ΚΟΣΜΟΣ

Το lockdown αποκάλυψε τις ομορφιές του Καΐρου: Καθάρισε η ατμόσφαιρα και ο ουρανός έγινε μπλε

Το lockdown αποκάλυψε τις ομορφιές του Καΐρου: Καθάρισε η ατμόσφαιρα και ο ουρανός έγινε μπλε

Θα μπορούσε το Κάιρο να απαλλαγεί από την κίνηση και το καυσαέριο; Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας και ήταν ο μεγαλύτερος γρίφος που καλούνταν να λύσουν πολιτική ηγεσία και περιβαλλοντολόγοι. Τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού έφεραν το ακατόρθωτο. Ο ορίζοντας καθάρισε, το νέφος από τις βιομηχανίες έχει απομακρυνθεί και το μουντό γκρι του ουρανού διαδέχθηκε το έντονο μπλε.

Θα μπορούσε το Κάιρο να απαλλαγεί από την κίνηση και το καυσαέριο; Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας και ήταν ο μεγαλύτερος γρίφος που καλούνταν να λύσουν πολιτική ηγεσία και περιβαλλοντολόγοι. Τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού έφεραν το ακατόρθωτο. Ο ορίζοντας καθάρισε, το νέφος από τις βιομηχανίες έχει απομακρυνθεί και το μουντό γκρι του ουρανού διαδέχθηκε το έντονο μπλε.

Στους δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστα πλέον οχήματα και η μεγαλούπολη δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η κοσμοπολίτικη πόλη της Ανατολής, που φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή, θα θύμιζε πόλη της… Βόρειας Ευρώπης.

To παλιό Κάιρο με τα φτωχόσπιτα και την νεκρόπολη, το μοντέρνο δίπλα στο Νείλο με τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, το «εκλεπτυσμένο» στην Ηλιούπολη που ίδρυσε ο Baron Empain, ο δημιουργός του μετρό στο Παρίσι, το σύγχρονο στο Νέο Κάιρο παρουσιάζουν την εικόνα μιας «νεκρής» πόλης. Η αειθαλής πόλη με τα χίλια χρόνια ιστορίας με τους νέους να αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού της, ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της.

Ο κεντρικός δρόμος Αλ Αχράμ, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο (το παλιό Grand Hotel Heliopolis το οποίο το 1910 φιλοξενούσε την ελίτ επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και βασιλέων από όλο τον κόσμο), είναι άδειος. Εκεί όπου καθημερινά τα κορναρίσματα δίνουν και παίρνουν και δημιουργείται το αδιαχώρητο όταν διακόπτεται η κυκλοφορία με την άφιξη των επισήμων επισκεπτών, μετά βίας μπορείς να συναντήσεις πέντε αυτοκίνητα. Και αυτά σε ώρα αιχμής, τη μια το μεσημέρι.

Αλλά και οι κάθετοι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν στις πλατείες Κόρμπα και Ρόξι και στη Μπασίλικα - τον καθολικό ναό ο οποίος δημιουργήθηκε στο πρότυπο της Αγιάς Σοφιάς - θυμίζουν έρημο τοπίο. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και ο αυτοκινητόδρομος Ελ Ορούμπα που οδηγεί στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Αυτές τις μέρες που έχει λήξει επισήμως το Ραμαζάνι, η Αίγυπτος έχει λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τον κορωνοϊό. Η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 17.00. Τα mall και τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά, τα δε δημόσια μέσα μεταφοράς έχουν ακινητοποιηθεί. Τα γλέντια με δυνατή μουσική, τα τραπέζια σε δημόσιους χώρους για τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, οι επισκέψεις σε φίλους συγγενείς και το ξεφάντωμα στα νυχτερινά κέντρα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν εκλείψει.

Δημοφιλή στέκια για τη νεολαία, η Pizza Hut, τα McDonald’s, αλλά και το ελληνικό Μikel, η γνωστή αλυσίδα καφέ που άνοιξε υποκατάστημα και στο Κάιρο, παραμένουν κλειστά για το κοινό. Τα εστιατόρια παραδίνουν παραγγελίες delivery και μόνο συγκεκριμένες ώρες.

Από τις 30 Μαΐου το Κάιρο σταδιακά θα αρχίσει να «χαλαρώνει» τα μέτρα για τη διασπορά του κορωνοϊού και θα κάνει το κρίσιμο τεστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ