FOCUS

Γαλλία: εκπαιδεύουν μαθητές και γονείς για τρομοκρατικές επιθέσεις (aud)

Γαλλία: εκπαιδεύουν μαθητές και γονείς για τρομοκρατικές επιθέσεις (aud)
REUTERS/Eric Gaillard

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Γαλλία. Μετά την έκρηξη της παγιδευμένης επιστολής στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι, η είδηση ότι ένοπλος έχει ανοίξει πυρ σε σχολείο στην πόλη Γκρας έκανε όλους να πιστέψουν ότι η χώρα γι ακόμη μια φορά γίνεται στόχος μιας συντονισμένης επίθεσης.

Μπορεί τελικώς το δεύτερο περιστατικό να μην είχε σχέση με τρομοκρατία όμως ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποίησε αμέσως το σχέδιο που έχει ετοιμάσει για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι τον χειμώνα του 2015 η χώρα μπήκε σε κατάσταση συναγερμού.

Ειδικοί έκριναν ότι μεταξύ των πιθανών στόχων είναι και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και για τον λόγο αυτό εκπαίδευσαν γονείς και μαθητές.

Το CNN Greece μίλησε με τον Χαράλαμπο Στρατηγόπουλο, μέλος του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ο οποίος ζει στη γαλλική πρωτεύουσα. Όπως μας λέει κλήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους από την διευθύντρια του νηπιαγωγείου που πηγαίνει ο 3χρονος γιος του προκειμένου να ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό:

«Η διευθύντρια του σχολείου μας κάλεσε στην αρχή της χρονιάς να μας μιλήσει για την ασφάλεια στο σχολείο. Μέχρι τώρα έχουν κάνει δυο ασκήσεις ετοιμότητας. Τα πολύ μικρά παιδιά, όπως το δικό μου, ξαπλώνουν στο πάτωμα και η δασκάλα τους λέει να κάνουν ησυχία και μαθαίνουν να κάνουν ησυχία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.»

Σε περίπτωση επίθεσης τα μικρά παιδιά οδηγούνται στο χώρο που κοιμούνται (υπάρχει ειδική αίθουσα στα νηπιαγωγεία). Τα δωμάτια αυτά έχουν περιορισμένα παράθυρα και θεωρούνται πιο ασφαλή.

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά οι πόρτες ανοίγουν αυστηρά για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και υπάρχει έλεγχος ροής των μαθητών και των συνοδών τους.

Στο νηπιαγωγείο οι πόρτες ανοίγουν στις 8.20 το πρωί και κλείνουν στις 8.30. Οι συνοδοί δηλαδή έχουν ένα 10λεπτο για να μπουν και να παραδώσουν το παιδί στην δασκάλα. Γενικά οι πόρτες ανοίγουν 4 φορές μέσα στην ημέρα για δέκα λεπτά 11.20 με 11.30, 16.20 με 16.30 και στις 18.30.

«Πάντα είναι κάποιος στην πόρτα. Στο σχολείο του γιου μου είναι δυο άτομα στην πόρτα και ελέγχουν την ροή. Έχουν δικαίωμα κάποιον που δεν τον γνωρίζουν να τον ρωτήσουν ποιος είναι και πού πάει και να ελέγξουν την ταυτότητα του» λέει ο κύριος Στρατηγόπουλος.

Συχνές είναι και οι περιπολίες της αστυνομίας ακόμη και του στρατού έξω από τα σχολεία ειδικά τις ώρες που ανοίγουν οι πόρτες για να μπουν ή να βγουν οι μαθητές.

Ενώ για την αποφυγή τοποθέτησης κάποιου παγιδευμένου δέματος μπροστά από το σχολείο ισχύουν πλέον και μια σειρά από νέες απαγορεύσεις:

«Απαγορεύουν στους γονείς να αφήσουν στην πόρτα του σχολείου καρότσια ή πατίνια ή ποδήλατα. Στο παρελθόν πολλοί γονείς έφταναν με το μικρότερο τους παιδί για να αφήσουν το μεγαλύτερο ή το παιδάκι ερχόταν με το πατίνι και το άφηνε απέξω. Τώρα απαγορεύεται.»

Σε ό,τι αφορά τους γονείς οι αρχές έχουν ζητήσει σε περίπτωση επίθεσης σε σχολείο:

  • να παραμείνουν στο σπίτι τους
  • να επικοινωνούν σε συγκεκριμένα τηλέφωνα που θα δοθούν στη δημοσιότητα
  • να μπουν στους λογαριασμούς που διατηρούν στα κοινωνικά δίκτυα το Υπουργείο Εσωτερικών και η Πολιτική Προστασία

Το πρωτόκολλο αυτό ενεργοποιήθηκε κατά την διάρκεια της ένοπλης επίθεσης στο σχολείο στη Γκρας.

Σε αυτή την ανάρτηση η Πολιτική Προστασία δίνει τηλέφωνο επικοινωνίας για τις οικογένειες των μαθητών.

Ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους γονείς να μην πάνε στο σχολείο και όπως μπορείτε να δείτε δεν σταματά να κάνει κάνει αναρτήσεις δίνοντας πληροφορίες και γραμμή επικοινωνίας για τους συγγενείς των μαθητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ