ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο θρήνος των ηλικιωμένων που έμειναν πίσω

Ουκρανία: Ο θρήνος των ηλικιωμένων που έμειναν πίσω
Κάποιοι ηλικιωμένοι έχουν μείνει πίσω καθώς τα παιδιά τους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Κάποιοι, άλλοι όμως, όπως η Νάντια Τρουμπτσανίνοβα θρηνούν τον χαμό των παιδιών τους εξαιτίας του πολέμου AP Photo/Rodrigo Abd

Η Νάντια Τρουμπτσανίνοβα δεν είναι εκεί που πίστευε ότι θα βρισκόταν στα 70 της. Η ηλικιωμένη Ουκρανή τις τελευταίες ημέρες πηγαίνει με ωτοστόπ μπρος - πίσω από το χωριό της στην κατεστραμμένη πόλη Μπούτσα, προσπαθώντας να φέρει πίσω το σώμα του γιου της για να ταφεί.

Οι ερωτήσεις τη φθείρουν. Γιατί ο Βαντίμ είχε πάει στο Μπούτσα, όπου οι Ρώσοι έδειξαν το πιο σκληρό πρόσωπό τους; Ποιος τον πυροβόλησε καθώς οδηγούσε στην οδό Γιαμπλούνσκα, όπου εντοπίστηκαν τόσοι σοροί; Και γιατί έχασε τον γιο της μόλις μια μέρα πριν αποχωρήσουν οι Ρώσοι;

Ο 48χρονος Βαντίμ θάφτηκε από αγνώστους πρόχειρα σε μια αυλή σπιτιού στη Μπούτσα, μέχρι που τον εντόπισε η μητέρα του. Εδώ και πάνω από μία εβδομάδα προσπαθεί να φέρει τη σορό στο χωριό τους για μια κανονική ταφή. Ωστόσο, το σώμα αυτό, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα, αποτελεί κομμάτι μιας έρευνας της εγκλήματα πολέμου, που πλέον έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Η 70χρονη είναι μία μόνο μεταξύ πολλών ηλικιωμένων που έμειναν πίσω, είτε από επιλογή, είτε λόγω αδυναμίας μετακίνησης, την ώρα που εκατομμύρια συμπατριώτες τους περνούν καθημερινά τα σύνορα για να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε μια γειτονική χώρα.

Κάποιοι ηλικιωμένοι έχουν μείνει πίσω καθώς τα παιδιά τους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Κάποιοι, άλλοι όμως, όπως η Νάντια Τρουμπτσανίνοβα θρηνούν τον χαμό των παιδιών τους εξαιτίας του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ