FOCUS

Λίντα Βέντσελ: η 16χρονη μάνα, sniper, νύφη του ISIS

Λίντα Βέντσελ: η 16χρονη μάνα, sniper, νύφη του ISIS
Twitter

«Το μόνο που θέλω είναι να φύγω από εδώ. Θέλω να φύγω από τον πόλεμο, από τα πολλά όπλα, από τον θόρυβο. Το μόνο που θέλω είναι να πάω σπίτι, στην οικογένεια μου», δήλωσε σε Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η 16χρονη Λίντα Βέντσελ, από τις φυλακές της Βαγδάτης όπου κρατείται.

Είναι η έφηβη Γερμανίδα, η οποία πριν από ένα χρόνο το έσκασε από το σπίτι της, που βρίσκεται στο Πούλσνιτζ κοντά στη Δρέσδη, για να ενταχθεί στον ISIS και τώρα εμφανίζεται μετανιωμένη.

Η ζωή της έχει αλλάξει για πάντα. Όχι μόνο εξαιτίας των φρικαλεοτήτων που βίωσε αλλά κι επειδή έγινε μάνα.

Όταν οι Ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Μοσούλη την βρήκαν τραυματισμένη, να καλεί σε βοήθεια, σε ένα τούνελ κάτω από τα ερείπια ενός βομβαρδισμένου σπιτιού. Δίπλα της ήταν ένα υποσιτισμένο μωρό. Κανείς δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι δικό της.

Το αγοράκι μαζί με την άγουρη μάνα, αρχικά μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική κλινική για ιατρική παρακολούθηση πριν οδηγηθούν στις φυλακές.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η 16χρονη είχε γάλα έτσι έγινε η σύνδεση με το βρέφος.

Ένας στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων που συνάντησε το κορίτσι το βράδυ μετά την σύλληψη της, ο οποίος μίλησε στη Βρετανική εφημερίδα «The Times» είπε: «δεν είμαι σίγουρος ότι είναι δικό της το μωρό της αλλά είναι συνέχεια μαζί της» και συμπλήρωσε «δεν νομίζω ότι μετάνιωσε που εντάχθηκε στον ISIS, το λέω γιατί έδειχνε θυμωμένη και αρνείτο κάθε βοήθεια που της δίναμε».

Capture6

πηγή:Twitter

Η Λίντα όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είχε παντρευτεί έναν Τσετσένο μαχητή του ISIS και είχε δώσει όρκο εξολόθρευσης κάθε εχθρού του χαλιφάτου. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι Αρχές του Ιράκ το νεαρό κορίτσι ομολόγησε ότι σκότωσε Ιρακινούς στρατιώτες.

Η έφηβη Γερμανίδα μπορεί πλέον να θέλει να γυρίσει σπίτι της όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσο είναι αυτό εφικτό. Και τούτο διότι είναι πολύ πιθανό να της απαγγελθούν κατηγορίες από τις ιρακινές Αρχές και να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Η 16χρονη έχει δώσει κατάθεση σε Αμερικανούς και Ιρακινούς ανακριτές, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση.

Την υπόθεση ερευνούν και Γερμανοί Ομοσπονδιακοί Εισαγγελείς, οι οποίοι δήλωσαν ότι αν ασκηθούν κατηγορίες στη Λίντα, θα ζητήσουν την έκδοσή της. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η 16χρονη επιθυμεί να συνεργαστεί με τις γερμανικές Αρχές.

Οι μαρτυρίες

Σύμφωνα με ανώτατο Ιρακινό αξιωματικό της αντιτρομοκρατικής, ο οποίος μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα «The Telegraph» η Λίντα ήταν ενεργό μέλος του ISIS:

«Την βρήκαμε μ' ένα όπλο στο χέρι δίπλα στον Τσετσένο σύζυγο της, ο οποίος είχε σκοτωθεί από τις Ιρακινές δυνάμεις κατά την διάρκεια της ανταλλαγής πυρών. Η ίδια είπε ότι είχε σκοτώσει αρκετούς από τους στρατιώτες μας κατά την διάρκεια της μάχης. Ήταν ελεύθερος σκοπευτής αλλά ίσως να την πίεσε ο σύζυγος της να γίνει. Έδειχνε φοβισμένη».

pri 46948210 e1500373259784

πηγή: Twitter

Ένας άλλος Ιρακινός στρατιώτης, ο οποίος μίλησε για την έφηβη κρατούμενη στην Γερμανική εφημερίδα «Bild» είπε πως όταν την βρήκαν μέσα στα χαλάσματα αρχικά νόμιζαν ότι ήταν σκλάβα του σεξ και ότι είχε απαχθεί από την κάστα των Γεζίντι.

Βέβαια η περιγραφή του δεν ταιριάζει με αυτή των υπολοίπων:

«Μπήκαμε σε ένα σπίτι που είχε καταρρεύσει και το οποίο νωρίτερα είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Ακούσαμε κάποιον να φωνάζει βοήθεια. Ήταν το κορίτσι, μόνο του, πεσμένο στο πάτωμα, τραυματισμένο στο δεξί χέρι και στον θώρακα. Τα ρούχα της ήταν βρώμικα και γύρω από το λαιμό της φορούσε ένα παχύ μαντήλι το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως μαντίλα. Στον ίδιο χώρο βρήκαμε και άλλες γυναίκες μαχήτριες του ISIS κάποιες από αυτές μάλιστα φορούσαν γιλέκα γεμάτα με εκρηκτικά» λέει ο στρατιώτης.

Η στρατολόγηση

Το νεαρό ξανθό κορίτσι με τα ανοιχτόχρωμα μάτια ήταν εξαιρετική μαθήτρια.

Η συμπεριφορά της άλλαξε μετά το διαζύγιο των γονιών της. Έγινε μοναχική. Απομακρύνθηκε από τους φίλους και τους συμμαθητές της.

Εκείνο το διάστημα, συγκεκριμένα τον Μάιο του 2016, γνώρισε μέσω του διαδικτύου έναν μουσουλμάνο ιεροκήρυκα από το Αμβούργο, ο οποίος της έστειλε ένα αντίγραφο του Κορανίου.

Το νεαρό κορίτσι, το οποίο θεώρησε ότι βρήκε αυτό που έψαχνε για να νιώσει ξανά ευτυχισμένο, έφευγε από το σπίτι της και μέσα στην τσάντα της είχε μια μαντήλα και μια αμπάγια.

Capture4 copy

πηγή:Twitter

Κάλυπτε το σώμα της όσο περισσότερο μπορούσε, λένε οι συμμαθητές της, μάλιστα κάποιοι είχαν αντιδράσει τότε.

Η Λίντα έκλεψε την πιστωτική κάρτα της μητέρας της και αγόρασε κρυφά ένα αεροπορικό εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη.

Ήταν Παρασκευή 1η Ιουλίου του 2016 όταν η 16χρονη είπε στους γονείς της ότι θα πήγαινε να περάσει το Σαββατοκύριακο στο σπίτι μιας φίλη της και ότι θα επέστρεφε την Κυριακή.

Η Κυριακή ήρθε, όμως η Λίντα ήταν άφαντη.

Μέσω Φρανκφούρτης είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί πέρασε στα εδάφη του χαλιφάτου.

Όταν έφτασε στον τελικό της προορισμό, στη Μοσούλη έγινε νύφη του ISIS και άλλαξε το όνομα της σε Umm Mariam.

Capture5 copy

πηγή: Twitter

Η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη όταν η μητέρα της συνειδητοποίησε ότι η κόρη της δεν θα γυρίσει πίσω. Η Λίντα είχε ήδη ολοκληρώσει το σχέδιο της. Από τότε τα ίχνη της χάθηκαν.

«Όταν δεν επέστρεψε και κατάλαβα πως δεν θα επέστρεφε ποτέ, κάλεσα την αστυνομία. Στο δωμάτιό της βρήκαν μια φωτοτυπία του αεροπορικού εισιτηρίου, κρυμμένη κάτω από το στρώμα. Έμεινα άναυδη, η κόρη μου δεν είχε κλέψει ποτέ, ούτε έλεγε ψέματα. Είμαι συντετριμμένη από το γεγονός ότι προφανώς υπέστη πλύση εγκεφάλου και πείστηκε να φύγει» είχε πει η μητέρα της, σε Γερμανικά ΜΜΕ.

Μετά την εξαφάνισή της η 16χρονη είχε μπει σε λίστα υπόπτων τζιχαντιστών με την επισήμανση ότι μπορεί να σχεδίαζε ακόμη και να επιτεθεί κάποια στιγμή στη χώρα της.

Σύμφωνα με αξιωματικούς των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών περισσότεροι από 930 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Γερμανία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Το 20% αυτών είναι νεαρές γυναίκες και η στρατολόγηση γίνεται μέσω διαδικτύου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ