ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σκληρές μάχες για τη Σολεντάρ - Η στρατηγική σημασία της πόλης για τη Ρωσία

Ουκρανία: Σκληρές μάχες για τη Σολεντάρ - Η στρατηγική σημασία της πόλης για τη Ρωσία
Το ανθρώπινο κόστος και η στρατηγική θέση των αλατωρυχείων καθιστούν τη Σολεντάρ στρατηγικής σημασίας AP / Maxar Technologies

Σκληρές μάχες μαίνονται ανάμεσα στις ρωσικές και ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις για την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, με την κατάληξη των μαχών αυτών να είναι μείζονος σημασίας για τη Ρωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως αντιστέκονται σθεναρά στις σφοδρές συγκρούσεις για την κατάκτηση της πόλης Σολεντάρ.

Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία αυξήθηκε σε 280 από 250 μία εβδομάδα νωρίτερα καθώς η Μόσχα προσπάθησε να πάρει την «στρατηγική πρωτοβουλία».

«Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές στην κατεύθυνση της Σολεντάρ. (Οι Ρώσοι) περνούν πάνω από δικά τους πτώματα», ανέφερε η Μαλιάρ, προσθέτοντας πως «η Ρωσία οδηγεί τους δικούς της στη σφαγή κατά χιλιάδες, αλλά εμείς αντέχουμε».

Επιπλέον, ο ταξίαρχος Ολέξι Γκρομόφ, δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει «δύσκολη», με τις σφοδρότερες συγκρούσεις να γίνονται στο ανατολικό μέτωπο.

Η θέση των αλατωρυχείων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις ρωσικές δυνάμειςAP Photo/Libkos

Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν τις ουκρανικές γραμμές και να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα, δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Γκρομόφ, ο κίνδυνος να εξαπολυθεί επίθεση από τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας στα βόρεια της Ουκρανίας, θα συνεχίσει να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Γιατί η Σολεντάρ αποτελεί στρατηγικό κόμβο;

  • Αλατωρυχεία

Η Σολεντάρ ήταν μια μικρή πόλη με περίπου 10.000 κατοίκους, κυρίως γνωστή για τα αλατωρυχεία της, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το όνομά της σημαίνει «το δώρο του αλατιού» στα ουκρανικά και τα ρωσικά.

Βρίσκεται στην επαρχία Ντονέτσκ, η οποία έχει ενταχθεί στις προσαρτημένες περιοχές της Ρωσίας, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπάχμουτ, μια πόλη που βρίσκεται στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού εδώ και πολλούς μήνες.

Πέραν, όμως των ανωτέρα, ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη του πολέμου, είναι το γεγονός ότι κάτω από τα παλιά αλατωρυχεία υπάρχει ένα δίκτυο στοών μήκους 200 χιλιομέτρων, που περνά κάτω από τη γραμμή του μετώπου και το οποίο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στις ρωσικές δυνάμεις να διεισδύσουν πίσω από τη γραμμή του ουκρανικού στρατού.

  • Αιματηρή μάχη

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν επισημάνει ότι οι μάχες στη Σολεντάρ είναι ιδιαίτερα σφοδρές.

«Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Μπάχμουτ και τη Σολεντάρ είναι το πιο αιματηρό σενάριο του πολέμου αυτού», δήλωσε την Τετάρτη (11/1) ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ συμπλήρωσε «πολύ αίμα, πολλές μάχες του πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, κυρίως στη Σολεντάρ»

Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει πληρώσει «ένα αρκετά μεγάλο τίμημα» για να προχωρήσει στη Σολεντάρ.

Σημειώνεται ότι, το ανθρώπινος κόστος της μάχης ενδεχομένως να αποτελέσει ένα λόγο οπισθοχώρησης της ρωσικής πλευράς.

  • Ρώσοι μισθοφόροι και τα πολιτικά κίνητρα του Πριγκοζιν

Η μάχη για τη Μπάχμουτ, της οποίας η επίθεση στη Σολεντάρ αποτελεί ένα σκέλος, δίνεται από τη ρωσική πλευρά κυρίως από τους μισθοφόρους της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, την οποία ίδρυσε ο επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Η μάχη για τη Σολεντάρ διεξάγεται «αποκλειστικά» από άνδρες της Wagner, έχει δηλώσει ο Πριγκόζιν. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πριγκόζιν επιθυμεί να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή στη Ρωσία μέσω των επιτυχιών της μισθοφορικής του ομάδας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Ανατόλι Χραμτσιχίν, ο ρόλος της Wagner στην Ουκρανία είναι «αρκετά σημαντικός» και η οργάνωση διαθέτει «έναν αριθμό σημαντικών πλεονεκτημάτων» σε σχέση με τον ρωσικό, τακτικό στρατό: «καλύτερη εκπαίδευση και παράλληλα λιγότερες (διοικητικές) τυπικότητες και γραφειοκρατία».

Άλλος στρατιωτικός αναλυτής, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εκτίμησε ότι παρά το γεγονός ότι ο ρόλος των μισθοφόρων είναι «σημαντικός» επί του πεδίου στην Ουκρανία, δεν είναι «αποφασιστικός».

  • Τριγμοί μεταξύ της Wagner και του ρωσικού στρατού

Πέρα από τη στρατιωτική άποψη, οι μάχες για τη Σολεντάρ και τη Μπάχμουτ έφεραν στο φως την έντονη αντιπαλότητα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, που υπάρχει μεταξύ της Wagner και του τακτικού, ρωσικού στρατού.

Την Τετάρτη (11/1) ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η μισθοφορική οργάνωση ελέγχει τη Σολεντάρ, κάτι που διέψευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Ακόμη και το Κρεμλίνο ζήτησε να «μην βιαστούμε» να κηρύξουμε τη νίκη.

Σύμφωνα με τον Χραμτσιχίν, είναι «προφανές» ότι η Wagner και το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε αντιπαλότητα στην Ουκρανία, με δεδομένο το μέγεθος των δυνάμεων και των μέσων που διαθέτει η παραστρατιωτική οργάνωση.

Ο Βασίλι Κασίν, άλλος αναλυτής, υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές «συνεργάζονται» παρά την αντιπαλότητά τους. «Δεν μπορούν να ενεργήσουν ανεξάρτητα, ανήκουν στην ίδια δύναμη», πρόσθεσε.

  • Η κατάληψη της Σολεντάρ από τη Ρωσία: Η πρώτη νίκη μετά από πολλές ήττες

Οι μάχες στη Σολεντάρ είναι σημαντικές για τις ρωσικές αρχές γιατί με την τυχόν κατάληψη της πόλης θα σημειώσουν την πρώτη μεγάλη νίκη του στρατού, έπειτα από πολλές ήττες. Ιδιαίτερα, σε μία συνθήκη κατά την οποία, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν απελπισμένα επί μήνες να καταλάβουν τη Μπάχμουτ, στέλνοντας εκατοντάδες στρατιώτες και βομβαρδίζοντας συνεχώς την πόλη με το πυροβολικό.

«Κάθε νίκη είναι σημαντική, κυρίως διότι δεν έχει υπάρξει κάποια νίκη εδώ και καιρό», υπογράμμισε ο Χραμτσιχίν αναφερόμενος στη Σολεντάρ. «Από στρατηγική άποψη αυτό (σ.σ. μια νίκη) θα μπορούσε να διευκολύνει τα πράγματα για τη Μπάχμουτ», σημείωσε.

Ωστόσο, ένας αναλυτής εκτίμησε ότι η κατάληψη της Σολεντάρ θα είναι «μια τακτική νίκη με μικρή όμως στρατηγική αξία» συμπληρώνοντας πως «δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη συνολική κατάσταση επί του πεδίου»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ