FOCUS

«Goblin Mode»: Τι σημαίνει η νέα λέξη της χρονιάς που ανακήρυξε το Λεξικό της Οξφόρδης

«Goblin Mode»: Τι σημαίνει η νέα λέξη της χρονιάς που ανακήρυξε το Λεξικό της Οξφόρδης
Είναι ένας αργκό όρος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Twitter το 2009 AP Photo / Caleb Jones, File

Το Λεξικό της Οξφόρδης ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη λέξη της χρονιάς που επιλέχθηκε από το κοινό με διαδικτυακή ψηφοφορία.

Πρόκειται για τoν όρο «Goblin mode», που περιγράφει μια κατάσταση ή συμπεριφορά, «ανεπιτήδευτη, ράθυμη, ατημέλητη ή άπληστη, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει κοινωνικούς κανόνες ή προσδοκίες» για την οποία δε χρειάζεται κανείς να απολογηθεί.

Είναι ένας αργκό όρος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Twitter το 2009, και έγινε δημοφιλής το 2022 καθώς η ανθρωπότητα βγήκε με αβεβαιότητα από τα lockdowns της πανδημίας.

«Δεδομένης της χρονιάς που μόλις ζήσαμε, η «λειτουργία goblin» έχει απήχηση σε όλους εμάς που νιώθουμε συγκλονισμένοι από την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Oxford Languages, Casper Grathwohl. Η λέξη της χρονιάς προορίζεται να αντικατοπτρίζει «το ήθος, τη διάθεση ή τις ανησυχίες των τελευταίων δώδεκα μηνών».

Για πρώτη φορά η φετινή νικήτρια φράση αναδείχθηκε από ψηφοφορία του κοινού, μεταξύ τριών φιναλίστ που επιλέχθηκαν από τους λεξικογράφους της Oxford Languages: goblin mode, metaverse και το hashtag IStandWith.

Παρά το γεγονός ότι ήταν σχετικά άγνωστη, η φράση «goblin mode» ήταν το συντριπτικό φαβορί, κερδίζοντας το 93% των συνολικά 340.000 ψήφων.

Η επιλογή είναι περισσότερο απόδειξη ενός κόσμου άστατου μετά από χρόνια πανδημικής κρίσης και των τεράστιων αλλαγών στη συμπεριφορά και την πολιτική που επιφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ