FOCUS

Τουρκία: Οργή για την καταδίκη Ιμάμογλου - Πώς ο πολιτικός «σεισμός» επηρεάζει τον Ερντογάν

Τουρκία: Οργή για την καταδίκη Ιμάμογλου - Πώς ο πολιτικός «σεισμός» επηρεάζει τον Ερντογάν
Στις 15 Δεκεμβρίου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την καταδίκη, την ποινή φυλάκισης και την πολιτική απαγόρευση που επιβλήθηκε στον Ιμάμογλου AP Photo / Khalil Hamra

Πολιτική «θύελλα» έχει ξεσπάσει στη γειτονική Τουρκία στον απόηχο της καταδίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου από δικαστήριο της χώρας που του στερεί τα πολιτικά του δικαιώματα και άρα το δικαίωμα να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2023 απέναντι στον νυν πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολιτικοί αναλυτές εξετάζουν πλέον αν και κατά πόσον το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να έχρισε τυχαία έναν υποψήφιο που είναι σε θέση να νικήσει τον ισχυρό Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας το 2023, δεδομένης της οργής για τις ενέργειες μιας δικαστικής αρχής που έχουν αυξήσει το εθνικό προφίλ του πιθανού διεκδικητή, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στις 15 Δεκεμβρίου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την καταδίκη, την ποινή φυλάκισης και την πολιτική απαγόρευση που επιβλήθηκε στον Ιμάμογλου στις 14 Δεκεμβρίου, έναν άνθρωπο που ελπίζουν ότι θα αποδειχθεί η νέμεσις του Ερντογάν.

Εξέφρασαν την οργή τους κατά του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματός του AKP για αυτό που οι επικριτές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έχουν χαρακτηρίσει ως κατάχρηση της δημοκρατίας, φωνάζοντας κάποια στιγμή: «Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη. Θα έρθει η μέρα που το ΑΚΡ θα κληθεί να λογοδοτήσει».

Πατριωτική μουσική έπαιζε και το πλήθος ανέμιζε τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ήταν σκεπασμένο με ένα τεράστιο πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση φοβάται και γι' αυτό υπήρξε μια τέτοια ετυμηγορία. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθνος», δήλωσε στο Reuters ο Φιλίζ Κουμπασάρ, 56 ετών, ο οποίος ταξίδεψε στο συλλαλητήριο από το Ντουζτσέ, μια πόλη 200 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Ιμάμογλου, ένας πολιτικός που οι δημοσκοπήσεις έχουν ήδη δείξει ότι πιθανότατα θα εκτοπίσει τον Ερντογάν από την προεδρία, εάν προταθεί να κατέβει εναντίον του στις εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Ιούνιο, καταδικάστηκε σε περισσότερα από δυόμισι χρόνια φυλάκισης για προσβολή δημόσιων αξιωματούχων σε ομιλία του με τη λέξη «ανόητοι». Η καταδίκη του, αν δεν ανατραπεί, θα τον αποκλείσει από τη συμμετοχή του στην προεδρική αναμέτρηση.

Ο Ερντογάν παραμένει σε δύσκολη θέση στις δημοσκοπήσεις, δεδομένου ότι θεωρείται ευρέως ότι έχει βυθίσει την Τουρκία σε μια μακροχρόνια βαθιά οικονομική κρίση μέσω της οικονομικής κακοδιαχείρισης, ενώ έχει καταλύσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πολλών Τούρκων.

Ο Εκρέμ ΙμάμογλουAP Photo / Khalil Hamra

Απαντώντας στην απόφαση του δικαστηρίου εναντίον του, ο Ιμάμογλου δήλωσε:

«Ο Τούρκος πρόεδρος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: Δεν θα υποκύψουμε σε αυτή τη διαφθορά. Αυτού του είδους τα παιχνίδια δεν θα μπουν στο δρόμο μου - δεν θα απογοητευτώ ούτε θα τα παρατήσω».

Το όνομα του 52χρονου Ιμάμογλου ακούγεται συχνά καθώς οι Τούρκοι που αντιτίθενται στο καθεστώς Ερντογάν συζητούν ποιος πολιτικός από την εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης -με επικεφαλής το κόμμα του Ιμάμογλου, το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)- θα πρέπει να προταθεί ως αντίπαλος του Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Δύο άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι ο δήμαρχος της Άγκυρας του CHP Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις θα είχε ακόμη περισσότερες πιθανότητες να ανατρέψει τον Ερντογάν από ό,τι ο Ιμάμογλου, και ο επί μακρόν επικεφαλής του CHP, ο βετεράνος πολιτικός Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν και ο Ιμάμογλου ήρθαν σε αντιπαράθεση μετά τις τοπικές εκλογές της Τουρκίας την άνοιξη του 2019. Σε μια εκπληκτική νίκη, ο Ιμάμογλου νίκησε τον υποψήφιο που υποστήριζε ο Ερντογάν και κέρδισε τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Οι βοηθοί του Ερντογάν, πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ο ίδιος, απάντησαν διαμαρτυρόμενοι έντονα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για παρατυπίες στις κάλπες. Προκηρύχθηκαν επαναληπτικές εκλογές. Ο Ιμάμογλου την κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία.

Μήνες μετά τη νίκη του, ο Ιμάμογλου εξέφρασε τα λόγια που τον οδήγησαν στο δικαστήριο, όταν είπε «Αυτοί που ακύρωσαν τις εκλογές στις 31 Μαρτίου είναι οι ανόητοι». Το σχόλιο εκλήφθηκε από τους αξιωματούχους ως προσβολή κατά των δικαστών της εφορευτικής επιτροπής.

Ο Ιμάμογλου υπερασπίστηκε τη χρήση της λέξης «ανόητοι» για να περιγράψει εκείνους που ανέτρεψαν το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι απαντούσε σε παρόμοια γλώσσα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Με πληροφορίες από Reuters και AFP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ