FOCUS

Σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου: Πεθαίνει ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος που πάτησε την κορυφή του Έβερεστ

Σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου: Πεθαίνει ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος που πάτησε την κορυφή του Έβερεστ
Ο Νεοζηλανδός ορειβάτης και εξερευνητής Σερ Έντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην ψηλότερη κορυφή του Έβερεστ, στα Ιμαλάια AP Photo

Ο Νεοζηλανδός ορειβάτης και εξερευνητής Σερ Έντμουντ Χίλαρι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην ψηλότερη κορυφή του Έβερεστ, στα Ιμαλάια, σε ύψος 8.850 μέτρων στις 29 Μάϊου 1953, μαζί με τον Θιβετιανό σέρπα Τένζινγκ Νοργκέϊ. Ο Έντμουντ πέθανε σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου του 2008.

Ο πατέρας του Έντμουντ ήταν μελισσοκόμος, ένα επάγγελμα που ακολούθησε αρχικά και ο ίδιος. Ξεκίνησε την αναρρίχηση στις Νότιες Άλπεις της Νέας Ζηλανδίας όσο ακόμα πήγαινε στο γυμνάσιο. Μετά τη στρατιωτική του θητεία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ξανάρχισε την αναρρίχηση και πήρε την απόφαση να ανέβει στο Έβερεστ. Το 1951 συμμετείχε σε μια βρετανική αναγνωριστική αποστολή στη νότια πλευρά του Έβερεστ.

Στη συνέχεια προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα ορειβατών που σχεδίαζαν να ανέβουν στην κορυφή.

Η καλά οργανωμένη αποστολή ξεκίνησε την άνοιξη του 1953 και ένα καταφύγιο από το οποίο θα πραγματοποιούνταν προσπάθειες για την ανάβαση στην κορυφή ιδρύθηκε στα μέσα Μαΐου. Αφού ένα ζευγάρι ορειβατών απέτυχε να φτάσει στην κορυφή στις 27 Μαΐου, o Έντμουντ και ο Τένζινγκ ξεκίνησαν για αυτήν νωρίς το πρωί στις 29 Μαΐου. Αργότερα το ίδιο πρωί στέκονταν στην κορυφή. Οι δυο τους έδωσαν τα χέρια, ενώ ο Χίλαρι τράβηξε φωτογραφίες από το κατόρθωμά τους. Ο Έντμουντ άφησε πίσω του έναν σταυρό και ο Τένζινγκ, ο οποίος είναι βουδιστής, έκανε μια προσφορά φαγητού. Αφού έμειναν περίπου 15 λεπτά στην κορυφή, ξεκίνησαν την κατάβασή τους.

Sir-Edmund-Hillary3.jpg
Ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι μαζί με τον Θιβετιανό σέρπα Τένζινγκ Νοργκέϊ αμέσως μετά την κατάβασή τους από την ψηλότερη κορυφή του Έβερεστ (AP Photo)

Μόλις επέστρεψαν στη βάση, ο Έντμουντ φέρεται να είπε σε άλλο μέλος της ομάδας: «Λοιπόν Τζορτζ, κατακτήσαμε το κάθαρμα».

Το 1955 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «High Adventure», στο οποίο ο Έντμουντ περιέγραψε τα κατορθώματά του. Πραγματοποίησε και άλλες αποστολές στην περιοχή του Έβερεστ στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αλλά ποτέ ξανά δεν προσπάθησε να ανέβει στην κορυφή.

Μεταξύ 1955 και 1958 ο Έντμουντ διοικούσε την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας που συμμετείχε σε αποστολή τη Βρετανικής Κοινοπολιτείας για την εξερεύνηση της Ανταρκτικής με επικεφαλής τον γεωλόγο Έρνεστ Βίβιαν Φουκς. Έφτασε στον Νότιο Πόλο με τρακτέρ στις 4 Ιανουαρίου του 1958 και κατέγραψε αυτό το κατόρθωμα στα «The Crossing of Antarctica» (1958, με τον Φουκς) και «No Latitude for Error» (1961).

Sir-Edmund-Hillary.jpg
Μεταξύ 1955 και 1958 ο Έντμουντ διοικούσε την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας που συμμετείχε στη Βρετανική Κοινοπολιτεία εξερεύνησης της Ανταρκτικής με επικεφαλής τον γεωλόγο Έρνεστ Βίβιαν Φουκς (Πηγή: AP Photo)

Στην εκστρατεία του στην Ανταρκτική το 1967, ήταν μεταξύ εκείνων που ανέβηκαν για πρώτη φορά στο όρος Χέρσελ σε ύψος 3.335 μέτρων. Το 1977 ηγήθηκε της πρώτης αποστολής με τζετ βάρκα στον ποταμό Γάγγη και συνέχισε ανεβαίνοντας μέχρι την πηγή του στα Ιμαλάια. Η αυτοβιογραφία του, «Nothing Venture, Nothing Win», εκδόθηκε το 1975.

Ο Έντμουντ δεν περίμενε ποτέ την αναγνώριση που θα ακολουθούσε την ιστορική του ανάβαση. Αναγορεύτηκε ιππότης το 1953, λίγο μετά την επιστροφή της αποστολής στο Λονδίνο. Από το 1985 έως το 1988 υπηρέτησε ως Ύπατος Αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας στην Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές. Με το πέρασμα των χρόνων του απονεμήθηκαν πολλές άλλες τιμές, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Τάγματος της Περικνημίδας (καλτσοδέτας) το 1995.

Ο ίδιος κράτησε χαμηλό προφίλ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και το κύριο ενδιαφέρον του ήταν η ευημερία των λαών των Ιμαλαΐων του Νεπάλ, ιδιαίτερα οι Σέρπας. Μέσω του Himalayan Trust, το οποίο ίδρυσε το 1960, έχτισε σχολεία, νοσοκομεία και αεροδρόμια για αυτούς. Αυτή η αφοσίωσή του στους Σέρπα κράτησε μέχρι τα τέλος της ζωής του και αναγνωρίστηκε το 2003, όταν, στο πλαίσιο του εορτασμού της 50ής επετείου από την ανάβαση του ίδιου και του Τένζινγκ, έγινε επίτιμος πολίτης του Νεπάλ.

Σαν σήμερα: Η 11η Ιανουαρίου στην Ιστορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ