ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 4.000 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 4.000 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ρωσία
Υπολογίζεται ότι η ρωσική αστυνομία, από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει συλλάβει περισσότερους από 4.000 διαδηλωτές AP Photo / Dmitri Lovetsky

Κύμα αντιπολεμικών διαδηλώσεων κατά της εισβολής στην Ουκρανία, εκδηλώθηκε και σήμερα Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, σε 45 πόλεις της Ρωσίας παρά τις συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως έγινε γνωστό από την ανεξάρτητη οργάνωση καταγραφής των διαδηλώσεων OVD-Info, την Κυριακή το απόγευμα η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 1.474 Ρώσους που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε 45 πόλεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ανέρχεται σε πάνω από 4.000 άτομα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την Πέμπτη στη Ρωσία και συνεχίζονται καθημερινά έκτοτε, παρόλο που η ρωσική αστυνομία τις καταστέλει πραγματοποιώντας συλλήψεις. Το Κρεμλίνο προσπάθησε να τις υποβαθμίσει επιμένοντας η πλειοψηφία των Ρώσων υποστηρίζει την επίθεση στην Ουκρανία.

Στην Αγία Πετρούπολη, όπου αρκετές εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, η αστυνομία που έφερε πλήρη εξοπλισμό για ταραχές, άρπαζε τους διαδηλωτές και τους μετέφερε σε αστυνομικά βαν παρόλο που η διαδήλωση ήταν ειρηνική.

Εικόνες από τη Μόσχα δείχνουν αστυνομικούς να πετούν στο έδαφος αρκετές γυναίκες διαδηλώτριες πριν τις συλλάβουν.

Να σημειωθεί ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις συμπίπτουν με την έβδομη επέτειο από τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ. Κάποιες από τις συλλήψεις έγιναν σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο, έξω από το Κρεμλίνο, στο σημείο όπου ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ