FOCUS

Για πρώτη φορά Έλληνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας ΑμΕΑ

Για πρώτη φορά Έλληνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας ΑμΕΑ

Αέρας, θάλασσα και κυματισμός τρία στοιχεία της φύσης που είναι γνωστά και αναγκαία για τους αθλητές της ιστιοπλοΐας. Τί γίνεται όμως με τους αθλητές με αναπηρία;

Οι αθλητές λοιπόν ιστιοπλοΐας με αναπηρία δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Μπαίνουν με τα ειδικά σκάφη στη θάλασσα κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τους υπόλοιπους αθλητές, έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια στοιχεία της φύσης, μαθαίνουν ιστιοπλοΐα με θεωρικά αλλά και πρακτικά μαθήματα, έξω στη θάλασσα.

Η μαγεία της ιστιοπλοΐας είναι πως ο αθλητής ΑμΕΑ όταν φύγει από την ασφάλεια του σπιτιού του και βρεθεί με το ειδικό σκάφος του στη θάλασσα αντιμέτωπος με τη θάλασσα γίνεται ανεξάρτητος, κυβερνήτης της ζωής του και κυρίαρχος του σκάφους του.

Από εκεί και πέρα και μετά την πρώτη φορά κιόλας, η ιστιοπλοΐα γίνεται νοοτροπία, τρόπος ζωής, θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει κι ως το πιο εθιστικό κομμάτι της καθημερινότητας του αθλητή.

Έτσι στις 30 Μαΐου μια όμορφη και δεμένη σαν οικογένεια, ομάδα αθλητές του Ναυταθλητικού Ομίλου ΑΜΕΑ SAILABILITY HELLAS – Ιστιοπλοΐα για όλους ξεκίνησε το ταξίδι της από την Ελλάδα για την Ολλανδία, συγκεκριμένα για το Medemblic, με σκοπό να κάνει την Ελλάδα υπερήφανη.

Ο Λευτέρης Φωκιανός, η Ειρήνη Κουρουβάνη, ο Στράτος Αχλάτης μαζί με τον προπονητή τους Ιάκωβο Κικιάνη θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας ως Εθνική Ομάδα στην κατηγορία Hansa 2,3.

Όπως λέει στο CNN Greece o προπονητής της ομάδας κ. Ιάκωβος Κικιάνης είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα συμμετέχει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο γίνεται κάθε δύο χρόνια, καθώς όπως λέει για να γίνει μια τέτοια αποστολή χρειάζεται εκτός από μεγάλη οργάνωση και αρκετά χρήματα.

Μπορεί οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ολλανδία να είναι διαφορετικές από αυτές της Ελλάδας, με τον καιρό να μεταβάλλεται συνεχώς, όμως η ελληνική ομάδα ιστιοπλοΐας είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και θα δώσει τον καλύτερο της εαυτό.

Η ομάδα που θα κάνει υπερήφανη την Ελλάδα

Με ένα πλατύ χαμόγελο και τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της η κ. Ειρήνη Κουρουβάνη, η μόνη γυναίκα της τριμελούς ομάδας και πρώην αθλήτρια της άρσης βαρών, είναι έτοιμη να δώσει τον καλύτερο της εαυτό ώστε η ομάδα να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

«Είμαστε μια όμορφη και δεμένη ομάδα. Ελπίζουμε να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα ως Εθνική Ομάδα. Έχουμε προετοιμαστεί πολύ καλά και θα αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε στην Ολλανδία».

Η ίδια ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της άρσης βαρών πριν από επτά χρόνια, όταν όμως ο κύκλος σε αυτό το άθλημα έκλεισε και είδε πως δεν είχε κάτι άλλο να δώσει και όντας άνθρωπος «εξαρτημένος» από τον αθλητισμό ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα. Τότε, ξεκίνησε πιο χαλαρά στην αρχή όμως γρήγορα εξελίχθηκε σε μεγάλο «έρωτα» που την οδήγησε σήμερα στην Εθνική Ελλάδας.

Ο Λευτέρης Φωκιανός λάτρης κι αυτός του αθλητισμού δεν φοβάται να πέσει στη μάχη με τα στοιχεία της φύσης στη θάλασσα της Ολλανδίας και να κατακτήσει μαζί με την ομάδα του την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

«Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις διαφορετικές από την Ελλάδα συνθήκες που επικρατούν στην Ολλανδία, καθώς ο καιρός αλλάζει συνεχώς», λέει στο CNN Greece όμως παρόλα αυτά ο ενθουσιασμός για τις νέες εμπειρίες που θα αποκτήσει με αυτή του τη συμμετοχή είναι φανερή.

Το τρίτο μέλος της ομάδας, ο Στράτος Αχλάτης δεν είναι πρωτάρης στην ιστιοπλοΐα. Η εμπειρία του σε αυτό το άθλημα ξεκίνησε όταν ο ίδιος ήταν στη σχολή εμποροπλοιάρχων στον Ασπρόπυργο, οπότε και η εκμάθηση ιστιοπλοΐας ήταν υποχρεωτική.

Το 2008 ήταν η χρονιά που το «μικρόβιο» αυτού του αθλήματος μπήκε στη ζωή του και μετά από ένα πέρασμα από όλα σχεδόν τα αθλήματα που απευθύνονται σε ΑμΕΑ, τον κέρδισε τελικά.

«Από τότε έχω αφοσιωθεί πλήρως σε αυτό το άθλημα από το 2008. Τους μήνες που σταματάμε τις προπονήσεις δηλαδή Ιούλιο – Αύγουστο, είμαι σαν ψάρι έξω από το νερό. Ανυπομονώ πότε θα έρθει ο Σεπτέμβριος, να κατέβω στο Φάληρο, να αρματώσω το σκάφος και να πέσω στη θάλασσα» λέει ο Στράτος Αχλάτης.

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα λίγα αθλήματα στο οποίο άτομα με ή χωρίς αναπηρία διαγωνίζονται επί ίσοις όροις. Ένα άθλημα που όπως λένε οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας ιστιοπλοΐας για ΑμΕΑ είναι το καλύτερο κομμάτι της καθημερινότητας τους.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Medemblik της Ολλανδίας από 3 έως 9 Ιουνίου με τον Λευτέρη Φωκιανό, την Ειρήνη Κουρουβάνη και τον Στράτο Αχλάτη να ανοίγουν πανιά με στόχο την φέρουν καλύτερη δυνατή θέση για στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ