ΚΟΣΜΟΣ

Λεξικό της Οξφόρδης: Εμβόλιο, η λέξη της χρονιάς

Λεξικό της Οξφόρδης: Εμβόλιο, η λέξη της χρονιάς
AP Photo/Caleb Jones, File

Τη λέξη «εμβόλιο» (vax), μία λέξη άμεσα συνδεδεμένη με την πανδημία που ταλανίζει τον πλανήτη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια αλλά και την ελπίδα εξόδου από αυτήν, επέλεξαν οι λεξικογράφοι του βρετανικού Λεξικού της Οξφόρδης ως την πλέον χαρακτηριστική για το 2021.

Η λέξη αυτή όπως και τα παράγωγά της – πλήρως εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστοι, αντιεμβολιαστές- χρησιμοποιήθηκαν αφειδώς μέσα στη χρονιά.

Σύμφωνα με την ανώτερη λεξικογράφο του Λεξικού, Φιόνα ΜακΦέρσον, η λέξη «εμβόλιο» ήταν προφανής επιλογή καθώς ήταν αυτή που είχε την πιο «καθοριστική επίδραση».

Χαρακτηριστική της χρονιάς που διανύουμε ήταν και η εκτόξευση της λέξης «πανδημία», η οποία φέτος σημείωσε αύξηση 57.000%.

Πέρυσι η Οξφόρδη αποφάσισε ότι ήταν μια άνευ προηγουμένου χρονιά με πάρα πολλούς υποψηφίους, γι' αυτό επέκτεινε το βραβείο της για να συμπεριλάβει μια σειρά νέες λέξεις-κλειδιά, μεταξύ αυτών οι lockdown, πυρκαγιές και Covid-19, καθώς και Black Lives Matter, WFH [εργασία από το σπίτι].

Η βρετανική λέξη vax εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 1799 και έναν χρόνο αργότερα εμφανίστηκαν τα παράγωγά της.

Η Oxford Languages συγκεντρώνει περιεχόμενο ειδήσεων το οποίο ενημερώνεται καθημερινά και περιέχει πάνω από 14,5 δισεκατομμύρια λέξεις για αναζήτηση και ανάλυση από τους λεξικογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ