FOCUS

Δύο Ελληνίδες κατέκτησαν την 3η ψηλότερη κορυφή του κόσμου (vid)

Δύο Ελληνίδες κατέκτησαν την 3η ψηλότερη κορυφή του κόσμου (vid)
CNN Greece

«Πιαστήκαμε χέρι-χέρι με την Χριστίνα όταν ήμασταν ακριβώς κάτω απ’ την κορυφή με σκοπό να πατήσουμε τα πόδια μας ταυτόχρονα και αρχίσαμε να γελάμε και να φωνάζουμε... τα καταφέραμε...τα καταφέραμε» λέει στο CNN Greece, η ορειβάτισσα Βανέσα Αρχοντίδου.

Η Βανέσα Αρχοντίδου μαζί με την Χριστίνα Φλαμπούρη συγκαταλέγονται πλέον ανάμεσα στις ελάχιστες γυναίκες, διεθνώς που κατάφεραν να «δαμάσουν» τα στοιχεία της φύσης, να διασχίσουν παγετώνες και να κατακτήσουν την Ντελάνι, στα 6.190 μέτρα, την ψηλότερη κορυφή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Αμερικής που είναι η 3η ψηλότερη του κόσμου.

Επίτευγμα που δεν είχαν καταφέρει άλλες Ελληνίδες.

«Στη συγκεκριμένη κορυφή το 91% που έχει καταφέρει να την πατήσει είναι άντρες και μόνο το 9% είναι γυναίκες. Η μεγάλη δυσκολία σε αυτό το βουνό είναι το βάρος» μας λέει η Βανέσα.

Όσοι ορειβάτες αποφασίσουν να ανέβουν αυτό το βουνό στην Αλάσκα, θα πρέπει να έχουν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία καθώς εκτός από την δυσκολία της ανάβασης και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή θα πρέπει να μπορούν να αντέξουν την μεταφορά του εξοπλισμού καθώς εκεί δεν υπάρχουν βαστάζοι.

Η Βανέσα και η Χριστίνα έκαναν σκληρή προπόνηση κάθε πρωί ώστε να αντέξει ο κορμός τους να κουβαλάει τον γεμάτο με εφόδια σάκο, βάρους 30-40 κιλών και ταυτόχρονα να σέρνουν από ένα έλκηθρο γεμάτο με πράγματα.

Ήταν τέλη Ιουνίου όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στον διεθνή αερολιμένα του Άνκορατζ. Οι δύο ορειβάτισσες πήγαν οδικώς μέχρι την επαρχιακή πόλη Ταλκίτνα. Από εκεί επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό αεροπλάνο, το οποίο τις μετάφερε στη βάση του παγετώνα στα 2.000 μέτρα.

Η ανάβαση μέχρι την κορυφή κράτησε 15 ημέρες.

Στα 5.000 μέτρα μια σφοδρή καταιγίδα τις ανάγκασε να μείνουν μια ολόκληρη ημέρα μέσα στη σκηνή.

Η θερμοκρασία τη νύχτα έπεφτε στους -15 με -20 βαθμούς κελσίου.

Συσκευή οξυγόνου δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν καθώς είχαν κάνει καλό εγκλιματισμό

Όσο για το φαγητό;

«Ρύζι, σούπες τυποποιημένα κρέατα, αυτά μέχρι τα 4.500 με 5.000 μέτρα και από εκεί και πέρα υπάρχουν σακουλάκια με αφυδατωμένη τροφή στην οποία προσθέτεις νερό» λέει η Βανέσα.

Στις 4 Ιουλίου για πρώτη φορά στην ελληνική ορειβατική ιστορία 2 Ελληνίδες κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του όρους Ντενάλι (προηγούμενη επίσημη ονομασία όρος McKinley) στην Αλάσκα.

Στην κατάβαση όμως η αδρεναλίνη ανέβηκε στα ύψη όταν κάποια μέλη της αποστολής πάτησαν σε μια ρωγμή του παγετώνα και βρέθηκαν στο κενό, περιγράφει η Βανέσα:

«Η ηλιοφάνεια που υπήρχε τα πρωινά είχε δημιουργήσει μεγάλες ρωγμές στο παγετώνα. Κατά την διάρκεια της κατάβασης ήμασταν δεμένοι μεταξύ μας (σκοινοσύντροφοι) όμως κάποια άτομα από την ομάδα έπεσαν μέσα σε αυτές τις ρωγμές. Επειδή ήμασταν δεμένοι δεν υπήρχε κίνδυνος ζωής ή θανάτου αλλά αισθανθήκαμε ένα καρδιοχτύπι για το τι θα γίνει.»

Η Βανέσα Αρχοντίδου ασχολείται με την ορειβασία από το 2004. Εκτός από αρκετές ελληνικές κορυφές έχει κατακτήσει το Κιλιμάντζαρο στην Αφρική (5.895 μέτρα), το Ελμπρούς στη Ρωσία (5.642 μέτρα), το Ακονκάγκουα στην Αργεντινή (6.962 μέτρα) και στο Νεπάλ έχει κάνει το Kala Patthar trek.

«Είναι ένα μικρόβιο του βουνού και των ορειβατών. Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε να πηγαίνουμε μέσα στη χώρα μας σε διάφορα βουνά και κάποια στιγμή ανάλογα με την κλίση του καθενός -ορειβασία ή αναρρίχηση- αποφασίζουμε να πάμε εκτός συνόρων» λέει στο CNN Greece η Βανέσα Αρχοντίδου και συμπληρώνει:

«Οι συγκινήσεις που σου δίνει το βουνό είναι πολυεπίπεδες. Νιώθεις ότι είσαι ένα με την φύση, αδειάζει το μυαλό σου μακριά από την καθημερινότητα σου. Αυτά που αντικρύζεις θα τα έβλεπες μόνο σε μια εκπομπή του National Geographic.»

Κάθε ανάβαση είναι και μια καινούργια εμπειρία. Κάθε κορυφή ακόμη ένας στόχος που επετεύχθη .

Η ορειβασία όπως και η αναρρίχηση δεν είναι σπορ τα οποία απλά σε γυμνάζουν. Σου ανοίγουν νέους ορίζοντες και σε βοηθούν να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου.

«Η Ορειβασία μπορεί να φαίνεται ότι πηγαίνεις μια ομάδα μαζί αλλά είναι ένα μοναχικό σπορ. Πραγματικά παίζεις με τον εαυτό σου γιατί όταν κάποια στιγμή φτάνεις στα όρια αντοχής σου, σκέφτεσαι ένα βήμα...ένα βήμα ακόμη και πραγματικά πρέπει να ξέρεις πολύ καλά τα όρια σου, σωματικά και ψυχολογικά, για να μπορέσεις να φτάσεις εκεί που θέλεις» λέει η Ελληνίδα ορειβάτισσα.

H Βανέσα Αρχοντίδου (μέλος του ΑΟΣ) και η Χριστίνα Φλαμπούρη (μέλος του ΕΟΣ Αχαρνών) συμμετείχαν σε αποστολή υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας & Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).

Οι δυο Ελληνίδες ορειβάτισσες έχουν ως στόχο να κατακτήσουν και τις 7 υψηλότερες κορυφές του κόσμου ακόμη και το Έβερεστ.

kor

πηγή:wikipedia

Εμπόδιο όμως στα σχέδια τους είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες ορειβάτες.

Ντενάλι

Το όρος Ντενάλι είναι το ψηλότερο βουνό της Β. Αμερικής, συγκαταλέγεται στις 7 ψηλότερες κορυφές του κόσμου (7 Summits) και είναι ένα από τα δυσκολότερα βουνά στον κόσμο λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών και των τεχνικών δυσκολιών που πρέπει να ξεπεράσουν οι ορειβάτες.

Η πρώτη καταγεγραμμένη προσπάθεια αναρρίχησης στο Όρος Ντενάλι έγινε από το δικαστή Τζέιμς Γουίκερσαμ (James Wickersham) το 1903, μέσω του παγετώνα Πέτερς και το βόρειο μέτωπο, σήμερα γνωστό ως Τείχος Γουίκερσαμ.

Η πρώτη ανάβαση της βασικής κορυφής του Ντενάλι έγινε στις 7 Ιουνίου του 1913, από μια ομάδα με αρχηγούς τους Χάντσον Στακ και Χάρι Κάρστενς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ