ΚΟΣΜΟΣ

6 Ιανουαρίου 2021: Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχεται επίθεση σε ζωντανή μετάδοση

6 Ιανουαρίου 2021: Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχεται επίθεση σε ζωντανή μετάδοση
Οι σκηνές χάους που ακολούθησαν την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν καταγραφεί στην Ιστορία AP Photo/John Minchillo, File

Οι δημοκρατικοί θεσμοί των Ηνωμένων Πολιτειών «δοκιμάζονται» σε απευθείας μετάδοση. Είναι 6 Ιανουαρίου 2021 και πρωτοφανείς εικόνες από την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο κάνουν τον γύρο του κόσμου...

Οι σκηνές χάους που ακολούθησαν την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο εσωτερικό του Καπιτωλίου έχουν καταγραφεί στην Ιστορία.

Λίγο πριν από την επίθεση, ο ίδιος εκφωνούσε «πύρινη» ομιλία προς τους υποστηρικτές του στην Ουάσινγκτον για να επαναλάβει ότι του «έκλεψαν» τις προεδρικές εκλογές, καλώντας τους να «πολεμήσουν σαν διάβολοι».

Εκείνοι οργανώθηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων και συγκεντρώθηκαν κατά εκατοντάδες στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση προς επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος της κάλπης του 2020, η οποία και διεκόπη με το Καπιτώλιο να τίθεται σε lockdown.

Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, έφθασαν ακόμη και μέχρι την κεντρική ίθουσα συνεδριάσεων του Κογκρέσου απέναντι σε αστυνομικούς με προτεταμένα όπλα. Κινητοποιήθηκαν ενισχύσεις και στους δρόμους της Ουάσινγκτον βγήκε η Εθνοφρουρά.

Κοινοβουλευτικοί αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο σε αίθουσες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φυγαδεύτηκε σε ασφαλή τοποθεσία. Ο τρόμος είχε κυριαρχήσει παντού με τον πολιτικό κόσμο αποσβολωμένο να μιλά για στιγμή ντροπής για το έθνος.

Πέντε νεκρούς «μέτρησε» η εισβολή, ενώ τέσσερις αστυνομικοί που κλήθηκαν να επέμβουν την ημέρα εκείνη στο Καπιτώλιο έχουν αφαιρέσει έκτοτε οι ίδιοι τη ζωή τους. Δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις, με αμφότερες τις πλευρές να κάνουν χρήση όπλων.

Το Κογκρέσο επανήλθε αργότερα εντός της ημέρας για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν, αλλά η αμερικανική δημοκρατία είχε ήδη τραυματιστεί βαθιά και παραμένει έως και σήμερα υπό απειλή.

Διαβάστε επίσης

Ένα χρόνο από την εισβολή στο Καπιτώλιο οι πληγές των ΗΠΑ είναι ακόμα ανοιχτές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ