FOCUS

Τζον Κατσιματίδης στο CNN Greece: Ανησυχώ για τηv Τουρκία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα νησιά

Τζον Κατσιματίδης στο CNN Greece: Ανησυχώ για τηv Τουρκία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα νησιά

Ο Τζον Κατσιματίδης είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και μεγαλύτερους σε επιρροή επιχειρηματίες στον κόσμο.

Catsimatidis Tsimblaki CNNGreece

Είναι το Ελληνόπουλο από τη Νίσυρο, το οποίο σε ηλικία μόλις έξι μηνών το έσφιξαν σφιχτά στο στήθος οι γονείς του για να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή τους και θα υλοποιούσε τα όνειρά τους.

Είναι το φτωχόπαιδο που σχεδόν στα είκοσι του έκανε τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα στο Χάρλεμ, αγοράζοντας το μισό παντοπωλείο που εργαζόταν. Σύντομα άνοιξε και το δικό του μανάβικο.

Ο Τζον Κατσιματίδης, μέχρι τα τριάντα του είχε χτίσει μια αυτοκρατορία. Σήμερα η περιουσία του ξεπερνά τα 3,3 δις δολάρια. Στο χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεών του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Gristedes, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, η αλυσίδα παντοπωλείων Red Apple, περίπου 400 Βενζινάδικα, εταιρίες Real Estate, στόλος με ιδιωτικά αεροσκάφη για ενοικίαση σε VIP κ.α.
Σύνθεση CNN Greece.Πηγή φωτογραφιών: CNN Greece, προσωπικό αρχείο Τζον Κατσιματίδη,Andrew H. Walker/Getty Images/Ideal Image.

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, συγκαταλέγεται για το 2016 στους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική (βρίσκεται στο νούμερο 194 με περιουσία 3,3 δις δολάρια) και στους 7 πλουσιότερους Έλληνες.

Eίναι φίλος με τον Ντόναλντ Τραμπ και με τους Κλίντον. Είναι όμως και ο δισεκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας, όπως λέει συχνά πυκνά χαριτολογώντας. Του αρέσουν τα καλαμπούρια, το ούζο, οι παραδοσιακοί ελληνικοί μεζέδες. Στις επιχειρήσεις του εργάζονται τα δυο του παιδιά, η Άντρι και Τζον Τζούνιορ όπως επίσης και πολλά Ελληνόπουλα.

Ο Τζον Κατσιματίδης σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece μιλά για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τον Ντόναλντ Τραμπ, τους Κλίντον, την Τουρκία και απαντά στο εάν θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά βοήθεια από τις ΗΠΑ, αυτή την περίοδο που δέχεται αλλεπάλληλες προκλήσεις από την Τουρκία, ο κ. Κατσιματίδης απαντά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αφήσει να πάθει κακό η Ελλάδα. Ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία του, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά, η Τουρκία μπορεί να κάνει καμιά ανοησία εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή των Ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά της.

Resident Magazine photo shoot on June 18 2013 in New York City. Photo by Andrew H. WalkerGetty Images

Ο Τζον Κατσιματίδης μιλά για τον Ελληνοαμερικανό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Ράινς Πρίμπους, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Σάλι, βαπτίσθηκαν στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Ανάδοχος της Σάλι, ήταν η σύζυγος του κ. Κατσιματίδη, Μάργκο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, o κ. Κατσιματίδης λέει ότι τους επόμενους δύο μήνες θα αποφασίσει εάν θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκη. Αποκαλύπτει δε ότι εάν κατέβει η Χίλαρι Κλίντον για δήμαρχος τότε ο ίδιος δεν θα θέσει υποψηφιότητα.
Πηγή: Andrew H. Walker/GettyImages/Ideal Image

Ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας θέλει να μιλά Ελληνικά στις συνεντεύξεις του, γιατί όπως λέει με υπερηφάνεια, είναι η γλώσσα που του έμαθαν οι γονείς του. Αγαπά την Ελλάδα, τον μπλε ουρανό, με συγκίνηση μιλά για το νησί του τη Νίσυρο και εκφράζει το παράπονό του γιατί όπως λέει η γενέτειρά του τού έχει κλείσει την πόρτα όσες φορές έχει επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτή. Άλλωστε, όπως λέει δεν θέλει να βγάλει χρήματα αλλά αναζητά μια αφορμή για να έρχεται πιο συχνά στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη του κ. Τζον Κατσιματίδη στο CNN Greece:

 DSC1686em


-Κύριε Κατσιματίδη είστε αυτοδημιούργητος. Από το μηδέν χτίσατε μια αυτοκρατορία. Τι συμβουλεύετε τους νέους που φεύγουν από την Ελλάδα στο εξωτερικό;
Τους συμβουλεύω να κοιτάζουν ψηλά. Να έχουν στόχο να γίνουν επιτυχημένοι στη ζωή τους και να μην κοιτάζουν μόνο να αποκτήσουν τρία MBA.
Η οικογένεια του Τζον και της Μάργκο Κατσιματίδη στην Αθήνα. Πηγή: Προσωπικό αρχείο Τζον Κατσιματίδη.

Untitled design 33 copy


-Σας ζητούν νέα παιδιά από την Ελλάδα να τα βοηθήσετε να μεταναστεύσουν στην Αμερική και να τους βρείτε δουλειά;
Έχω πολλά παιδιά από την Ελλάδα που δουλεύουν μαζί μου γιατί πάντοτε στους Έλληνες έχω μεγάλη αδυναμία.

- Πώς μπορεί η Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση;
Πρέπει να γίνει κάτι αντίστοιχο με την Αμερική. Μετά την εκλογή Τραμπ επικράτησε αισιοδοξία και οι Αμερικανοί βλέπουν επιτέλους μπλε ουρανό. Τα πράγματα είναι πλέον καλύτερα. Νωρίτερα κατά τη διακυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζονταν σαν εχθροί. Νομίζω ότι τα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα προκάλεσαν πολλά προβλήματα στους αμερικανούς. Οι τράπεζες ήταν εχθροί, οι επιτυχημένοι ήταν εχθροί. Νομίζω πως η Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει λίγο και πρέπει να διευκολύνει τους επιχειρηματίες να κάνουν μπίζνες και συμπράξεις στη χώρα. Δεν αναφέρομαι σε επιχειρήσεις που θα αποφέρουν λίγα χρήματα αλλά σε μεγάλες επενδύσεις με μεγάλο κύκλο εργασιών. Οι μεγάλες εταιρείες φοβούνται να έρθουν στην Ελλάδα.
Eικόνες από τη ζωή του Τζον Κατσιματίδη. Σύνθεση: CNN Greece


-Πως βλέπετε τους πρώτους μήνες της προεδρίας του Ντόναλτ Τραμπ;
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει ανέβει 14% με 15% και έχει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια διαφορά. Όταν οι Αμερικανοί έχουν τρία τρισεκατομμύρια άνοδο όλοι είναι περισσότερο αισιόδοξοι. Όλοι θέλουν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, όλοι θέλουν να αγοράσουν δεύτερο ή ακόμη και τρίτο σπίτι. Οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι.

catsima

- Γνωρίζετε προσωπικά τον Ντόναλντ Τραμπ; Έχετε συζητήσει μαζί του για την Ελλάδα;
Είμαστε μαζί σε διάφορα για τριάντα χρόνια. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι πολύ έξυπνος και έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κοντά του έχει τον Ράινς Πρίμπους ο οποίος είναι Έλληνας και αγαπά την Ελλάδα. Τα παιδιά του Πρίμπους έχουν βαπτισθεί και αυτά Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Αλλά και η γυναίκα του, η Σάλι βαπτίσθηκε και αυτή Ορθόδοξη στην Ελληνική Εκκλησία από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Ήταν εκεί και ο πατέρας Αλέξανδρος (σ.σ.Καρλούτσος). Η τελετή έγινε στις 21 Ιανουαρίου. Η Μάργκο, η γυναίκα μου ήταν η ανάδοχος. Το Ορθόδοξο όνομά της γυναίκας του Πρίμπους είναι Ελένη.
"The Cats Roundtable". H εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκμπομπή του Τζον Κατσιματιδη, στην οποία φιλοξενεί κορυφαίες προσωπικότητες.

-Πώς χαρακτηρίζετε τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις αυτή την περίοδο;
Αυτή την περίοδο η Αμερική ασχολείται με το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα. Όμως θα έρθει η στιγμή που θα ασχοληθεί και με την Ελλάδα. Στη βάπτιση της Σάλι ήταν παρών και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας που είναι και αυτός από το Νίσυρο και συζητήσαμε το θέμα. Ανησυχώ μήπως η Τουρκία κάνει καμιά ανοησία εναντίον της Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη ή εναντίον των νησιών που βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία.

APE DIMITRIS PANAGOS

-Η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις αλλεπάλληλες προκλήσεις που δέχεται από την Τουρκία;
Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι ασφαλής και δεν νομίζω πως ο Τραμπ θα αφήσει να γίνει κάτι κακό εναντίον της Ελλάδας.

Φωτογραφία από την ομιλία του στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος.

-Θα διεκδικήσετε το δημαρχία της Νέας Υόρκης; Σύμφωνα με δημοσιεύματα και η Χίλαρι Κλίντον, την οποία υποστηρίζατε παλαιότερα όπως και το σύζυγό της, ενδεχομένως να διεκδικήσει το Δήμο τη Νέας Υόρκης. Πως θα χειρισθείτε αυτό το ενδεχόμενο;
Ο Μπιλ Κλίντον είναι πολύ διαφορετικός από τη Χίλαρι. Ο Μπιλ είναι καλός φίλος μου. Τη Χίλαρι τη γνωρίζω καλά, όμως έχει κάνει μερικά λάθη. Το δεύτερο πιο σημαντικό αξίωμα στην Αμερική είναι να είσαι δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Πριν από λίγους μήνες, το Δεκέμβριο, όταν συνάντησα της Χίλαρι της είπα ότι κέρδισε τη Νέα Υόρκη με 2 εκατομμύρια ψήφους. Και εκείνη μου απάντησε :«Γιάννη, εγώ είχα κερδίσει περισσότερους ψήφους από τον Τραμπ». Εγώ της είπα: «Κοίταξε, οι άνθρωποι στη Νέα Υόρκη σε αγαπούν ακόμη και άμα θέλεις να κατέβεις για υποψήφια στη Νέα Υόρκη, εγώ δεν θα διεκδικήσω το Δήμο».

APE PANAGOS DIMITRIS1 copy

-Τι εννοείτε όταν λέτε ότι η Ελλάδα σας πληγώνει;
Περιμένω να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Είμαι απογοητευμένος που έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση. Όλοι μας στην Αμερική θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.
Με τον Μπιλ Κλίντον και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτριος Πανάγος.


Έχετε σκεφθεί να επενδύσετε στην Ελλάδα;
Το έχω σκεφθεί πολλές φορές. Πριν από 25 χρόνια προσπάθησα να φέρω τη Νάγιαξ στην Ελλάδα, απορριφθήκαμε. Η Ελλάδα έχει διώξει τους αμερικανούς. Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα. θέλουν να τους βοηθήσουν. Στόχος μου δεν είναι να βγάλω χρήματα από την Ελλάδα, αλλά πώς να σας το πω θέλω να έρχομαι πιο συχνά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ