FOCUS

Τα σχολεία του Σιάτλ μηνύουν τεχνολογικούς γίγαντες για επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων

Τα σχολεία του Σιάτλ μηνύουν τεχνολογικούς γίγαντες για επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων
Η καταγγελία 91 σελίδων αναφέρει ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν δημόσια όχληση στοχεύοντας τα προϊόντα τους σε παιδιά (AP Photo/Richard Drew, File)

Αγωγή κατά των τεχνολογικών κολοσσών πίσω από το TikTok, το Instagram, το Facebook, το YouTube και το Snapchat κατέθεσαν τα δημόσια σχολεία του Σιάτλ των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να τους καταστήσει υπεύθυνους για την κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων.

Η καταγγελία 91 σελίδων αναφέρει ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν δημόσια όχληση στοχεύοντας τα προϊόντα τους σε παιδιά.

Τους κατηγορεί για επιδείνωση της ψυχικής υγείας και των διαταραχών συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων του άγχους, της κατάθλιψης, της διαταραγμένης διατροφής και του διαδικτυακού εκφοβισμού. Όλα αυτά καθιστούν πιο δύσκολη την εκπαίδευση των μαθητών, αναγκάζοντας τα σχολεία να λάβουν μέτρα όπως η πρόσληψη επιπλέον επαγγελματιών ψυχικής υγείας, η προσθήκη μαθημάτων σχετικά με τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η παροχή πρόσθετης κατάρτισης στους δασκάλους.

«Οι κατηγορούμενοι έχουν εκμεταλλευτεί επιτυχώς τους ευάλωτους εγκεφάλους της νεολαίας, συνδέοντας δεκάδες εκατομμύρια μαθητές σε όλη τη χώρα με βροχή θετικών σχολίων υπερβολικής χρήσης και κατάχρησης των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης των κατηγορουμένων», ανέφερε η καταγγελία σύμφωνα με το Associated Press. «Ακόμα χειρότερα, το περιεχόμενο που επιμελούνται και κατευθύνουν οι κατηγορούμενοι στους νέους είναι πολύ συχνά επιβλαβές και εκμεταλλευτικό...».

Ενώ ο ομοσπονδιακός νόμος βοηθά στην προστασία των διαδικτυακών εταιρειών από την ευθύνη που προκύπτει από τις αναρτήσεις τρίτων χρηστών στις πλατφόρμες τους, η αγωγή υποστηρίζει ότι η διάταξη δεν προστατεύει τη συμπεριφορά των τεχνολογικών κολοσσών σε αυτήν την περίπτωση.

«Ο ενάγων δεν ισχυρίζεται ότι οι εναγόμενοι είναι υπεύθυνοι για το τι έχουν πει τρίτοι στις πλατφόρμες των εναγόντων, αλλά, μάλλον, για τη συμπεριφορά των ίδιων των εναγόντων», αναφέρεται στην αγωγή. «Οι εναγόμενοι συνιστούν και προωθούν εντατικά επιβλαβές περιεχόμενο στους νέους, όπως περιεχόμενο υπέρ της ανορεξίας και των διατροφικών διαταραχών».

Στη μήνυση αναφέρεται ότι από το 2009 έως το 2019, αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 30% ο αριθμός των μαθητών των δημόσιων σχολείων του Σιάτλ που ανέφεραν ότι αισθάνονταν «τόσο λυπημένοι ή απελπισμένοι σχεδόν κάθε μέρα για δύο ή περισσότερες εβδομάδες στη σειρά», ώστε σταμάτησαν να κάνουν κάποιες τυπικές δραστηριότητες.

Η σχολική περιφέρεια ζητά από το δικαστήριο να διατάξει τις εταιρείες να σταματήσουν να δημιουργούν τη δημόσια όχληση, να επιδικάσουν αποζημίωση και να πληρώσουν για εκπαίδευση και θεραπεία πρόληψης της υπερβολικής και προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ εκατοντάδες οικογένειες ασκούν αγωγές κατά των εταιρειών για βλάβες που ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί τα παιδιά τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι σαφές αν άλλες σχολικές περιφέρειες έχουν υποβάλει καταγγελία όπως αυτή του Σιάτλ.

Οι εσωτερικές μελέτες που αποκάλυψε η πληροφοριοδότης του Facebook, Frances Haugen, το 2021 έδειξαν ότι η εταιρεία γνώριζε ότι το Instagram επηρέαζε αρνητικά τους εφήβους, βλάπτοντας την εικόνα του σώματός τους και επιδεινώνοντας τις διατροφικές διαταραχές και τις σκέψεις αυτοκτονίας. Ισχυρίστηκε ότι η πλατφόρμα έδινε προτεραιότητα στα κέρδη έναντι της ασφάλειας και έκρυβε τις δικές της έρευνες από τους επενδυτές και το κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ