SOS για την καταστροφή μνημείων από τον ISIS στέλνουν διεθνείς προσωπικότητες μέσω του CNN Greece
REUTERS/ Muhammad Hamed
FOCUS

SOS για την καταστροφή μνημείων από τον ISIS στέλνουν διεθνείς προσωπικότητες μέσω του CNN Greece

SOS για την καταστροφή μνημείων από τον ISIS στέλνουν διεθνείς προσωπικότητες μέσω του CNN Greece

Tα μνημεία της Μέσης Ανατολής εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Αρχαιολογικοί χώροι ισοπεδώνονται από τον ISIS. Μουσεία και μνημεία, αφού λεηλατηθούν, καταστρέφονται καθώς το πανανθρώπινο μήνυμά τους αντιβαίνει αυτό του μίσους της τζιχαντιστικής ιδεολογίας. Αρχαιολογικοί θησαυροί αμύθητης αξίας πωλούνται στη «μαύρη» αγορά και αποδίδουν έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία διοχετεύονται για τη λειτουργία του Ισλαμικού Κράτους και του ψευδοχαλιφάτου του.

REUTERS/Marko Djurica

Κατεστραμμένη χριστιανική εκκλησία κοντά στη Μοσούλη.

Στο περιθώριο του φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες στο Ζάππειο Μέγαρο το Υπουργείο Εξωτερικών, το CNN Greece μίλησε με τέσσερις διεθνείς προσωπικότητες του Πολιτισμού: Τον υπουργό Πολιτισμού του Περού Salvador Del Solar, την κορυφαία καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου Faiza Heikal, το διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, Εmanuele Papi, τον πρέσβη και εκπρόσωπο του Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης και Έρευνας (CIRE) του Ιράν, Morteza Damanpak Jami.

Τους ρωτήσαμε πώς μπορούν να αποφευχθούν οι καταστροφές των μνημείων στη Μέση Ανατολή και εάν μπορεί η παρακαταθήκη των αρχαίων πολιτισμών να αποτελέσει το άρμα για τη λύση των σύγχρονων προβλημάτων.

Επίσης, στο φόρουμ ο υφυπουργός Πολιτισμού του Iράκ έδωσε στοιχεία για τη λεηλασία και την καταστροφή των μνημείων από τον ISIS και άρθρωσε κραυγή αγωνίας για την προστασία των θησαυρών της Μεσοποταμίας.

Ενώ, ο διευθυντής του Μουσείου Palace, της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, έστειλε το δικό του μήνυμα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα ο κ. Shan Jixiang είπε ότι όπως η Κίνα και η Ελλάδα έτσι και πολλές άλλες χώρες του κόσμου βρίσκονται στην ίδια μοίρα: «…πολλά κομμάτια τους λείπουν και δεν έχουν επιστραφεί».

O υπουργός Πολιτισμού του Περού

O υπουργός Πολιτισμού του ΠερούCNN Greece

Ο υπουργός Πολιτισμού του Περού, Salvador Del Solar.

Πολιτισμός σημαίνει ισορροπία

«Πολιτισμός σημαίνει ισορροπία. Ισορροπία σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μαζί στον κόσμο. Είναι ξεκάθαρο πως στην παρούσα κατάσταση που ψάχνουμε για ισορροπία εάν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σύνδεσμο ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, τότε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο μέλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τον πολιτισμό αλλά και για την οικονομία», είπε σε αποκλειστική δήλωσή του στο CNN Greece ο υπουργός Πολιτισμού του Περού Salvador Del Solar.

Faiza Heikal- Καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο  Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καϊρου

Faiza Heikal- Καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του ΚαϊρουCNN Greece

Faiza Heikal, καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Faiza Heikal: Ο ISIS αποκομίζει έσοδα από την αρχαιοκαπηλία

Η Faiza Heikal είναι μια από τις σπουδαιότερες Αιγυπτιολόγους του κόσμου. Έχει ηγηθεί της παγκόσμιας εκστρατείας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Σινά. Στο περιθώριο του φόρουμ μίλησε με δημοσιογράφους για τις καταστροφές των αρχαιολογικών χώρων στη Μέση Ανατολή. Το CNN Greece τη ρώτησε για την καταστροφή των μνημείων από τον ISIS. Εστίασε σε δύο σημεία: 1. στα έσοδα που αποκομίζει ο ISIS από την αρχαιοκαπηλία και 2. στην κουλτούρα που πρέπει να καλλιεργηθεί ότι ένα μνημείο όταν παραμένει «ζωντανό» και καλά διατηρημένο, τότε μπορεί να ενισχύσει την οικονομία ενός κράτους.

«…Είναι πολύ δύσκολο… πολλοί τους βοηθούν να συγκεντρώσουν αυτά που θέλουν και στη συνέχεια τα πωλούν. Τα χρήματα πηγαίνουν για την ενίσχυση του ISIS. Δεν ξέρω πώς να τους αποκαλέσω... αδελφότητα... είναι τρομοκράτες. Να μην αγοράζετε αρχαία ούτε από τη Μέση Ανατολή, αλλά ούτε και από αλλού γιατί τους ενισχύετε», λέει η κ. Heikal.

Η καθηγήτρια της Αιγυπτιολογίας επισημαίνει ότι πρέπει να διατεθούν χρήματα για την προστασία των μνημείων της Μέσης Ανατολής, αλλά προσθέτει ότι αυτό είναι δύσκολο καθώς οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Για αυτό, όπως λέει χαρακτηριστικά, όλοι πρέπει να κατανοήσουν την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, από την οπτική της οικονομίας, της ταυτότητας και του πολιτισμού. «Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι αυτά τα μνημεία είναι κληρονομιά και μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από τον τουρισμό, δημιουργώντας τις υποδομές και θέσεις εργασίας».

Σύνθεση CNN Greece. Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Η καταστροφή της Παλμύρας από τον ISIS.

Υφυπoυργός Πολιτισμού Ιράκ: Κραυγή αγωνίας για τη λεηλασία των μνημείων από τον ISIS

Ο υφυπουργός Πολιτισμού του Ιράκ, Qaees Al Magases, κατά τις εργασίες του ακαδημαϊκού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την υπουργική διάσκεψη του φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, άρθρωσε κραυγή αγωνίας για τη λεηλασία των μνημείων στη χώρα του.

Τέσσερις χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι έχουν υποστεί ζημιές, δύο μουσεία βρίσκονται στην επικράτεια του ISIS και περισσότεροι από εβδομήντα αρχαιολογικοί χώροι έχουν καταστραφεί. «Ζούμε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας… Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στη διάσωση του πολιτισμού της Μεσοποταμίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Al Magases και πρόσθεσε ότι πρόσφατα οι Ιρακινές αρχές κατέσχεσαν 480 αρχαία αντικείμενα που είχαν πηγή προέλευσης τα λεηλατημένα μνημεία και άλλα 120 που είχαν στην κατοχή τους συλληφθέντα στελέχη του ISIS.

Morteza Damanpak Jami

Morteza Damanpak Jami CNN Greece

Morteza Damanpak Jami πρέσβης και εκπρόσωπος του Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης και Έρευνας (CIRE) του Ιράν.

Ιράν - Morteza Damanpak Jami: Η τρομοκρατία δεν έχει πολιτισμό

«Δυστυχώς στη Μέση Ανατολή η τρομοκρατία απειλεί τα μνημεία. Αυτό συμβαίνει στο Αφγανιστάν όπου οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν το άγαλμα του Βούδα, στο Ιράκ όπου επίσης κατέστρεψαν πολλά μνημεία. Το ίδιο συνέβη και στη Συρία. Νομίζω πως συλλογικά πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να προστατεύουμε αυτά τα μνημεία. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο», λέει σε αποκλειστική δήλωσή του στο CNN Greece, ο πρέσβης και εκπρόσωπος του Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης και Έρευνας (CIRE) του Ιράν, Morteza Damanpak Jami και προσθέτει:

«Η τρομοκρατία δεν έχει πολιτισμό και απειλεί κάθε έκφρασή του. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Για παράδειγμα όταν ενισχύεις με όπλα τους εξτρεμιστές τότε πρέπει να έχεις συναίσθηση των πράξεών σου. Απειλούν πρώτα από όλα τη ζωή αθώων πολιτών και στη συνέχεια κατεδαφίζουν τη χώρα και τα μνημεία. Πρέπει να σταματήσει η τροφοδότηση της τρομοκρατίας».

John Moore/Getty Images/Ideal Image

Το 2007, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν το πρόσωπο του αγάλματος του Βούδα που βρίσκεται στην κοιλάδα Swat Valley, στο Πακιστάν.

Shan Jixiang: Καθοριστικής σημασίας η εποχή που ζούμε

Ο διευθυντής του Μουσείου Palace, που περιλαμβάνει ολόκληρη την Απαγορευμένη Πόλη στην Κίνα, στην ομιλία του είπε ότι είναι καθοριστική η εποχή που ζούμε για τον πολιτισμό. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων στη Μέση Ανατολή. Μίλησε για το πρόσφατο ταξίδι του στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και την καταστροφή των μνημείων. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να επισκεφθεί υπό το φόβο της τρομοκρατίας την περιοχή της αρχαίας Βαβυλώνας.

REUTERS/Marko Djurica

Κατεστραμμένο άγαλμα έξω από χριστιανική εκκλησία στην πόλη Qaraqosh, νότια της Μοσούλης.

Εmanuele Papi: Νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα Εmanuele Papi, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece μίλησε για τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής διπλωματίας και τόνισε ότι μέσω αυτής μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει πολλές χώρες του κόσμου.