ΚΟΣΜΟΣ

Μαίνεται φωτιά-«τέρας» στη Γαλλία: Χίλιοι πυροσβέστες στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα

Μαίνεται φωτιά-«τέρας» στη Γαλλία: Χίλιοι πυροσβέστες στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα
Οι φλόγες μαίνονταν μέσα σε πευκοδάση όλη τη νύχτα, φωτίζοντας τον ουρανό με ένα έντονο πορτοκαλί φως (SDIS 33 via AP)

Μάχη με μια φωτιά «τέρας», η οποία έχει ήδη κατακάψει σχεδόν 17.300 στρέμματα δάσους, δίνουν περίπου 1.000 πυροσβέστες στη νοτιοδυτική Γαλλία για μια ακόμα μέρα, σήμερα Πέμπτη.

Η τεράστια πυρκαγιά στην περιοχή Ζιρόντ της Γαλλίας μαίνεται εδώ και δύο ημέρες κοντά στην κοινότητα Λαντίρας, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπορντό. Στο πέρασμά της έχει καταστρέψει πολλά σπίτια και ανάγκασε σε εκκένωση περίπου 10.000 κατοίκους.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γκρέγκορι Αλιόνε μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL περιέγραψε τη φωτιά ως «έναν δράκο, ένα τέρας».

Οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Οι φλόγες μαίνονταν μέσα σε πευκοδάση όλη τη νύχτα, φωτίζοντας τον ουρανό με ένα έντονο πορτοκαλί φως.

Στην κατάσβεση του μεγάλου πύρινου μετώπου έχουν σταλεί πυροσβέστες από άλλες περιοχές για να ενισχύσουν τη συνεχιζόμενη επιχείρηση, ενώ συμμετέχουν πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ρουμανία «έρχονται να βοηθήσουν» τη Γαλλία στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην εργασία!» έγραψε στο Twitter.

Στη μάχη της κατάσβεσης συνδράμουν εξειδικευμένα αεροσκάφη που ρίχνουν νερό και επιβραδυντικό υγρό. Ωστόσο, παρά όλες τις προσπάθειες, η φωτιά είναι ακόμα εκτός ελέγχου την Πέμπτη, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έχει δηλώσει ότι υποπτεύεται πως πρόκειται για εμπρησμό καθώς μεταξύ 8 π.μ. και 9 π.μ. της Τετάρτης εκδηλώθηκαν οκτώ πυρκαγιές σε πολύ κοντινή απόσταση.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Γαλλία ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου και είναι το τρίτο του έτους έπειτα από εκείνα στο τέλος Ιουνίου και στα μέσα Ιουλίου.

Σε αυτά προστέθηκε ένας Ιούλιος που χαρακτηρίστηκε ο πιο ξηρός μήνας από τον Μάρτιο του 1961.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ