ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Καρέ - καρέ η μεγαλοπρεπής τελετή ανακήρυξης του Καρόλου σε βασιλιά

Βρετανία: Καρέ - καρέ η μεγαλοπρεπής τελετή ανακήρυξης του Καρόλου σε βασιλιά
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η βασιλική σύζυγος Καμίλα και ο Βασιλιάς Γ΄ Κάρολος Jonathan Brady / Pool AP

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος σηματοδότησε την άνοδό του στον θρόνο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' ανακηρύχθηκε επίσημα μονάρχης της Βρετανίας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου σε μια τελετή γεμάτη μεγαλοπρέπεια, παράδοση και πολιτικό συμβολισμό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τελετή στο Συμβούλιο Διαδοχής, που συνεδρίασε στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεκάδες Βρετανοί πολιτικοί πρώην όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τόνι Μπλερ, Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον και νυν, συμπεριλαμβανομένης της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, συγκεντρώθηκαν στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής.

Στην τελετή τον Κάρολο συνόδευαν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, και ο μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπας Ουίλιαμ. Ο Ουίλιαμ είναι πλέον διάδοχος του θρόνου και απέκτησε με τον τίτλο Πρίγκιπας της Ουαλίας, που κατείχε ο Κάρολος.

Η ανακήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά αναγνώστηκε δημόσια από τον εξώστη αυτής της κατοικίας.

Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν: «God save the King» («Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά») προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων.

Δεσμεύτηκε να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στην εκτέλεση των καθηκόντων του

Στις πρώτες του δηλώσεις ως βασιλιάς, ο Κάρολος δήλωσε πως:

«Είναι θλιβερό μου καθήκον να σας ανακοινώσω το θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας του, της Βασίλισσας. Ξέρω πόσο ολόκληρο το έθνος -νομίζω ότι μπορώ να πω ολόκληρος ο κόσμος- συμπάσχει μαζί μου στην ανεπανόρθωτη απώλεια που έχουμε όλοι βιώσει» και συμπλήρωσε:

«Αποτελεί για εμένα παρηγοριά η συμπόνοια που εκφράστηκε από τόσους πολλούς στην αδελφή και τους αδελφούς μου και την απίστευτη στοργή και στήριξη που δέχτηκε ολόκληρη η οικογένεια αυτή την ώρα της απώλειας».

Στη συνέχεια, ο Κάρολος μίλησε για τη μητέρα του, που όπως είπε υπηρέτησε ανιδιοτελώς και έγινε παράδειγμα για όλους.

«Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη σε διάρκεια και αφοσίωση. Ακόμη και ενώ θρηνούμε, ευχαριστούμε για αυτή την πίστη που έδειξε στη ζωή της».

Δήλωσε δε, πως αναγνωρίζει την μεγάλη κληρονομιά και τη σημασία των ευθυνών που πλέον περνούν σε αυτόν και πως θα προσπαθήσει να ακολουθήσει το εμπνευσμένο παράδειγμα που έλαβε.

Ο Κάρολος αναφέρθηκε και στην Καμίλα, λέγοντας ότι θα έχει τη στήριξη της «πολυαγαπημένης του συζύγου».

Κλείνοντας, ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ' δήλωσε πως για να σηκώσει το μεγάλο αυτό έργο, στο οποίο θα αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του, προσεύχεται στην καθοδήγηση και βοήθεια του παντοδύναμου Θεού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ