FOCUS

Βόλτα στο 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Βόλτα στο 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Αν αγαπάς το βιβλίο, τα βήματά σου αυτές τις μέρες δεν μπορούν παρά να σε οδηγήσουν στο Ζάππειο, όπου το 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου έχει και φέτος ανοίξει τις πύλες του.

Ο βιβλιοφιλικός θεσμός του φθινοπώρου

 DSC6766mikri

Ο ετήσιος θεσμός αποτελεί παραδοσιακό σημείο συνάντησης των ανθρώπων του βιβλίου με το αναγνωστικό τους κοινό και προσφέρει στους Αθηναίους μια μοναδική ευκαιρία να κάνουν μια φθινοπωρινή βόλτα ανάμεσα σε τίτλους βιβλίων σε ελκυστικές τιμές και να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις (θέατρο, μουσική, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λπ.) που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

 DSC6822mik

"Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιδιώκει, πέραν την έκθεσης και παρουσίασης του καλού βιβλίου, τη συνεργασία φορέων της πόλης μας με σκοπό η έκθεση βιβλίου να αποτελέσει όαση πολιτισμού, αφορμή για κοινωνικό διάλογο, ευκαιρία για συζήτηση και συνεργασία πάνω σε φλέγοντα, χρόνια ή επικαιρικά, ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Και για όλους όσοι ασχολούνται με το βιβλίο ή και αυτούς που θα επισκεφθούν απλά την έκθεση να τους δώσει την ευκαιρία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να χαρούν την πνευματική επικοινωνία," όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Φεστιβάλ.

Είναι απόγευμα Κυριακής και πράγματι γύρω μας είναι πολλοί οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, μόνοι ή με παρέα, που χαζέυουν του πάγκους, πιάνουν συζήτηση με τους πωλητές, ενημερώνονται, χαϊδεύουν τα εξώφυλλα, συγκρίνουν τιμές ή διαβάζουν κάποιο οπισθόφυλλο, φεύγουν με βαριές σακούλες γεμάτες βιβλία ή αρκούνται σε ένα και μόνο. Η έκθεση έχει πια ένα σταθερό, πιστό κοινό και, όπως μας λένε οι εκθέτες, η κίνηση φέτος παρά τις βροχερές μέρες είναι ζωηρή, κυρίως βέβαια το Σαββατοκύριακο σε σχέση με τις καθημερινές.

Η κατάσταση στην αγορά του βιβλίου σήμερα

 DSC6933mik

Με αφορμή το φεστιβάλ, ζητήσαμε από δύο ανθρώπους με μακρόχρονη εμπειρία στην αγορά του βιβλίου να μας εξηγήσουν το πώς επηρέασε η κρίση τον εκδοτικό χώρο, πώς είναι τα πράγματα σήμερα αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος εκδοτικός οίκος.

Ο Γιάννης Πλιώτας, των εκδόσεων Διόπτρα, και η Βασιλική Διαβάτη, των εκδόσεων

 DSC6943mik

Κέδρος, μας μίλησαν για το χρονικό της κρίσης του βιβλίου: για τη φούσκα της υπερπροσφοράς τίτλων των τελευταίων δεκαετιών, για τη διετία '09-'11, οπότε και ιστορικοί εκδοτικοί οίκοι οδηγήθηκαν στο κλείσιμο προκαλώντας θλίψη στο αναγνωστικό κοινό και πανικό σε όλο τον εκδοτικό κόσμο, αλλά και για την γρήγορη προσαρμογή του χώρου στα νέα δεδομένα. Αυτή η άμεση απάντηση στην κρίση φαίνεται έσωσε την παρτίδα, αφού τα χειρότερα για τον κόσμο του βιβλίου δείχνουν να έχουν πια περάσει...

Μια διαφορετική βόλτα

Το 45ο φεστιβάλ βιβλίου, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 19 Οκτωβρίου και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψή σας.

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:

Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00 – 22:30

Παρασκευή & Σαββάτο: 18:00 – 23:00

Κυριακή: 11:00 – 22:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ