ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Οι 100 μέρες του Perseverance στον Άρη σε φωτογραφίες

NASA: Οι 100 μέρες του Perseverance στον Άρη σε φωτογραφίες
NASA

To ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που βρίσκεται σε επιχείρηση εξερεύνησης του Άρη, γιορτάζει τις 100 μέρες στον «Κόκκινο Πλανήτη» στέλνοντας στη Γη καταπληκτικές φωτογραφίες που έχει τραβήξει κατά την παραμονή του σε αυτόν.

Οι φωτογραφίες είναι από τον κρατήρα Jezero, βόρεια του ισημερινού του Άρη.

Tο Perseverance, το οποίο προσεδαφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου στον μεγάλο κρατήρα, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη, έχει λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα από το προηγούμενο αμερικανικό ρόβερ στον Άρη, το Curiosity (Περιέργεια), που ακόμη βρίσκεται εν λειτουργία.

Επίσης το νέο ρόβερ είναι σε θέση να διασχίσει μεγαλύτερη απόσταση μέσα σε μια μέρα, γύρω στα 200 μέτρα, επειδή είναι ικανό να αποφεύγει καλύτερα τα διάφορα εμπόδια, όπως μεγάλους βράχους και παγίδες άμμου.

Παράλληλα, μαζί στην διαστημική αποστολή «Mars 2020» της NASA, βρίσκεται το Ingenuity (Ιντζενούϊτι), που στα ελληνικά σημαίνει "ευφυία". Είναι ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο το οποίο αποτελεί μέρος του ρομποτικού οχήματος Perseverance.

Το ελικόπτερο Ingenuity Mars της NASA έχει πραγματοποιήσει έξι πτήσεις στον «Κόκκινο Πλανήτη», γράφοντας ιστορία, καθώς είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται ελεγχόμενες πτήσεις σε άλλο πλανήτη εκτός της Γης. Από το Ingenuity έχουν αποτυπωθεί εντυπωσιακές εναέριες εικόνες.

Δείτε επιλεγμένες φωτογραφίες της NASA από την αποστολή στον Άρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ