FOCUS

Οι χώρες με τα καλύτερα κρασιά για το 2023

Οι χώρες με τα καλύτερα κρασιά για το 2023
Η Αυστραλία είναι η χώρα με τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο για το 2023, κερδίζοντας 10 βραβεία Best in Show PIXABAY

Καθώς το χρυσό φως του απογευματινού ήλιου απλώνεται στις πράσινες σειρές του αμπελώνα και χορεύει στο ποτήρι σου καθώς γεύεσαι κρασί και απολαμβάνεις τη θέα, τότε καταλαβαίνεις πραγματικά τη σημασία του terroir.

Με αυτό τον όρο περιγράφεται ο ειδικός χαρακτήρας που αποκτά ένα κρασί από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, κυρίως από το χώμα και το κλίμα.

Από την κοιλάδα Ντούρο της Πορτογαλίας μέχρι τη Νάπα της Καλιφόρνια, πολλοί προορισμοί ανά τον κόσμο είναι φημίζονται για τα όμορφα τοπία, το εύκρατο κλίμα και τα εκπληκτικά τους κρασιά.

Αλλά μία χώρα θριάμβευσε έναντι των άλλων στα Παγκόσμια Βραβεία Κρασιού 2023 του περιοδικού Decanter, τον μεγαλύτερο και πιο έγκυρο διαγωνισμού κρασιού παγκοσμίως, που διανύει την 20ή χρονιά του.

Η πρωτιά της Αυστραλίας

Η Αυστραλία είναι ο φετινός μεγάλος νικητής με 10 κρασιά της να κερδίζουν στην κατηγορία Best in Show, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους», τα γνωστά brands Penfolds και Jacob’s Creek, η περιοχή Μάργκαρετ Ρίβερ της Δυτικής Αυστραλίας κέρδισε βραβεία για δύο κόκκινα κρασιά και ένα λευκό, ενώ η Κοιλάδα ΜακΛάρεν της Νότιας Αυστραλίας διακρίθηκε με δύο κορυφαία κόκκινα.

Η Γαλλία και η Ισπανία ήρθαν δεύτερες με 8 βραβεία Best in Show. Η κορυφαία σαμπάνια ήταν μια non-vintage Blanc De Blancs Brut Grand Cru ενώ το κορυφαίο Μπορντώ ήρθε από τα οινοποιεία Château Fayat και Château De Rochemorin.

Η Ιταλία κέρδισε επτά Best in Show – όλα κόκκινα από την Τοσκάνη και το Πιεντμόντ – ενώ η Πορτογαλία τρία – για κρασιά Πορτ και Μαδέρα.

Δύο βραβεία απονεμήθηκαν σε αργεντίνικα Μαλμπέκ και γερμανικά Ρίσλινγκ, ενώ από δύο Best in Show κέρδισαν η Ελλάδα – η οποία έκανε επίδοση-ρεκόρ στην ιστορία των συμμετοχών της στο διαγωνισμό – και η Νότια Αφρική.

Τέλος, ένα αυστριακό Μοσχάτο, ένα χιλιανό κόκκινο, ένα σερβικό Grašac, ένα βρετανικό αφρώδες και δύο Πινό Νουάρ από το Όρεγκον των ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία συμπλήρωσαν τη λίστα με τις κορυφαίες διακρίσεις.

18.250 κρασιά από 57 χώρες

Στον φετινό διαγωνισμό του περιοδικού Decanter συμμετείχαν 18.250 κρασιά από 57 χώρες του κόσμου, με 4 φιάλες ανά συμμετοχή. Που σημαίνει ότι στο Λονδίνο τον περασμένο Απρίλιο έφθασαν 73.000 φιάλες, από τις οποίες δοκίμασαν τυφλά 236 ειδικοί από 30 χώρες, ανάμεσά τους 53 Masters of Wine και 16 Master Sommeliers. Ο κάθε ένας δοκίμαζε 80 με 90 κρασιά την ημέρα.

Απονεμήθηκαν συνολικά 50 βραβεία Best in Show, 125 πλατινένια μετάλλια, 705 χρυσά, 5.568 ασημένια και 8.161 χάλκινα.

Οι κριτές του διαγωνισμού δοκίμαζαν 80-90 κρασιά την ημέραLondon Food and Drink Photography/Decanter World Wine Awards 2023/Nic Crilly-Hargrave

Η Σάρα-Τζειν Έβανς, πρόεδρος των βραβείων από το 2019, σημειώνει στο CNNi ότι η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν ήδη αρνητικά τις καθιερωμένες περιοχές στο χώρο του κρασιού. Με κύματα καύσωνα και ξηρασίες στην Ισπανία, δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια «είναι μια πολύ πολύ δύσκολη περίοδος», λέει. «Αλλά από την άλλη πλευρά, πολλά οινοποιεία βλέπουν μπροστά και προετοιμάζονται».

Νέες ποικιλίες

Περιοχές διάσημες για έναν συγκεκριμένο τύπο κρασιού τώρα δοκιμάζουν διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών. Το Μπορντώ στη Γαλλία, για παράδειγμα, έχει κατοχυρώσει οκτώ νέες ποικιλίες.

«Ίσως κάποιοι παραπονεθούν: δεν είναι Καμπερνέ, δεν είναι Μερλό, δεν είναι οι ποικλίες που γνωρίζουμε. Αλλά οι νέες ποικιλίες θα είναι πιο συμβατές με την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει η Έβανς.

Στην περιοχή Λα Ριόχα της Ισπανίας, όπου οι παραδοσιακοί αμπελώνες απλώνονται στην κοιλάδα του ποταμού, τώρα «ανεβαίνουν όσο πιο ψηλά μπορούν στις πλαγιές των βουνών», καταλήγει η Έβανς.

Με πληροφορίες από This country has the best wines in the world for 2023 by Maureen O'Hare, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ