FOCUS

Εκλογές στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν έκανε το αναμενόμενο - Γιατί βρίσκει τέτοιες αντιστάσεις;

Εκλογές στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν έκανε το αναμενόμενο - Γιατί βρίσκει τέτοιες αντιστάσεις;
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν AP Photo/Patrick Semansky, File

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν ξανά για την Προεδρία των ΗΠΑ τελικώς ήρθε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι κάτι που οι Αμερικανοί, ακόμη και οι Δημοκρατικοί, ήθελαν.

Δεν είναι ασυνήθιστο, το αντίθετο μάλλον, στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ ένας Πρόεδρος να θέτει ξανά υποψηφιότητα για μία δεύτερη διαδοχική θητεία.

Αυτό που είναι εξόχως ασυνήθιστο, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία, είναι η αντίδραση που έχει στο εκλογικό σώμα η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Αμερικανοί σε ποσοστό κοντά ή και πάνω από 60% εκφράζουν την αντίθεσή τους στο γεγονός πως ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ξανά υποψήφιος για το Οβάλ γραφείο.

Ο σημαντικότερος λόγος στην αντίθεσή τους είναι η ηλικία του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος είναι ήδη ο γηραιότερος Πρόεδρος της χώρας και το 2026, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, θα διανύει το 86ο έτος της ηλικίας του.

6 στους 10 Αμερικανούς σημειώνουν πως είναι πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς το γεγονός πως απέναντι στον Τζο Μπάιντεν το κόμμα και τα μέλη του δεν έχουν κάποιο άλλο αντίστοιχου βεληνεκούς όνομα προκειμένου οι εσωκομματικές διαδικασίες να δώσουν στους πολίτες την επιλογή όχι μόνο να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει αλλά κυρίως να γίνει στην βάση των Δημοκρατικών μία γόνιμη σύγκριση – σύγκρουση ιδεών και αντιλήψεων.

Στον αντίποδα οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να μην έχουν καταλήξει σε πρόσωπο που θα τεθεί απέναντι στους Δημοκρατικούς το 2024 αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το ξεκάθαρο φαβορί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι πιστεύουν πως οι διώξεις κατά του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ ενισχύουν την δυναμική του όχι μόνο μέσα στο κόμμα αλλά και στην Αμερικανική κοινωνία με την συσπείρωση από την εμφάνιση του Τραμπ στη Νέα Υόρκη να ξεπερνά το 85% και να δείχνει πως ο βασικός πυρήνας των «κόκκινων» θα παραμείνει στο ίδιο στρατόπεδο.

Η επιλογή των Δημοκρατικών να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Μπάιντεν δίνει την δυνατότητα στους Ρεπουμπλικάνους από την μία να συνεχίσουν να ασκούν αντιπολίτευση από την Βουλή, που έχουν την πλειοψηφία αλλά και τη Γερουσία στην οποία είναι η μειοψηφία. Και ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως σε παναμερικανικό επίπεδο δεν χαίρει της αποδοχής των ψηφοφόρων με 5 στους 10 να σημειώνουν πως δεν θα ήθελαν ούτε τον ίδιο ξανά υποψήφιο.

Ακόμη ένα ζήτημα που φαίνεται πως οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην επιφάνεια αναφορικά με το εκλογικό σώμα και τις προτιμήσεις του στις ΗΠΑ, είναι και το γεγονός πως σε ερώτηση για το ποιο θα ήθελαν ως υποψήφιο για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών η απάντηση έχει όνομα και επώνυμο μόνο στο 15% των απαντήσεων.

Πολιτικοί αναλυτές στη χώρα υπογραμμίζουν, πως αυτό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για την αμερικανική κοινωνία η οποία έχει συνηθίσει στις επιλογές από μία ευρεία γκάμα στα δύο στρατόπεδα. Τονίζουν επίσης πως σε αυτή την κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται το εκλογικό σώμα από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά τα επεισόδια με την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα οι ΗΠΑ ίσως να βρίσκονται μπροστά σε ένα «rematch» που δεν μπορούν και κυρίως δεν φαίνεται να θέλουν να αποφύγουν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ