FOCUS

Ολυμπιακή Ημέρα - γιορτή για τα παιδιά πρόσφυγες

Ολυμπιακή Ημέρα - γιορτή για τα παιδιά πρόσφυγες

Κρατώντας κλαδιά ελιάς, που μετέφεραν τα μηνύματα ελπίδας και τις αξίες του Ολυμπισμού, δεκάδες προσφυγόπουλα από τις δομές φιλοξενίας της Αττικής συμμετείχαν μαζί με παιδιά από την Ελλάδα, πρωταθλητές και ολυμπιονίκες σε μια συμβολική κοτινοδρομία από το Μουσείο της Ακρόπολης έως το Ζάππειο.

Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, τα χρωματισμένα στο χρώμα των ολυμπιακών μεταλλείων κλαδιά πήραν τη θέση τους στο “Δέντρο των Ολυμπιακών Αξιών” και ξεκίνησε μια γιορτή όπου όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα ολυμπιακά αθλήματα, όπως η τοξοβολία, η χειροσφάιριση και το ποδόσφαιρο.

Τα μηνύματα του ολυμπισμού καίρια για το προσφυγικό

Αφορμή για την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, η Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα (23 Ιουνίου) και η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά όχι μόνο ημερολογιακά, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους.

Τα παιδιά μετέφεραν όλα τα μηνύματα φιλίας, συνεργασίας, αγάπης, αλληλεγγύης· όλα αυτά τα μηνύματα που έχουν τόση αξία στη σημερινή εποχή, τόνισε ο Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Θα γιορτάσουμε την ολυμπιακή μέρα με αθλήματα, αλλά και με μουσική, χορό, ώστε τα παιδιά αυτά να νιώσουν όμορφα και να περάσουν καλά, γιατί έχουν δικαίωμα κι αυτά να χαίρονται τη ζωή όπως τους αξίζει, πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση υπήρχε επίσης ένας χώρος όπου τα παιδιά μπορούσαν να ζωγραφίσουν με θέμα: «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 2016!» και εμείς είχαμε τη δυνατότητα να υπογράψουμε την έκκληση «#WithRefugees!», με την οποία άνθρωποι από όλον τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων.

Η πρώτη Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Philippe Leclerc, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, τόνισε τον υψηλό συμβολισμό του γεγονότος ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 που θα γίνουν στο Ρίο της Βραζιλίας, θα υπάρξει Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων που θα αγωνιστεί με τα χρώματα της Ολυμπιακής Σημαίας. Αυτό μεταφέρει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, γιατί ποτέ πριν, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρχαν τόσα εκατομμύρια ανθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του πολέμου και των διώξεων, μας είπε.

“Σήμερα όμως θέλουμε να γιορτάσουμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών και την αξιοπρέπεια στα πρόσωπα των γονιών τους εδώ στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να τιμήσουμε τόσο την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, όσο και τη νέα ζωή που αυτοί οι άνθρωποι θα αποκτήσουν είτε επιστρέφοντας κάποτε στη χώρα τους είτε με την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας,” κατέληξε ο κ. Leclerc.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ