ΚΟΣΜΟΣ

Δείπνο στο Πράδο - Μπροστά σε κλασικά αριστουργήματα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ

Δείπνο στο Πράδο - Μπροστά σε κλασικά αριστουργήματα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης Bertrand Guay, Pool via AP

Την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αριστουργήματα κλασσικών Ισπανών ζωγράφων είχαν οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο μουσείο Πράδο Μαδρίτης.

Το μουσείο κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου με το σημαντικότερο τμήμα των πινάκων να ανήκουν στην χρονική περίοδο από το 15ο-17ο αιώνα μ.χ. μια περίοδος που ονομάζεται Χρυσή Περίοδος της Ισπανίας.

Αν και ιδρύθηκε ως Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, το Πράδο περιλαμβάνει σήμερα και πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα.

Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίους χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600. Πρόκειται για έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, κ.ά. Στο Μουσείο εκτίθενται περίπου το ένα τρίτο των πινάκων που κατέχει, έτσι λοιπόν τα εκθέματα εναλλάσσονται. Το πιο γνωστό έργο που εκτίθεται στο Μουσείο είναι το «Las Meninas» του Βελάθκεθ.

Ο Βελάθκεθ όχι μόνο παραχώρησε στο Μουσείο τα εκπληκτικά του έργα, αλλά δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο να συγκεντρώσει στο Μουσείο έργα ιταλών καλλιτεχνών.

Η περίφημη «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο εκτέθηκε στο Πράδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επιστροφή της στη χώρα, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, όπου διαμορφώθηκε ο κατάλληλος χώρος για να εκτεθεί ένας τόσο τεράστιος πίνακας.

Παράλληλα, στο Πράδο πρωταγωνιστούν οι «μαύροι πίνακες» του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, Γκόγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ