ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικές επιδρομές σε Κίεβο, Λβιβ και Χάρκοβο - Η μάχη μαίνεται στα ερείπια της Μαριούπολης

Ουκρανία: Ρωσικές επιδρομές σε Κίεβο, Λβιβ και Χάρκοβο - Η μάχη μαίνεται στα ερείπια της Μαριούπολης
Οι Ουκρανοί θάβουν τους νεκρούς τους στην Μπούτσα... AP Photo/Emilio Morenatti

Nέες ρωσικές επιδρομές σε Κίεβο, Λβιβ και Χάρκοβο σε έναν πόλεμο που μετρά ήδη 52 ημέρες και ενώ επίκειται μεγάλη χερσαία ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, θέατρο των πιο σφοδρών μαχών και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής του πολέμου, ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν περαιτέρω στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αζοφικής, επιδιώκοντας να καταγάγουν τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής νίκη της Ρωσίας.

Σε επιθέσεις αντιποίνων μετά τη βύθιση του Moskva, ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Σάββατο το Κίεβο και το Χάρκοβο, και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν τη Λβιβ στα δυτικά.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως τα αεροσκάφη της έπληξαν το εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ακούστηκε ο ήχος μιας έκρηξης και καπνός ήταν ορατός στον νοτιοανατολικό τομέα Νταρμίτσκιι. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και οι γιατροί αγωνίζονταν να σώσουν άλλους.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο προέτρεψε τους κατοίκους που έχουν φύγει από την πρωτεύουσα να μην επιστρέψουν.

«Για μία ακόμη φορά απευθύνω έκκληση προς όλους: Σας παρακαλώ μην αγνοείτε τις αντιαεροπορικές σειρήνες. Και όσοι κάτοικοι του Κιέβου είχαν φύγει και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, ας μη το πράξουν. Σας καλώ να μην το κάνετε και να παραμείνετε σε ασφαλέστερες τοποθεσίες» δήλωσε.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε επίσης το Σάββατο πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία εκτόξευσαν επίσης πυραύλους στην περιοχή της Λβιβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Τέσσερις πύραυλοι κρουζ αναφέρθηκε ότι καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Αυτονομιστές και Ρώσοι στρατιώτες περιπολούν στη Μαριούπολη

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters και διεθνών μέσων μετέβησαν σε τμήματα της Μαριούπολης που τελούν πλέον υπό ρωσικό έλεγχο, στο πλαίσιο επίσκεψης που διοργάνωσε ο ρωσικός στρατός.

Έφθασαν και στη χαλυβουργία Illych, την οποία η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε χθες, Παρασκευή. Πρόκειται για ένα από τα δύο τεράστια μεταλλουργικά εργοστάσια όπου οι υπερασπιστές της πόλης αντιστέκονται σε υπόγεια τούνελ και μπούνκερ.

Το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε έναν σιωπηλό σωρό ερειπίων από σίδερα και τσιμέντο, χωρίς να φαίνεται κανένα σημάδι υπερασπιστών. Έξω από το εργοστάσιο, τουλάχιστον έξι σοροί αμάχων κείτονται διασκορπισμένοι στους γύρω δρόμους, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας με ροζ πουλόβερ και λευκά παπούτσια.

Κάποιος είχε γράψει με σπρέι «ναρκοθετημένο» σε έναν φράχτη στην αυλή ενός κατεστραμμένου πρατηρίου καυσίμων. Σε μια σπάνια ένδειξη ζωής, ένα κόκκινο αυτοκίνητο κατέβηκε αργά έναν άδειο δρόμο, με τη λέξη «παιδιά» γραμμένη σε ένα χαρτόνι πάνω στο παρμπρίζ.

Εικόνες από το κέντρο της Μαριούπολης

Tην ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης του Χάρκοβου στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 18 τραυματίστηκαν σε πυραυλικό πλήγμα. Στο Μικολάιφ, πόλη κοντά στο νότιο μέτωπο, η Ρωσία ανέφερε ότι έπληξε ένα εργοστάσιο επισκευής στρατιωτικών οχημάτων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα εντείνει τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε αντίποινα για πράξεις «δολιοφθοράς» και «τρομοκρατίας», τις οποίες δεν προσδιόρισε, ώρες αφότου επιβεβαίωσε τη βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της τής Μαύρης Θάλασσας, του Moskva.

Το Κίεβο έχει ισχυριστεί, και η Ουάσινγκτον έχει επιβεβαιώσει, πως το πλοίο χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους. Η Μόσχα επιμένει ότι βυθίστηκε έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε υπό αδιευκρίνιστα αίτια και οδήγησε στην ανατίναξη πυρομαχικών που βρίσκονταν στο κατάστρωμα του Moskva.

Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της εισβολής του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει έδαφος στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας αφού αποχώρησε από τον βορρά έπειτα από μια μαζική επίθεση στο Κίεβο που αποκρούστηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Ρωσικά στρατεύματα που αποχώρησαν από τον βορρά άφησαν πίσω τους πόλεις με σορούς αμάχων, απόδειξη αυτού που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποκάλεσε αυτή την εβδομάδα «γενοκτονία» -μία προσπάθεια να εξαλειφθεί η ουκρανική εθνική ταυτότητα.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους και λέει ότι ο σκοπός της αποκαλούμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» της είναι να αφοπλίσει τους Ουκρανούς, να νικήσει τους εθνικιστές και να προστατεύσει τους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Απομακρυνθείτε όσο ακόμη είναι δυνατό»...

Η Ουκρανία δήλωσε πως τα στρατεύματά της αντιστέκονται ακόμη στα ερείπια της Μαριούπολης, όπου η άμυνα επικεντρώνεται γύρω από το Azovstal, ένα άλλο τεράστιο χαλυβουργικό εργοστάσιο που δεν έχει ακόμη υποκύψει.

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη [...] Μάχες σημειώνονται αυτή τη στιγμή. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς επιπλέον μονάδες για να επιτεθεί στην πόλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνκ σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο ιδιοκτήτης αμφότερων των τεράστιων χαλυβουργιών της Μαριούπολης, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, Ρινάτ Αχμέτοφ, δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει την πόλη.

«Η Μαριούπολη είναι μια παγκόσμια τραγωδία και ένα παγκόσμιο παράδειγμα ηρωισμού. Για μένα, η Μαριούπολη ήταν και θα είναι πάντα μια ουκρανική πόλη» δήλωσε ο Αχμέτοφ στο πρακτορείο Reuters.

Αν η Μαριούπολη πέσει, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο. Είναι το κύριο λιμάνι του Ντονμπάς, μια περιοχή που αποτελείται από δύο επαρχίες στη νοτιοανατολική Ουκρανία που η Μόσχα απαιτεί να παραχωρηθεί πλήρως στους αυτονομιστές.

Η Ουκρανία λέει ότι μέχρι τώρα έχει αποκρούσει τις ρωσικές προελάσεις αλλού στο Ντονμπάς. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό στο Λουχάνσκ, μία από τις επαρχίες στο Ντονμπάς, δήλωσε ο περιφερειάρχης Σέρχιι Γκαϊντάι σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

Αγωγός αερίου υπέστη ζημιές στις πόλεις της πρώτης γραμμής Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ, που έχουν μείνει χωρίς αέριο και νερό, είπε ο Γκαϊντάι. Λεωφορεία είναι διαθέσιμα για όσους θέλουν να φύγουν. «Απομακρυνθείτε, όσο ακόμη είναι δυνατό» προτρέπει ο ίδιος τους αμάχους.

Η Ουκρανία πήρε το πάνω χέρι στην αρχική φάση του πολέμου που πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί ειδικοί είχαν προβλέψει ότι θα έχανε γρήγορα. Έχει αναπτύξει με επιτυχία κινητές μονάδες εφοδιασμένες με αντιαρματικούς πυραύλους που έχει προμηθευτεί από τη Δύση απέναντι στα τεράστια κομβόι ρωσικών αρμάτων μάχης που περιορίζονται από δρόμους με λασπώδες έδαφος.

Όμως ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να καταλάβει περισσότερο έδαφος στο Ντονμπάς προκειμένου να κηρύξει τη νίκη σε έναν πόλεμο που έχει αφήσει τη Ρωσία στο στόχαστρο αυξανόμενων δυτικών κυρώσεων και με λίγους συμμάχους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμρ Ζελένσκι, δήλωσε το Σάββατο πως περίπου 2.500-3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα, σε σύγκριση με 20.000 Ρώσους στρατιώτες.

Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει νεότερο απολογισμό των στρατιωτικών της απωλειών από τις 25 Μαρτίου, όταν, όπως είπε, 1.351 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί. Οι δυτικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες κάνουν λόγο για πολλαπλάσιο αριθμό, ενώ υπάρχουν λίγες ανεξάρτητες εκτιμήσεις για τις απώλειες της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία λέει πως οι θάνατοι αμάχων είναι αδύνατο να καταμετρηθούν, εκτιμώντας πως δεκάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί μόνο στη Μαριούπολη.

Συνολικά, περίπου το ένα τέταρτο των Ουκρανών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περιλαμβανομένου ενός δεκάτου του πληθυσμού που διέφυγε στο εξωτερικό.

«Οι επιτυχίες του στρατού μας στο πεδίο της μάχης είναι πραγματικά σημαντικές, ιστορικά σημαντικές. Αλλά δεν είναι ακόμη αρκετές για να καθαρίσουμε τη γη μας από τους κατακτητές. Θα επιτύχουμε μερικές ακόμη» είπε ο Ζελένσκι στο τελευταίο μήνυμά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ