FOCUS

Χαρτογραφώντας το ελληνικό οικοσύστημα startups και τις δυνατότητές του να γίνει αντίδοτο στην κρίση

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης –που πρακτικά δεν έχει τελειώσει ακόμη καθώς η πανδημία γύρισε την οικονομία της χώρας πολλά χρόνια πίσω – έκανε δυναμικά την εμφάνισή του ένα νέο για την Ελλάδα επιχειρηματικό μοντέλο που αναζητούσε διέξοδο από την κορεσμένη και πληγωμένη από την κρίση ελληνική αγορά.

Το ελληνικό startup οικοσύστημα, κατάφερε να δώσει μια νέα ελπίδα στην ελληνική οικονομία και στους νέους που αναζητούσαν και αναζητούν το δρόμο για τις ξένες αγορές. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, την τεχνογνωσία που έπαιρναν από τις σπουδές τους και τις διεθνείς εμπειρίες, το ελληνικό οικοσύστημα των startups έδειξε ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει το αντίδοτο στην κρίση και να γίνει η βάση για τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας.

Κατά διαστήματα έγιναν διάφορές έρευνες για τις ελληνικές startups όμως η μόνη σε ακαδημαϊκό επίπεδό, ξεκίνησε το 2016 και καθώς έχει δημοσιεύσει τα πρώτα της αποτελέσματα συνεχίζεται και σήμερα και θα συνεχιστεί και στο μέλλον προσφέροντάς μας εξαιρετικής σημασίας αποτελέσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από το ίδιο το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων όσο και από το κράτος για τη χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής γύρω από την επιχειρηματικότητα.

Επιστημονική υπεύθυνη για την έρευνα αυτή είναι η κυρία Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση ομότιμη καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου, συν-συγγραφέας της έρευνας ο κ. Ιωάννης Μπέσης και ειδικός συνεργάτης, συμμετέχων, ο κ. Σπύρος Παρασκευάς μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης.

Οι τρείς επιστήμονες μίλησαν στο CNN Greece για το ευρήματα της μοναδικής σε ακαδημαϊκό επίπεδο έρευνας και για το πώς μπορεί το οικοσύστημα των ελληνικών startups να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.
Στην έρευνα διαπιστώνεται ο εξωστρεφής χαρακτήρας των νέων επιχειρήσεων, η υψηλή κατάρτιση και το ταλέντο των νέων ανθρώπων που δημιουργούν αυτές τις επιχειρήσεις και που εν μέρει εξισορροπεί το brain drain που συντελέστηκε στα χρόνια της κρίσης, καθώς δημιουργεί επαφές και συνεργασίες με τους νέους Έλληνες μετανάστες πια του εξωτερικού.

Δημιουργείται έτσι ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που αποκτά έναν διεθνή χαρακτήρα. Ένα σημαντικό ακόμη στοιχείο είναι ότι το νέο επιχειρηματικό οικοσύστημα παρουσιάζει μια μεγάλη ικανότητα να εντοπίζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τα capital controls φρέναραν αυτή τη διαδικασία γέννησης νέων εταιριών αλλά με τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, πάνω από 150 νέες εταιρίες γεννήθηκαν μέσα στις θερμοκοιτίδες που περιλαμβάνει η μελέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ