FOCUS

Μ.Γιαννάκου στο CNN Greece: Λάθος η υπερφορολόγηση, δεν οδηγεί στην ανάπτυξη

Μ.Γιαννάκου στο CNN Greece: Λάθος η υπερφορολόγηση, δεν οδηγεί στην ανάπτυξη

Την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει διαφορετική τακτική στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το ΔΝΤ και ότι δεν θα συνεχίσει την πολιτική της υπερφορολόγησης εξέφρασε η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, π. Επικεφαλής Ευρωβουλευτών της ΝΔ και π.υπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

Για το μουσουλμανικό τέμενος στο Βοτανικό, δεδομένου ότι η ίδια ως υπουργός Παιδείας το 2006 είχε δώσει το «πράσινο φως» για την ανέγερσή του, λέει χαρακτηριστικά ότι «όσοι αντιδρούν λένε ανοησίες». Το τέμενος, εξηγεί, δημιουργείται για τους Έλληνες και τους επισκέπτες που είναι μουσουλμάνοι. Τονίζει δε ότι η όποια επικινδυνότητα για την ανάπτυξη του φανατισμού υπάρχει στα παράνομα αυθαίρετα τζαμιά που λειτουργούν στο κέντρο, σε υπόγεια πολυκατοικιών. Το τέμενος, είπε, χρηματοδοτείται και χτίζεται από το ελληνικό κράτος και το υπουργείο Παιδείας. «Δεν χτίζεται ούτε σε συμφωνία ή συνεργασία ή σε συνεννόηση με ξένες πρεσβείες ούτε με ξένες χώρες. Δεν πέφτει λόγος σε κανέναν τους».

Η παρατεταμένη κρίση είναι θέμα κυβερνητικών χειρισμών ή πιέσεων που δέχεται από τους «κακούς» της εξωτερικής οικονομικής και πολιτικής σκηνής, όπως τον Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Η κ. Γιαννάκου λέει κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Είναι γεγονός ότι η χώρα χρεοκόπησε στην ουσία. Ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση με μία συμφωνία των κρατών μελών που βασίζεται στη συνθήκη περί συμφωνιών της Βιέννης να καλύψει τα χρέη της χώρας με κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις...»

Επίσης η κ.Γιαννάκου, χαρακτήρισε φαύλο κύκλο τα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας καθώς έτσι εξαφανίζεται η ανάπτυξη.
«Η χώρα ασφυκτιά από τους αμέσους και τους εμμέσους φόρους», λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι: «Η Ελλάδα υποφέρει από τα δημοσιονομικά και κυρίως από την ανεργία. Έχει σημασία και το πως διαπραγματεύεται η εκάστοτε κυβέρνηση. Αν άκριτα η εκάστοτε κυβέρνηση δέχεται κάτω από την πίεση των δανειστών οτιδήποτε της προτείνεται ώστε να εξασφαλίσει το πλεόνασμα που χρειάζεται για να αποπληρώσει τα χρέη τότε αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι».

2635225

Πηγή: Eurokinissi

Διαφορετική η προσέγγιση κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς

«Είναι διαφορετική η προσέγγιση δεξιάς και αριστεράς. Η κεντροδεξιά έβαζε λιγότερους φόρους και είχε μεγαλύτερη ανάπτυξη και η κεντροαριστερά πάντοτε έβαζε περισσότερους φόρους και είχε λιγότερη ανάπτυξη», λέει η κ. Γιαννάκου στο CNN Greece.

Εγώ δεν απουσίασα ποτέ από την παράταξη...

Για την απουσία της από τα πολιτικά δρώμενα και τη ΝΔ λέει ότι ήταν επικεφαλής των ευρωβουλευτών μέχρι το 2014. «Δεν είχα εγώ απουσία από την παράταξη ποτέ... το επίσημο κόμμα είχε κάνει διάφορα οποία είναι λυπηρά και ανόητα και δεν θέλω να ασχοληθώ πλέον», λέει χαρακτηριστικά.

2601078

Mε τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Πηγή: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Οι σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέει ότι οι σχέσεις της είναι πολύ καλές και πρόσθεσε ότι το άνοιγμα που έκανε σε νέα στελέχη άγγιξε την κοινωνία. «Κέρδισε με ευθύ τρόπο μέσα από τις διαδικασίες την ηγεσία του κόμματος και νομίζω ότι πρέπει όλοι να τον στηρίξουμε».

Για τις πολιτικές ακαδημίες της ΝΔ, λέει ότι γίνονται διάφορα σεμινάρια και διάλογος, ώστε να εκπαιδευτούν καλύτερα τα νέα στελέχη.

Για το μητρώο των στελεχών, τομέας που ασχολείται και η ίδια, επισημαίνει ότι άτομα τα οποία επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Νέα Δημοκρατία έρχονται μόνα τους, συμπληρώνουν τα στοιχεία τους μια πλατφόρμα και περνούν από συνέντευξη. Από αυτό το μητρώο θα αντλήσει τα μελλοντικά κυβερνητικά στελέχη, η ΝΔ.

«Είμαι άνθρωπος της δράσης και του αποτελέσματος»

Για το εάν άλλαξε η προσέγγιση της απέναντι στην πολιτική και στην προσωπική της ζωή μετά την περιπέτεια που είχε πρόσφατα με την υγεία της λέει ότι «Δεν περίμενα να ασθενήσω για να αλλάξω προσέγγιση. Είμαι άνθρωπος της δράσης και του αποτελέσματος... Οι αξίες της ζωής είναι αυτές που έχουν σημασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ