ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNN Greece: Το Εθνικό Θέατρο της Ρουμανίας μεταφέρει πρόσφυγες από την Ουκρανία

Αποκλειστικό CNN Greece: Το Εθνικό Θέατρο της Ρουμανίας μεταφέρει πρόσφυγες από την Ουκρανία
Με πρωτοβουλία του σωματείου ηθοποιών, δεκάδες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τα ρουμανο-ουκρανικά σύνορα Florin Ghioca

Οι Ρουμάνοι συμμετέχουν ενεργά στην υποστήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία: το Εθνικό Θέατρο στο Βουκουρέστι ήταν μεταξύ των πολιτιστικών ιδρυμάτων στη Ρουμανία που συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Εθνικό Θέατρο έστειλε το λεωφορείο του στα σύνορα για δεύτερη φορά, προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες και να τους μεταφέρει στο Βουκουρέστι, αλλά και για να παραδώσει βοήθεια στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως χειμερινά ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια, φάρμακα και είδη υγιεινής.

Η πρωτοβουλία, όπως εξηγεί ο Ρουμάνος φωτογράφος Φλορίν Γκιόκα,ανήκει στο σωματείο των ηθοποιών και για πρώτη φορά ένα κρατικό πολιτιστικό ίδρυμα της Ρουμανίας συμμετείχε ενεργά στην υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας. Τα έξοδα καλύφθηκαν από τους ηθοποιούς και δεκάδες πρόσφυγες έφτασαν στο Βουκουρέστι.

Μερικοί φιλοξενήθηκαν σε δωμάτια ξενοδοχείων, ενώ άλλοι μόλις διέσχισαν τη ρουμανική πρωτεύουσα, συνέχισαν στο δρόμο τους προς τις πατρίδες τους. Ανάμεσά τους, Αρμένιοι, Τούρκοι, Νιγηριανοί και Ινδοί.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους στο Βουκουρέστι, το Εθνικό Θέατρο στο Κισινάου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας διέθεσε επίσης το θεατρικό λεωφορείο του στους πρόσφυγες. Τα δύο ιδρύματα θα πραγματοποιήσουν παρόμοια περαιτέρω ταξίδια για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Συνολικά 343.515 Ουκρανοί πολίτες έχουν εισέλθει στη Ρουμανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου, εκ των οποίων 258.844 συνέχισαν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες, σύμφωνα με Ρουμάνους αξιωματούχους. Περισσότεροι από 84.000 Ουκρανοί παραμένουν επί του παρόντος στη Ρουμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ