FOCUS

Τι πρέπει να ξέρουμε για τη συνάντηση Πούτιν – Κιμ

Τι πρέπει να ξέρουμε για τη συνάντηση Πούτιν – Κιμ
Οι Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντιμίρ Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή τους (Yuri Kadobnov/Pool Photo via AP) - Φωτογραφία αρχείου

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Δύση η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον απομονωμένο ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με ειδικούς να προειδοποιούν για ενδεχόμενη εξοπλιστική συμφωνία που θα δώσει νέα παράταση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι συζητήσεις των δύο ηγετών -τουλάχιστον προσώρας- το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν περιηγήθηκε και στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε το επίσημο δείπνο προς τιμήν του.

Τι ξέρουμε όμως για τα όσα έχουν διαδραματιστεί προς στιγμής κατά τη διάρκεια της Συνόδου;

Ο Πούτιν υπαινίχθηκε ότι θα βοηθήσει τον Κιμ: Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει το διαστημικό και δορυφορικό της πρόγραμμα, καθώς φρόντισε να περιηγήσει ο ίδιος τον Κιμ Γιονγκ Ουν στις εγκαταστάσεις του κοσμοδρομίου πριν από το επίσημο τετ-α-τετ τους. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η Ρωσία θα βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύσει τους δικούς της δορυφόρους και πυραύλους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε: «Ακριβώς αυτός είναι λόγος που ήρθαμε εδώ».

Ο Κιμ επαινεί τη Ρωσία: Οι αρχικές συζητήσεις των δύο ηγετών διήρκεσαν λίγο πάνω από μια ώρα και επικεντρώθηκαν στην «οικονομική συνεργασία, τα ανθρωπιστικά ζητήματα και την κατάσταση στην περιοχή», όπως είπε ο ίδιος ο Πούτιν. Με τη σειρά του, ο Κιμ υποστήριξε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε «πολλούς τομείς». Επαίνεσε δε τη Ρωσία που «ύψωσε το ανάστημά της στις ηγεμονικές δυνάμεις για να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την ασφάλειά της», κάνοντας, επί της ουσίας, μια κεκαλυμμένη αναφορά στις ΗΠΑ και τη Δύση. Εξέφρασε δε την «πλήρη και άνευ όρων στήριξή του σε οποιαδήποτε απάντηση της Ρωσίας».

Η προειδοποίηση εξοπλισμού από τις ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι εξοπλιστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας προχωρούν εντατικά και ότι θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω συζητήσεις, καθώς η Μόσχα αναζητά νέους προμηθευτές όπλων για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Με τη σειρά της, η Πιονγιάνγκ ενδεχομένως να αναζητήσει πρόσβαση σε όπλα που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αγοράσει λόγω των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Εμβάθυνση σχέσεων: Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον προειδοποίησε την Τρίτη ότι η συνάντηση μεταξύ των Πούτιν και Κιμ είναι «αρκετά σημαντική» και ότι έχει και άλλες προεκτάσεις πλην μιας απλής εξοπλιστικής συμφωνίας.

«Από την οπτική της Βόρειας Κορέας, αυτή η συνάντηση τους δίνει σημαντική πρόσβαση στη Ρωσία για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης» δήλωσε ο Μπόλτον στο CNNi.

H Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πυραύλους: Ώρες πριν από τη σύνοδο, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από την περιοχή Σουνάν -κάτι σπάνιο όταν ο Κιμ βρίσκεται εκτός της χώρας. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Πιονγιάνγκ ενδεχομένως να προσπαθεί να προχωρήσει σε κάποια επίδειξη στρατιωτικής ετοιμότητας. Μάλιστα, η στρατιωτική ηγεσία της Νότιας Κορέας έκανε λόγο για μια «προκλητική κίνηση» ιδιαίτερης σημασίας.

Ο Κιμ θα συνεχίσει το ταξίδι του στη Ρωσία: Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον Κιμ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συνεχίσει το ταξίδι του στη Ρωσία και θα επισκεφτεί το Βλαδιβοστόκ. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, τι θα κάνει όσο θα είναι εκεί ή εάν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του εκεί.

«Είχα μια ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων με τον Κιμ» είπε επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ