FOCUS

H άνυδρη και ξερή «έρημος» Dungeness της Μ. Βρετανίας μέσα από το φακό μιας Ελληνίδας (pics)

H άνυδρη και ξερή «έρημος» Dungeness της Μ. Βρετανίας μέσα από το φακό μιας Ελληνίδας (pics)
Ioanna Sakellaraki

Μοιάζει με σκηνικό ταινίας που εκτυλίσσεται στο Mad Max: σκόνη, ξηρασία, εγκατάλειψη, σχεδόν πλήρης απουσία ζωής. Πρόκειται, ωστόσο, για τη μοναδική «έρημο» της Βρετανίας το οποίο αποτύπωσε στο φακό της η φωτογράφος Ιωάννα Σακελλαράκη η οποία επισκέφτηκε την περιοχή το Νοέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του 2017

 

Η Dungeness, «Η επικίνδυνη μύτη της Αγγλίας» όπως λέγεται αλλιώς, βρίσκεται στην νοτιοανατολική ακτή του Kent και σχηματίζεται από μια βοτσαλωτή παραλία σε σχήμα ακρωτηρίου. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Met Office, ταξινόμησε τη Dungeness ως τη μόνη έρημο της Βρετανίας λόγω της ξηρότητας και της έλλειψης επιφανειακής βλάστησης.

Εκτός από τους εργαζόμενους στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τους περιστασιακούς τουρίστες και τους λίγους κατοίκους, είναι σπάνιο να δει κανείς κάποια σημάδια ανθρώπινης ζωής στην τοποθεσία.

Η σπάνια γεωμορφολογία, η πλούσια ποικιλία της άγριας πανίδας και των φυτών μαζί με τις πολλές ξύλινες καλύβες και φάρους που διασκορπίζονται στην περιφέρεια, κάνουν τη Dungeness μια μοναδική τοποθεσία.

Από γεωμορφολογική άποψη, η Dungeness έχει αποκτήσει διεθνή σημασία διατήρησης καθώς περιέχει πάνω από εξακόσιους διαφορετικούς τύπους φυτών μαζί με μια σημαντική ποικιλία άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων τύπων σκώρων, σκαθαριών, μελισσών και αραχνών. Δραστηριότητες όπως η αλιεία στην παραλία είναι γνωστές στην περιοχή, κάνοντας τη Dungeness αναγνωρισμένη τοποθεσία αλιείας γάδου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής, που προσθέτει στην ποικιλομορφία της και τη μοναδική μορφολογία του τοπίου της, είναι ο αριθμός των φάρων που βρίσκονται γύρω από τον ορίζοντα.

«Ταξίδεψα μόνη μου και επισκέφτηκα την περιοχή το Νοέμβριο 2016 και το Μάρτιο του 2017 και έμεινα από τρεις μέρες την κάθε φορά.», λέει η φωτογράφος στο CNN Greece.

Τι είναι αυτό που την οδήγησε να επισκεφτεί την περιοχή δυο φορές την ρωτάω: «Η γεωμορφολογική διαμόρφωση, το πόσο απομονωμένο και ιδιαίτερο είναι το τοπίο και η επικοινωνία που είχα με τους κατοίκους και τους ψαράδες ήταν τα στοιχεία που μου κίνησαν την περιέργεια και με έκαναν να επισκεφτώ για δεύτερη φορά την περιοχή.» και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα φωτογραφικό πρότζεκτ που συνεχίζω καθώς με ενδιαφέρει να καταγράψω την αλλαγή του τοπιού με το χρόνο, ειδικά μετά την κατασκευή του αεροδρομίου Lydd πολύ κοντά στην Dungeness, γεγονός το οποίο σταδιακά θα συμβάλλει στη μεταλλαγή του εικονικού τοπίου, τρόπου ζωής και των κατοίκων του.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ