ΚΟΣΜΟΣ

Οι μεγαλύτεροι serial killers όλων των εποχών

Οι μεγαλύτεροι serial killers όλων των εποχών
AP Photo

Το FBI αποκάλυψε τη δολοφονική μανία του 79χρονου Σάμιουελ Λιτλ, ο οποίος ομολόγησε πως έχει σκοτώσει 93 άτομα, στην πλειονότητα τους γυναίκες.

Το FBI αποκάλυψε τη δολοφονική μανία του 79χρονου Σάμιουελ Λιτλ, ο οποίος ομολόγησε πως έχει σκοτώσει 93 άτομα, στην πλειονότητα τους γυναίκες.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας, έχει καταφέρει να επαληθεύσει τους 50 από τους φόνους, ωστόσο οι αποκαλύψεις καθιστούν τον Αφροαμερικανό τον χειρότερο serial killer στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Λιτλ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τρεις ανθρωποκτονίες και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, σκότωνε από τη δεκαετία του 1970 ως το 2005 και πίστευε ότι δεν θα συλληφθεί ποτέ καθώς «νόμιζε πως τα θύματά του δεν μέτραγαν για κανέναν», όπως εξήγησε αναλύτρια του FBI.

Ποιοι, όμως, θεωρούνται μανιακοί ή κατά συρροή δολοφόνοι και σε τι διαφέρει η δράση τους;

Παρότι οι απόψεις διίστανται, το FBI αναφέρει πως serial killer θεωρείται τυπικά ένας άνθρωπος που έχει διαπράξει δύο, τρεις ή και περισσότερες δολοφονίες, με στόχο να αισθανθεί μια ιδιαίτερη ψυχολογική ικανοποίηση. Την ίδια ώρα, οι δολοφονίες αυτές θα πρέπει να έχουν διαπραχθεί με διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα η μια από την άλλη.

Το FBI αναφέρει ότι τις περισσότερες φορές οι κατά συρροή δολοφόνοι δρουν μόνοι τους, ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουν και συνεργούς.

Τέτοιες δολοφονίες έχουν συχνά και σεξουαλικό κίνητρο, με το FBI να αναφέρει πως οι δράστες μπορεί να αναζητούν τρόπους να εκδηλώσουν το θυμό τους, να κερδίσουν οικονομικά οφέλη ή να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

Υπάρχουν, επίσης, και κοινά στοιχεία στις δολοφονίες: για παράδειγμα τα θύματα μπορεί να είναι του ιδίου φύλου, να προέρχονται από τις ίδιες χώρες ή να έχουν κάποιο άλλο κοινό στοιχείο.

Σημειώνεται δε, πως οι κατά συρροή δολοφόνοι διαφέρουν από τους μακελάρηδες, οι οποίοι μπορεί να σκοτώσουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων αλλά έχουν διαφορετικά κίνητρα και δρουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Εγκληματολόγοι ισχυρίζονται πως οι serial killers δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο αλλά έχουν μακρά ιστορία… Μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίζονται πως θρύλοι όπως οι λυκάνθρωποι και οι βρικόλακες μπορεί να δημιουργήθηκαν μετά από τη δράση τέτοιων δολοφόνων κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Και ποιοι είναι ορισμένοι από τους πιο γνωστούς serial killers παγκοσμίως;

Δείτε τους 10 πιο γνωστούς μανιακούς δολοφόνους στη gallery του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ