FOCUS

Στο Κίεβο ο Μπάιντεν: Πίσω από τα φλας των φωτογράφων - Τα «μηνύματα» της επίσκεψης

Στο Κίεβο ο Μπάιντεν: Πίσω από τα φλας των φωτογράφων - Τα «μηνύματα» της επίσκεψης
Εκτός από την κοινή εμφάνιση Ζελένσκι – Μπάιντεν, τις δηλώσεις και τις κάμερες, υπάρχουν στοιχεία πίσω από την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου τα οποία μπορεί να μην είναι εύκολα διακριτά (AP Photo/Evan Vucci)

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο ήταν για λόγους ευνόητους «απροειδοποίητη».

Οι σειρήνες της αεράμυνας στο Κίεβο δεν έμειναν ούτε και σήμερα σιωπηλές και δεν θα ήταν ποτέ δυνατό ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να βρεθεί σε εμπόλεμη χώρα μετά από σχετική ανακοίνωση.

Λογική άλλωστε δεν υπάρχει σε κανέναν πόλεμο στην ιστορία και είναι ουτοπικό να την αναζητά κάποιος σήμερα από την Ρωσία του Πούτιν.

Εκτός από την κοινή εμφάνιση ΖελένσκιΜπάιντεν, τις δηλώσεις και τις κάμερες, υπάρχουν στοιχεία πίσω από την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου τα οποία μπορεί να μην είναι εύκολα διακριτά.

Πριν από έναν χρόνο την ίδια ακριβώς περίοδο οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσημα και σε καθημερινή βάση προειδοποιούσαν πως ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία.

Εκτός του Ζελένσκι κανένας τότε δεν φαινόταν να πείθεται από την αμερικανική βεβαιότητα.

Η Ρωσία με «τόνους» ειρωνείας απαντούσε πως καλό είναι οι ΗΠΑ να ενημερώσουν για την ακριβή ώρα και ημέρα της ρωσικής εισβολής καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε κανονίσει χειμερινές διακοπές…

Τελικώς όσα «έβλεπαν» οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι απλά επιβεβαιώθηκαν αλλά το γεγονός πως ο Ζελένσκι τους είχε πάρει πολύ σοβαρά του δίνει σχεδόν 365 ημέρες μετά μεγάλο πλεονέκτημα.

Η επιλογή της ημέρας, ούτε και αυτή την φορά, θα πρέπει να θεωρείται τυχαία. Ο Μπάιντεν βρίσκεται στο Κίεβο γιατί πιθανότατα γνωρίζει πως η δεύτερη, ίσως μεγαλύτερη από την πρώτη, ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας είναι προ των πυλών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος με την φράση «ένας Θεός γνωρίζει τι σκέφτεται σήμερα ο Πούτιν» στην συνέντευξη τύπου δίνει και τον τόνο των όσων αναμένονται.

Σήμερα, ο Πούτιν δεν θα πάει στα «τυφλά».

Έχει μάθει μέσα σε έναν χρόνο πως η Ουκρανία του 2014, όταν πήρε την Κριμαία χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα, δεν υπάρχει πλέον.

Γνωρίζει επίσης πως ο μόνος δρόμος για τα όσα θέλει να επιτύχει είναι ένας πόλεμος φθοράς. Διαθέτει πλεονέκτημα μόνο στους αριθμούς των στρατιωτών και αυτό θέλει να αξιοποιήσει.

Η παρουσία Μπάιντεν είναι επίσης ακόμη μία διπλωματική νίκη έναντι της Ρωσίας.

Το ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος βρέθηκε σήμερα στο Κίεβο είναι επιλογή που έχει γίνει με βάση έγκυρες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες.

Δεν θα μπορούσε κανένας να γνωρίζει διαφορετικά πως ο Πούτιν θα μιλήσει σε κάτι λιγότερο από 24 ώρες σε διάγγελμά του προς το ρωσικό λαό. Το τελευταίο τέτοιο διάγγελμα έφερνε και την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Με την κίνησή του ο Μπάιντεν ουσιαστικά για δεύτερη φορά έχει προλάβει τον Ρώσο ομόλογό του.

Δεν γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί στις επόμενες ημέρες του Φλεβάρη.

Αυτό που εύκολα πάντως μπορεί αν συμπεράνει είναι πως οι ΗΠΑ πλέον δεν θα πουν «όχι» στα όπλα μεγάλου βεληνεκούς προς το Κίεβο.

Φαίνεται να γνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες στα πεδία θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολοι και επιθυμούν να βάλουν την Κριμαία στα ουκρανικά σκόπευτρα προκειμένου να πιέσουν κι άλλο την Μόσχα να υποχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση η 20η Φεβρουαρίου 2023 θα είναι μία ακόμη ημέρα με την οποία ο ιστορικός του μέλλοντος θα ασχοληθεί εκτενώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ