FOCUS

Jiang Yanyong: Ο άνθρωπος που ενημέρωσε τον πλανήτη για την επιδημία SARS δεν είναι πια εδώ

Jiang Yanyong: Ο άνθρωπος που ενημέρωσε τον πλανήτη για την επιδημία SARS δεν είναι πια εδώ
O Jiang Yanyong (AP Photo, File)

Πέθανε, σε ηλικία 91 ετών, ο πρώην στρατιωτικός χειρουργός Jiang Yanyong, ο άνθρωπος που έσπασε τη σιωπή του και ενημέρωσε τον πλανήτη για την απόπειρα των κινεζικών Αρχών να… κουκουλώσουν την επιδημία SARS το 2003.

Οικογενειακοί φίλοι και ΜΜΕ στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι πέθανε από πνευμονία το Σάββατο στο Πεκίνο.

O Jiang, ο οποίος εκτιμάται ότι έσωσε χιλιάδες ζωές, είχε γράψει ένα γράμμα όταν η κρίση του Sars βρισκόταν στα πρώτα στάδια, αποκαλύπτοντας ότι οι αξιωματούχοι υποβάθμιζαν την απειλή.

Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο SARS μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους το 2003, εκ των οποίων 774 πέθαναν.

Τον Απρίλιο του 2003, ο Jiang εργαζόταν σε νοσοκομείο στο Πεκίνο και προβληματίστηκε ιδιαίτερα όταν άκουσε τον τότε Κινέζο υπουργό Υγείας να λέει στους πολίτες ότι υπήρχαν μόλις «μια χούφτα» κρούσματα του νέου θανατηφόρου αναπνευστικού ιού.

Ασθενής με Sars δέχεται τις φροντίδες των γιατρών σε νοσοκομείο στην Guangzhou, στη νότια Κίνα, το 2003(AP Photo/str)

Ο ίδιος ο γιατρός, ο οποίος τότε κατείχε ανώτατη θέση, γνώριζε από πρώτο χέρι ότι υπήρχαν πάνω από 100 κρούσματα SARS –ένα οξύ αναπνευστικό σύνδρομο- μόνο στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Έτσι, αποφάσισε να στείλει ένα γράμμα στα κινεζικά ΜΜΕ, αποκαλύπτοντας τα ψέματα του επίσημου κυβερνητικού αφηγήματος.

Εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα της Κίνας τον αγνόησαν επιδεικτικά.

Το εν λόγω γράμμα, ωστόσο, διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ, τα οποία δημοσιοποίησαν λέξη προς λέξη τα όσα είχε να πει ο έμπειρος γιατρός.

Οι μάσκες είχαν κάνει και το 2003 την εμφάνισή τους στην Κίνα... Κορίτσια κάνουν μάθημα μπαλέτου(AP Photo/Vincent Yu, File)

Οι αποκαλύψεις του ανάγκασαν την κινεζική κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι είχε παράσχει λανθασμένες πληροφορίες, κινητοποιώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και εν μια νυκτί τέθηκαν σε ισχύ μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Καρατομήθηκε, επίσης, και ο τότε υπουργός Υγείας της Κίνας αλλά και ο δήμαρχος του Πεκίνου.

«Αισθάνθηκα την ανάγκη να αποκαλύψω τι συνέβαινε όχι μόνο για να σώσω την Κίνα αλλά για να σώσω τον κόσμο» είχε πει κάποτε ο ίδιος, αναφερόμενος στην απόφασή του να γράψει την εν λόγω επιστολή.

Μάλιστα, την αμέσως επόμενη χρονιά, ο δρ. Jiang προκάλεσε για ακόμη μια φορά το Πεκίνο… Ζήτησε από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να αναγνωρίσει ότι τα όσα διαδραματίστηκαν το 1989 στην πλατεία Τιενανμέν ήταν λάθος και ότι εκατοντάδες –ενδεχομένως και χιλιάδες- άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.

Στη δεύτερη επιστολή του έγραψε με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα είδε κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του στο Πεκίνο εκείνο το βράδυ.

Περιέγραψε πώς οι Αρχές, «κινούνταν με μανία, χρησιμοποιώντας τανκς, πολυβόλα και άλλα όπλα για να καταπνίξουν» τη διαδήλωση εντελώς άοπλων μαθητών και πολιτών.

«Το κόμμα μας πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος που έκανε» είχε γράψει σχετικά.

Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Hua Zhongwei συνελήφθησαν αλλά ο Jiang παρέμεινε πιστός στην άποψή του.

Ο Jiang γεννήθηκε το 1931 στην ανατολική πόλη του Hangzhou, γόνος μιας πλούσιας οικογένειας τραπεζιτών.

Φύλακας περπατάει μπροστά από κλειστή υπαίρθια αγορά το 2003(AP Photo/Greg Baker)

Αποφάσισε, όμως, να σπάσει την οικογενειακή παράδοση και να γίνει γιατρός όταν είδε τη θεία του να πεθαίνει από φυματίωση.

Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, ένα γιο και μια κόρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ