FOCUS

Ανάλυση CNNi: Τι σημαίνουν οι αλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας

Ανάλυση CNNi: Τι σημαίνουν οι αλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας
Στην όλη ιστορία ο μόνος που φαίνεται να μην πλήττεται αλλά να ευνοείται είναι ο υπ’ αριθμόν 2 των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία Σουροβίκιν Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Αιφνιδιαστικά, ακόμη και για τα ρωσικά δεδομένα εχθές, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως αλλάζουν οι ρόλοι σε όσους πλέον έχουν την ευθύνη για τα μέτωπα της Ουκρανίας. Ο Βαλερί Γερασίμοφ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού θα είναι ο απόλυτος «άρχων» αλλά και υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Η αλλαγή αυτή ξένισε αρχικά τους δυτικούς αναλυτές, σχολιάζει το CNNi, καθώς επί της ουσίας δεν υπήρχε κάποιος εμφανής λόγος ο επί μακρόν «εγκέφαλος» των στρατιωτικών επιχειρήσεων να αποκτήσει τόσο ενεργό ρόλο. Μέχρι την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ο Γερασίμοφ είχε αναφερθεί όλες κι όλες δύο φορές στα στρατιωτικά ανακοινωθέντα του Κρεμλίνου. Η πρώτη ήταν λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στα Ουκρανικά εδάφη στις 24 Φεβρουαρίου και η δεύτερη όταν ανέλαβε καθήκοντα στρατηγού και επικεφαλής του νοτίου μετώπου των ρωσικών δυνάμεων ο Σεργκέι Σουροβίκιν.

Για πολλούς η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει δύο σημαντικά πράγματα: πρώτον πως ακόμη και ο άνθρωπος που σχεδίασε την ρωσική εισβολή δεν θα είναι εκτός παιχνιδιού και θα πρέπει να αναλάβει δράση αλλά και τις ευθύνες για πιθανές αποτυχίες στα πεδία και δεύτερον πως η Μόσχα αρχίσει να στερεύει από επιλογές αποδιοπομπαίων τράγων μέσα σε ένα κλίμα που αρχίζει να γίνει όλο και πιο επικριτικό προς τους χειρισμούς του Πούτιν.

Στην όλη ιστορία ο μόνος που φαίνεται να μην πλήττεται αλλά να ευνοείται είναι ο υπ’ αριθμόν 2 των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία Σουροβίκιν, σύμφωνα με το CNNi και αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς ο επονομαζόμενος και «χασάπης της Συρίας» έδινε αναφορά στον Γερασίμοφ και την «αυλή» του Ρώσου Προέδρου. Η απόφαση απόσυρσης των περίπου 65.000 Ρώσων στρατιωτών και η απώλεια της Χερσώνας μπορεί να του έχουν χρεωθεί αλλά ρεαλιστικά οι Ρώσοι εκτός από την έξοδο (έστω και άτακτη) είχαν μόνο μία ακόμη επιλογή… τον θάνατο από τα Ουκρανικά όπλα υψηλής ακρίβειας.

Ο σχεδιασμός ανατολικά του Δνείπερου με χαρακώματα στα πρότυπα του Β

Παγκοσμίου πολέμου τα οποία ως στόχο έχουν να καθυστερήσουν τουλάχιστον για τον χειμώνα την επέλαση των Ουκρανών στα Νότια είναι ένα σχέδιο των Γερασίμοφ και Σουροβίκιν που μπορεί να μην λειτουργεί στην εντέλεια αλλά κάποια αποτελέσματα έχει δώσει. Σήμερα όμως οι Ρώσοι έχουν σημαντικότερα προβλήματα και αυτά είναι στα Ανατολικά.

Με την Wagner να έχει αναλάβει εδώ και καιρό αρμοδιότητες που ανήκουν κανονικά σε τακτικό και όχι μισθοφορικό στρατό οι επιτελάρχες του Πούτιν φαίνεται πως έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται ανοιχτά προς το περιβάλλον του Πούτιν για παράκαμψη. Ο Πούτιν μπορεί άτυπα να έχει δώσει το οκ στον «μάγειρά» του και τους βαρυποινίτες στρατιώτες του να σαρώσουν την Ουκρανική μεθόριο αλλά θα πρέπει να «κρυφτεί» πίσω από κάποιους επίσημους σε περίπτωση που το μέτωπο στο Μπάκμουτ δεν «πάει» όπως τα έχει σχεδιάσει.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως αυτή ίσως να είναι και η τελευταία κίνηση που έχει στα χέρια του ο Πούτιν για το εσωτερικό του ακροατήριο. Αν και οι σημερινές στρατηγικές αποτύχουν θα έχει ακόμη κάποιους να ρίξει την ευθύνη. Οι επιλογές από κάθε «ράφι» της στρατιωτικής ιεραρχίας όμως έχουν μειωθεί επικίνδυνα και πολύ σύντομα το δάχτυλο των Ρώσων που θεωρείται βέβαιο πως θα κληθούν σε νέα επιστράτευση θα υψωθεί προς τον ίδιο και μόνο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ