έγινε γνωστό ως Beaujolais nouveau.

Ελάχιστα μέλη του UIVB θεώρησαν πως το Beauujolais nouveau θα μπορούσε να πωληθεί. Δεν ήταν μόνο ένας τρόπος για να ξεκαθαρίσουν πολλά vin ordinaire με ένα καλό κέρδος, αλλά η πώληση κρασιού εντός ολίγων εβδομάδων από τη συγκομιδή, ήταν σημαντική για τις ταμειακές ροές.

Εξ ου και η ιδέα που γεννήθηκε από ένα αγώνα προς το Παρίσι, ο οποίος έφερνε τις πρώτες φιάλες του νέου τρύγου. Αυτό προσέλκυσε εκτενή κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και, από τη δεκαετία του 1970, είχε πλέον γίνει εθνικό γεγονός. Στη δεκαετία του 1980, ο αγώνας εξαπλώθηκε προς τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης, έπειτα προς τη Βόρεια Αμερική και κατά τη δεκαετία του 1990, προς την Ασία.

Το 1985, η ημερομηνία άλλαξε στην τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ώστε η προώθηση να εκμεταλλευτεί στο έπακρο στο επόμενο Σαββατοκύριακο.

Τι είναι και πού βρίσκεται το Beaujolais

Το Beaujolais (μποζολέ), είναι μια οινοπαραγωγική περιοχή στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο νοτιότερο κομμάτι της Βουργουνδίας.

Ποια ποικιλία συναντάμε στην περιοχή

Το Gamay (προφέρετε γκαμέ) είναι μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού, που παράγει συνήθως ανοιχτόχρωμα κρασιά με ιδιαίτερη φινέτσα. Από λευκές ποικιλίες συναντάμε το Chardonnay, που παράγει καλά παραδείγματα κρασιών, αλλά σίγουρα τα ερυθρά κρασιά είναι αυτά που κυριαρχούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ