FOCUS

Με το Ιντερνετ των πραγμάτων το μέλλον μας θα μοιάζει με το Matrix

Με το Ιντερνετ των πραγμάτων το μέλλον μας θα μοιάζει με το Matrix
CNN GREECE

Λέγεται συχνά ότι η επιστημονική φαντασία προηγείται της πραγματικής ζωής. Ή αλλιώς ότι η πραγματική ζωή συχνά αντιγράφει την επιστημονική φαντασία.

Το 1999 η ταινία Matrix είχε προκαλέσει αίσθηση για τον τρόπο που οραματιζόταν έναν ψηφιακό κόσμο. Δεκαεφτά χρόνια μετά, οι περισσότεροι από εμάς, τουλάχιστον στον αναπτυγμένο κόσμο, είμαστε δικτυωμένοι εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και η καθημερινότητά μας έχει αρχίσει να μοιάζει λίγο με Matrix.
Αυτός είναι ο λόγος που η ταινία, εξακολουθεί να βλέπεται ευχάριστα ή τουλάχιστον με ενδιαφέρον.

Οι ειδικοί της ψηφιακής τεχνολογίας θα σας πουν ότι όσο περνούν τα χρόνια και ίσως πολύ πιο σύντομα από όσο περιμένει κανείς, η καθημερινότητά μας θα μοιάζει όλο και περισσότερο με το Matrix καθώς το περιβάλλον θα μας αντιλαμβάνεται ως ψηφιακές οντότητες.
Κι αυτό χάρη στις τεχνολογίες του Ίντερνετ των πραγμάτων, ή αλλιώς Internet of Things (IoT), όρο τον οποίο οι περισσότεροι αγνοούν αν και χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του.

Με τον όρο Ίντερνετ των πραγμάτων αναφερόμαστε σε όλες αυτές τις εφαρμογές και τεχνολογίες που συνδέουν μέσω αισθητήρων αντικείμενα τις καθημερινότητάς μας, με ένα δίκτυο υπολογιστών ώστε αυτά τα αντικείμενα, να λειτουργούν αυτόνομα, να μας δίνουν πληροφορίες, να φροντίζουν για την ασφαλή μετακίνησή μας, την υγεία μας κτλ.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το δεύτερο συνέδριο Internet of Things από την Boussias communications, με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων οι οποίοι επιβεβαίωσαν, ότι στον κόσμο του μέλλοντος, τα πάντα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους ψηφιακά.

Έξυπνες εφαρμογές

“Το Internet of things αν και ακούγεται σαν κάτι καινούργιο αποτελείται από τεχνολογίες οι οποίες προϋπήρχαν, θα πει στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Μουρατίδης, υπεύθυνος περιεχομένου του 2ου συνεδρίου Internet of Things.

“Η μείωση του κόστους παραγωγής των τεχνολογιών αυτών και κάποιες καινοτομίες που έχουν γίνει στο χώρο της τεχνολογίας, βοηθάνε αυτά τα συστήματα να λειτουργήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά, πολύ πιο οικονομικά και πολύ πιο έξυπνα. Έχετε δει ότι υπάρχουν διαφημίσεις που διαφημίζουν αυτοκίνητα που πλέον δε χρειάζεται να φρενάρει ο οδηγός. Αντιλαμβάνεται το αυτοκίνητο τον κίνδυνο και φρενάρει μόνο του. Αν κάνουμε μια αναγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα, μπορούμε να οραματιστούμε με ποιο τρόπο στο μέλλον το Internet of things θα διαμορφώσει αυτή την πλευρά της ζωής μας”.

To Ιντερνετ των πραγμάτων βρίσκει πολλές εφαρμογές στον έλεγχο της κίνησης στους δρόμους. Πηγή: Local4Global

Φανταστείτε ότι έχετε πάει διακοπές. Από το κινητό σας μπορείτε να ανοίγεται και να κλείνετε το αυτόματο πότισμα, τα παράθυρα να ανοίγουν για λίγες ώρες την ημέρα μόνα τους για να αερίζεται το σπίτι, να λαμβάνετε μήνυμα στο κινητό σας σε περίπτωση που υπάρχει μια διαρροή, και όταν επιστρέφετε το ψυγείο να σας στέλνει μήνυμα ότι έχει λήξει η ημερομηνία κατανάλωσης στο γάλα και ότι θα πρέπει να αγοράσετε υλικά για τοστ.

Φυσικά λίγο πριν φτάσετε στο σπίτι σας, ο κλιματισμός θα ξεκινήσει να δουλεύει αυτόματα για να βρείτε το χώρο δροσερό.
Αυτό είναι το ίντερνετ το πραγμάτων για όσους δεν το έχουν καταλάβει μέχρι τώρα. Και μάλιστα σε μία μόνο εφαρμογή, αυτή του έξυπνου σπιτιού σας.
Τώρα, παρόμοιες εφαρμογές μπορούμε να δούμε στις μετακινήσεις με φανάρια που μένουν πράσινα ή κόκκινα τόσο χρόνο όσο απαιτεί η κίνηση, το αυτοκίνητο να επιλέγει διαδρομή με βάση τη χαμηλότερη κατανάλωση, στην υγεία καθώς υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να παίρνουν βιομετρικά δεδομένα του ατόμου να τα αποστέλλουν ψηφιακά για ανάλυση και επίσης ψηφιακά να έρχεται στο κινητό μας η διάγνωση και στη βιομηχανία με έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα ή εφαρμογές διαχείρισης προσωπικού και ο κατάλογος μεγαλώνει διαρκώς.

Ελέγχοντας την κίνηση

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές όπως έξυπνα σπίτια, έξυπνα φανάρια όπου έχουμε βάλει αισθητήρες” λέει στο CNN Greece o κ. Ηλίας Κοσματόπουλος, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ.
“Έχουμε βάλει και κάποια λογική έτσι ώστε να λειτουργούν καλύτερα όλα αυτά, να παίρνουν πάρα πολλά δεδομένα. Αυτό που δεν έχει γίνει και αυτό με το οποίο ασχολούμαστε εμείς είναι αυτές τις έξυπνες συσκευές να μπορούν αυτόνομα να αποφασίζουν τι θα πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να καταφέρουν το στόχο για τον οποίο τις έχουμε βάλει.

Παράδειγμα, σε ένα σπίτι, αυτές οι συσκευές από μόνες τους αποφασίζουν ποιο θα είναι το set point του κλιματιστικού μας ή του καλοριφέρ, έτσι ώστε πρώτον να είμαστε ευχαριστημένοι μέσα στο σπίτι, να ζούμε άνετα και επίσης ο λογαριασμός της ΔΕΗ να είναι πολύ μικρότερος. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι όταν τέτοιες συσκευές τις βάζουμε στα φανάρια στα λεγόμενα έξυπνα φανάρια, τα οποία αποφασίζουν από μόνα τους να αλλάζουν ανάλογα με την κίνηση τους χρόνους του πρασίνου έτσι ώστε να μειώσουμε κατά πολύ τη συμφόρηση.

Το καλοκαίρι στην πόλη των Χανίων κατάφεραν από μόνες τους αυτές οι συσκευές μια βελτίωση στην κυκλοφοριακή κίνηση της τάξης του 30% και μάλιστα σε μία εποχή με πάρα πολύ τουρισμό.
Επίσης στις περιπτώσεις των έξυπνων κτιρίων, τα έχουμε εφαρμόσει μέχρι τώρα σε τέσσερα μεγάλα κτίρια δύο στη Γερμανία ένα στο Ισραήλ και ένα στην Κρήτη στα Χανιά , όπου οι βελτιώσεις ανάλογα βέβαια με το κτίριο, πόσο καλή μόνωση έχει κτλ, ήταν από 20% μέχρι και 60%”

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο 2ο συνέδριο επεσήμαναν ότι στο άμεσο μέλλον το Ιντερνετ των πραγμάτων θα έχει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Πηγή: CNN Greece

Ραγδαία ανάπτυξη

Στο 2ο συνέδριο Internet of things, oi συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά ζητήματα που εγείρει η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών όπως η νομοθεσία, ζητήματα ασφάλειας ή ευρωπαϊκής πολιτικής και ταυτόχρονα παρουσίασαν πολλά και ενδιαφέροντα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα τα δούμε να εφαρμόζονται στην καθημερινή μας ζωή. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η παγκόσμια αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με το Internet of things θα παρουσιάσει τεράστια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με διψήφιο ρυθμό και έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει ήδη μια δέσμη κανόνων για την ασφάλεια του IoT όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Security of Things Forum στη Μασαχουσέτη.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση-βαρόμετρο της Vodafone για το Internet of Things, που πραγματοποιήθηκε σε 17 χώρες και συμμετείχαν 1.096 επιχειρήσεις, το 76% από αυτές θεωρούν ότι η αξιοποίηση των τεχνολογιών IoΤ είναι καθοριστικής σημασίας για την μελλοντική τους επιτυχία, ενώ οι επενδύσεις σε ΙοΤ έχουν φτάσει στο 24% του μέσου προϋπολογισμού των επενδύσεων για τεχνολογίες πληροφορικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ