ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το αρτοποιείο που προμηθεύει με ψωμί την πρώτη γραμμή

Ουκρανία: Το αρτοποιείο που προμηθεύει με ψωμί την πρώτη γραμμή
Είναι ένα από τα δύο μεγάλης κλίμακας αρτοποιεία που έχουν παραμείνει σε λειτουργία σε τμήμα του Ντόνετσκ που ελέγχεται από την Ουκρανία AP Photo/David Goldman

Φαινομενικά εγκαταλελειμμένο τη μέρα, ένα κατεστραμμένο εργοστάσιο στην ανατολική Ουκρανία ζωντανεύει τη νύχτα, όταν η μυρωδιά φρέσκου ψωμιού αναδύεται από τα σπασμένα παράθυρά του.

Είναι ένα από τα δύο μεγάλης κλίμακας αρτοποιεία που έχουν παραμείνει σε λειτουργία σε τμήμα του Ντόνετσκ που ελέγχεται από την Ουκρανία -το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Οι υπόλοιποι φούρνοι αναγκάστηκαν να κλείσουν γιατί υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των μαχών ή επειδή κόπηκε το ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Το αρτοποιείο στην Κοστιαντίνιβκα προσάρμοσε τις ώρες εργασίας σύμφωνα με τον ρυθμό του πολέμου.

Οι εργαζόμενοι στο αρτοποιείο πηγαίνουν στη δουλειά στις 7 μ.μ. για να αρχίσουν να ζυμώνουν. Μέχρι τα ξημερώματα, οδηγοί φορτηγών φτάνουν για να παραλάβουν φρέσκα ψωμιά για παράδοση σε πόλεις και χωριά όπου τα παντοπωλεία είναι συνήθως ανοιχτά μόνο το πρωί κι αυτό όταν δεν σημειώνονται ρωσικοί βομβαρδισμοί.

«Ψήνουμε περισσότερο ψωμί το βράδυ για να μπορούμε να το μοιράζουμε στα καταστήματα το πρωί», λέει ο διευθυντής του αρτοποιείου.

Το εργοστάσιο ψήνει περίπου επτά τόνους ψωμί καθημερινά ή περίπου 17.500 καρβέλια. Τα μισά από αυτά πηγαίνουν στον ουκρανικό στρατό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ