FOCUS

Α. Θεοφάνους: Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια μπορούν να αποτελέσουν και μοχλό ανάπτυξης

Γεωργία Κουρουπάκη Γεωργία Κουρουπάκη

Ο κ. Ανδρέας Θεοφάνους, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και πρόεδρος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μιλά στο CNN Greece για την αναβάθμιση στην οικονομία, αλλά και στο επίπεδο σπουδών, που έχει προσφέρει η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου σπουδάζουν φοιτητές τόσο από την Μεγαλόνησο και την Ελλάδα, όσο και από άλλες χώρες, ενώ το κόστος σπουδών –αν και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί-παραμένει υψηλό, αν συνυπολογιστεί και το κόστος διαμονής.

Στην Κύπρο γίνονται ενέργειες για να εξελιχθεί η χώρα σε Περιφερειακό Ακαδημαϊκό Κέντρο, με τον κ. Θεοφάνους να σημειώνει πως με τις κατάλληλες ενέργειες ο τομέας των ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί να λειτουργήσει ως ουσιαστικός μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μίας χώρας.

Επιπλέον, η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων λειτουργεί αποτρεπτικά στο brain drain, δεδομένου ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας και το επιστημονικό προσωπικό δεν φεύγει από τη χώρα αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ